spagosmail

Dobrodošli na moj blog


03.04.2018.

Fotografija je važna u procesu sjećanja


Modul memorije

Ron Haviv: Fotografija je važna u procesu sjećanja

(tekst koji slijedi objavljen je na portalu klix.ba, dana 3. aprila 2018. godine)

Poznati fotoreporter, svjedok brojnih ratnih žarišta, Ron Haviv danas je sa saradnicom Lauren Walsh na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu održao predavanje o temi "Biography of a photo".
"Biografy of Photo" je dokumentarac koji daje objašnjenje o dvije Havivove fotografije, jedne iz Panama Cityja 1989. godine i jedne iz Bijeljine iz 1992. godine.
Kroz ovaj film Haviv i Walsh pokušavaju između ostalog istražiti utjecaj ovih fotografija na društvena zbivanja te pronaći odgovor na pitanje koja je uopšte moć fotografije.
Govoreći o ulozi koje su njegove fotografije imale na Haškom sudu, on je naglasio da su njegove fotografije doprinijele osuđivanju ratnih zločinaca zato što su predstavljale vizuelni dodatak svjedočanstvima žrtava, te da su jako važne zbog prizora koje sadržavaju.
"Lično mi teško pada s obzirom da nisam u mogućnosti, u ulozi koju zauzimam, pomoći tim ljudima u tom trenutku", kaže Haviv govoreći o emotivnoj strani posla.
Predavanje je održano u okviru programa Modul memorije Festivala MESS.
Ron Haviv je Amerikanac, rođen 1965. godine. Svjetski je poznat i nagrađivani fotoreporter koji svojim radom promoviše humanost i ljudska prava i jedan je od najznačajnijih fotografa današnjice.
Njegove fotografije su prvorazredni historijski dokumenti.
Dokumentirale su svirepost kojoj su bili izloženi građani Bosne i Hercegovine, ali i drugih zemalja zahvaćenih ratom, te nastajale u nadi da će izazvati reakciju koja bi dovela do okončanja stradanja.
(FENA)

03.04.2018.

Fabiano Caruna izazivač svjetskog prvaka u šahu


Da li je ovo novi Bobby Fisher? On je došao, povukao i pobijedio.
Šahista Fabiano Caruna (25) pobjednik je turnira kandidata za izazivača svjestkog prvaka u šahu 2018. godine, odigranom tokom marta u Berlinu, sa velikih 9 poena iz 14 partija.
U novembru ove godine, Caruna će izaći na megdan svjetskom šampionau Magnusu Carlsenu (27), u borbi za svjetsku šahovsku krunu.
Caruna bi u tom meču mogao postati prvi Amerikanac, svjetski šampion, nakon vremena Bobby Fishera, koji je, 1972. godine, pobijedio Borisa Spaskog u šahovskom „meču stoljeća“.
(focus)
(NovaSloboda.ba)
03.04.2018.

Svijet i u svijetu svašta: Grad od elektronskih dijelova


Malo postaje veliko, a veliko postaje malo. Na slici je Midtown Manhattan u New Yorku, nastao od elektronskih dijelova. Umjetničko djelo potiče od jednog 17. godišnjeg učenika iz Hararea.
Zayd Menk Motherboards, kako se zove učenik, trebao je 3 mjeseca dok nije zajedno zalijepio  grafičke karte, baterije i dijelove od mobitela. Kao uzorak, služio mu je satelitski snimak ovog dijela grada sa interneta, a mjerilo iznosi tačno 0,0636:100.
Layout pojedinih strujnih krugova ga je neodoljivo podsjetio na slike velikih gradova, kazao je Zayd.
Tako je nastala ideja da na ovaj način predstavi ovaj poznati dio New Yorka.
(stern)
(NovaSloboda.ba)