spagosmail

Dobrodošli na moj blog


30.03.2018.

Četvrta knjiga iz edicije „Mostar moj grad“ izišla iz štampe


Četvrta knjiga iz edicije „Mostar moj grad“ izišla iz štampe

Iz štampe je izašla i četvrta knjiga iz edicije „Mostar moj grad“ i već se nalazi u izlogu Knjižare IC štamparije u Titovoj ulici.

Zvanično predstavljanje u Mostaru i Sarajevu izdavači planiraju u drugoj polovini aprila...
O čemu se sve u njoj može pročitati?

O nekim arhitektonskim karakteristikama stare mostarske čaršije, o graditeljskoj usklađenosti Istoka i Zapada, o počecima rada Banje. O drami u Pašinom konaku i Fejušinim buređicima u odsutnim historijskim trenucima. O utiscima jednog švedskog geografa koji je posjetio Mostar 1903. godine i sjećanjima na neka ribarska druženja od prije tridesetak godina. O svim mostarskim hotelima i svim novinama koje su izlazile u gradu na Neretvi. O Pjesniku za kojeg kažu da je ustvari prvi bosanskohercegovački kompozitor i Književniku koji je svoj cijeli život stavio u "jedan film". O mostarskim izviđačima i mostarskoj sevdalinki. O Maestru koji nije bio slikar, o Glumcu koji je rođeni Beograđanin, a pamti se po ulogama na mostarskim "daskama koje život znače", o Akademiku po čijem je imenu poznat jedan "prsten" i o jednoj ljudini za kojeg kažu da je bio i ostalo "moralna vertikala Grada". O gradskom zelenilu, mostarskim dendrološkim spomenicima prirode, o košćelama i šandudama kojih više nema...
(hamica/facebook)
30.03.2018.

Vječni život


Francuski pisac i nekadašnji tvorac reklamnih slogana Frederic Beigbeder (52) pozira u bijelom sakou na naslovnoj stranici kulturnog magazina „Technik art“, i pri tome izgleda sasvim lijepo kao jedan stariji čovjek.
On je uz pomoć kompjutera svoje lice učinio starijim kako bi pezentirao svoju novu knjigu „Une vie sans fin“ (Beskrajni život), kao i njegove druge romane „39,90“ i „Windows on the Word“ .
Istovremeno, Biegbeder u novoj knjizi daje njegovo iscrpno istraživanje o smrti, besmrtnosti i napretku medicine.
Autor, poznat po njegovim ekstravagantnim promjenama u životu, razgovarao je sa mnogim naučnicima. Preduzeo je kuru detoksikacije i krvnu terapiju na jednom jezeru u Austriji. Napredak nauke u smislu vječne mladosti su zadivljujući, misli Beigbeder, koji će uskoro po treći put postati otac: „Nadam se, barem tako mogu reći, život počinje tek sa 99 godina“.
A kako tvrdi, za njega bi bilo uznemiravajuće, ako nauka ne dođe do takvih rezultata, prije nego što napusti ovaj svijet.
(izvor:spiegel)


(Novasloboda.ba)