spagosmail

Dobrodošli na moj blog


05.04.2018.

Partizansko spomen groblje pod videonadzorom


Rekonstrukcija Partizanskog spomen groblja u Mostaru može početi

U krugu Partizanskog spomen groblja u Mostaru postavljena je kućica na koju su postavljene kamere. U blizini kućice zamijetili smo i djelatnika zaštitarske tvrtke. Ove aktivnosti su vezane za rekonstrukciju Partizanskog kojeg je najavio i Odbor za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru. Odbor se oglasio priopćenjem navodeći kako rekonstrukcija Partizanskog spomen groblja u Mostaru može početi, te kako su dobili suglasnost ministrica kulture i sporta Federacije BiH Zore Dujmović i pomoćnice direktora federalnog Zavoda za zaštitu spomenika Alme Ferizović Pavlović za izmještanje nadgrobnih kamenih spomen ploča. ''Ministrica kulture i sporta Federacije BiH, Zora Dujmović i pomoćnica direktora federalnog Zavoda za zaštitu spomenika, Alma Ferizović Pavlović, dostavile su na traženje Agencije „Stari grad“ u Mostaru zajedničku pismenu suglasnost za privremeno izmještanje nadgrobnih kamenih spomen ploča iz kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru – nacionalnog spomenika BiH, kako bi se obavili neophodni stručni zahvati na sanaciji i rekonstrukciji spomen obilježja mostarskim rodoljubima i patriotama, poginulim između 1941 i 1945 godine na strani antifašističkog otpora Europe i svijeta protiv sila Hitlerove fašističke koalicije'', navodi se u priopćenju Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru, kojeg potpisuje Sergej Sergio Šotrić.  Kako navode u priopćenju ''ova aktivnost Agencije „Stari grad“ Mostar uslijedila je nakon serije vandalskih nasrtaja zasad nepoznatih osoba koje su, djelujući organizirano i očigledno u dužem vremenskom periodu, sustavno oskrnavile ili potpuno uništile više stotina kamenih cvjetova sa imenima palih rodoljuba Mostara, načinivši veliku štetu na cijelom kompleksu koja se već mjeri stotinama hiljada maraka''.
Navode kako je polovicom veljače ove godine zabilježen još jedan vandalski nasrtaj nepoznatih osoba na sadržaje spomeničkog kompleksa kada je polomljeno i uništeno preko 180 kamenih spomen ploča, te iščupano iz zemlje 29 betonskih postolja na koja se postavljaju spomen ploče. Cijeli slučaj je, kao i u više navrata ranije, uredno prijavljen Ministarstvu unutarnjih poslova HNŽ, te je urađen i policijski uviđaj. ''Oštećene ili polomljene kamene ploče, koje izgledom i porukom kakvu je želio poslati arhitekta Bogdan Bogdanović, autor Partizanskog spomen groblja, simboliziraju posječena stabla, sada su pohranjene u kompleksu Javnog poduzeća ''Komos'', dok se usporedo pripremaju aktivnosti na ponovnoj izradi ''cvjetova'' koji su trajno uništeni'', objašnjavaju iz Odbora za obnovu. U zajedničkom pismu Agenciji Stari grad“, Dujmović i Ferizović, zalažu se za zajedničku aktivnost svih nadležnih institucija radi dogovora oko provođenja sustavih mjera trajne zaštite i brige o svim nacionalnim spomenicima na nivou Federacije BiH. Kada je u pitanju kompleks Partizanskog spomen groblja u Mostaru, sugerira se osiguranje spomenika, uz obavezan fizički i video nadzor cijelog kompleksa, kao i iznalaženje trajnih rješenja za zaštitu i prezentaciju nacionalnog spomenika. Cijelu aktivnost oko animacije javnosti i nadležnih federalnih i državnih organa vlasti o potrebi hitne rekonstrukcije, obnove i zaštite ozbiljno devastiranog nacionalnog spomenika u Mostaru, koji se tretira kao istinsko i prestižno remek djelo među antifašističkim spomenicima na prostorima bivše Jugoslavije, započeo je prije tri mjeseca Odbor za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja, na čijem čelu se nalazi Sergej Sergio Šotrić. Akciju su podržali i pozdravili ne samo građani Mostara, nego i cijele BiH. ''Na poziv predsjednika Odbora, Sergeja Šotrića, i brojnih Mostaraca, predsjedavajući Vijeća ministara BiH, Denis Zvizdić i premijer Federacije BiH, Fadil Novalić, su posjetili Partizansko spomen groblje u Mostaru, kada su se na licu mjesta uvjerili u razmjere devastacija i ogromne materijalne štete. Oni su pokrenuli cijeli niz organizacionih i drugih aktivnosti kako bi kompletna rekonstrukcija, sanacija i zaštita ovog nacionalnog spomenika BiH, kako se očekuje, bila urađena već ovog proljeća'', navodi se u priopćenju Odbora za podršku obnovi Partizanskog spomen groblja. - Pročitajte više na:
(bljesak.info)
05.04.2018.

„Mostarska liska“ od 20. do 27. aprila
15. Međunarodni festival komedije „Mostarska liska“ od 20. do 27. aprila

U programu 15. Međunarodnog festivala komedije “Mostarska liska”, koji se održava u organizaciji Narodnog pozorišta Mostar, ove je godine osam predstava. Festival se održava od 20. – 27. aprila, a sve predstave počinju u 20 sati u Narodnom pozorištu Mostar.
Selektor festivala ove je godine bio Nedžad Fejzić, teatrolog, koji je ,od prijavljenih 46 predstava predstava iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Makedonije, u konkurenciju uvrstio sedam predstava, dok će posljednjeg dana festivala, 27. 4. biti izvedena predstava izvan konkurencije, u čast nagrađenih.
Predstave u konkurenciji Festivala: “Ustav Republike Hrvatske” Satiričkog kazališta Kerempuh iz Zagreba, “Sabirni centar” Narodnog pozorišta Republike Srpske i Pozorišta Prijedor, “Mirna Bosna” Kamernog teatra 55 iz Sarajeva, “Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, “Sirena i Viktorija” Ferzeng teatra iz Beograda, “Ćelava pjevačica” Narodnog pozorišta Mostar, “Jedvanosimsoboakalomistobo” Sarajevskog ratnog teatra (SARTR) iz Sarajeva.
Izvan konkurencije, u čast nagrađenih, posljednjeg dana festivala biće izvedena predstava “Za umrijet od smijeha” Teatra Rugantino iz Zagreba.
“(…) Izbor predstava za 15. MFK „Mostarska liska 2018“ napravljen je na osnovu dva kriterija. Prvi, „opšti“ kriterij, prije svega, podrazumijeva da predstave imaju visoke profesionalne standarde, mjeru estetske ostvarenosti, uvjerljivost scenskog „glasa“ pozorišne predstave kao složene umjetnosti, da govore savremenim pozorišnim jezikom, da su to teatarske poetike koje pričaju scenske priče koje nas se jednostavno tiču, koje imaju umjetničke, društvene i intelektualne ambicije ozbiljnog, društveno angažovanog teatra čija estetika uvijek poziva i etiku, koje, dakle, promišljaju svijet u kojem nastaju. Prema tome, bez obzira što je riječ o Festivalu koji, prvenstveno, njeguje i afirmiše žanr komedije – koja, opet, jeste, naravno, podsjetimo se, „umjetnost poznatog“ ( J. Hristić) – selektorski izbor nastojao je, nadam se i dosljedno, izbjeći populistički, estradno-zabavljački recepcijski „horizont očekivanja“ tzv. „prosječnog gledaoca“ – ma štogod to značilo – i njegovog unaprijed potpisanog pakta, bolje reći, kapitulacije sa „lukavošću uma“ pisca, odnosno reditelja scenskih „sočinjenja“ za masovno emocionalno i intelektualno anesteziranje. Jer, njihova namjera i nije da gledaocu pruži ono što on ne zna i ne očekuje, već obrnuto: da gledaocu nudi što ovaj želi i očekuje, ono na šta je navikao. U ovakvim scenskim populističkim tvorevinama, po pravilu, materija koja je predmet spisateljsko-rediteljskog interesa ostaje neproblematizovana, jednostavno, jedan iluzionizam izdaje se za realizam.
Iz ovog „opšteg“ selektorskog/kritičarskog kriterija – ovogodišnja produkcija i predstave prijavljene na „Lisku“ su to naprosto omogućile i „otvorile“ izbornikovom oku – proistekao je, čini se, posve logično, i drugi, „specijalistički“ kriterij koji je, eto, i kumovao da se 15. MFK „Mostarska liska 2018“ odigra „uokviren“ sloganom Energija osporavanja: ko se to tamo smije?
U ponudi, u ovom svojevrsnom teatraskom marektu mogle su se, naime – bez obzira na njihove konačne domete, koji su, neosporno, različiti, i na njihove različite žanrovske i stilske predznake – izdvojiti predstave koje se – „iznevjeravajući“ narečenu populističku komediografsku matricu u kojoj se kroz lakokrile, sverazumijevajuće recepcijske rešetke „prepoznaje“ dobroznana, kroz različite stereotipe/simulakrume, panideološkom armaturom uobličena „slika svijeta“ – upuštaju u hrabro nastojanje da, kao smiješno i tužno ogledalo naših života, subverzivnim jezikom komedije/tragikomedije dovedu u pitanje, razobliče „istinu“ bolesnog društva i svijeta. Sjetimo se, i Vilijem od Baskervila u Ekovom romanu „Ime ruže“ tvrdi da istina ide u paru sa smijehom…”, iz izvještaja selektora Nedžada Fejzića:
Ulaznice za sve predstave su u prodaji. Cijena ulaznice za predstavu na festivalu “Mostarska liska 2018” je 10 KM, paket ulaznica za svih osam predstava u programu festivala “Mostarska liska” je 50 KM.
(NovaSloboda.ba)


05.04.2018.

Ploča s najljepšim stihovima mostarskih pjesnikaSvečano otkrivanje ploče s najljepšim stihovima mostarskih pjesnika upriličena je u srijedu u okviru manifestacije ”Dani Karađoz-begove medrese”.
Na projektu su učestvovali Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a, Pedagoški zavod Mostar, Nastavnički fakultet Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru i Karađoz-begova medresa.
Direktor Karađoz-begove medrese Aid Tulek rekao je kako ploča sadrži stihove mostarskih pjesnika, a njom se obilježava i ispraćanje 20. generacije maturanata Karađoz-begova medresa.
“Zajednička ekipa istaknutih stručnjaka za književnost odabrala je stihove kojima želimo skrenuti pažnju na vrijednost knjige, čitanja i na vrijednost pjesnika s područja grada Mostara”, kazao je Tulek.
Dodao je kako ploča sadrži različite stihove iz različitih istorijskih vremena, te iz različitih naroda koji žive na ovom području.
Tulek je istakao kako se na ploči nalaze stihovi pjesnika koji su obilježili u različitim epohama dio istorije književnosti na području grada Mostara, a neki od njih su Osman Đikić, Vladimir Vlado Puljić, Hamza Humo, Alija Kebo …
Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a Rašid Hadžović je rekao kako ministarstvo uvijek podržava kvalitetne projekte.
“Ovo je ploča s istorijskim pregledom mostarski pjesnika i ovdje se mogu pročitati najljepši stihovi o Mostaru”, istakao je.
Ministar je zahvalio svim stručnjacima koji su se uključili realizaciju projekta ove ploče, koja će ostati za buduće generacije, a koja će sa svojim natpisom davati sliku jednog Mostara kroz stoljeća.
Uz otkrivanje ploče, održano je i PISA testiranje na kojem je prisustvovao i ministar Hadžović.
Tim povodom, ministar Hadžović je rekao kako je danas istorijski dan za Bosnu i Hercegovinu, jer se prvi put u povijesti provodi PISA testiranje na području BiH.
“PISA je jako bitna, zato što se ocjenjuje naš obrazovni sustav, a rezultati tog testiranja će nam dati određene smjernice, uputstva kako bi neke stvari trebali promijeniti, te neke stvari učinili boljim u našem obrazovnom sistemu”, kazao je Hadžević.
Inače, PISA (Programme for International Student Assessment) najveće je međunarodno istraživanje učeničkih postignuća u području čitanja i matematičke pismenosti i pismenosti prirodnih nauka.
(Fena)

(NovaSloboda.ba)
05.04.2018.

Nešto nije štimalo?

Kod teniskog meča čiji su detalji prikazani na slikama u prilogu, u centru pažnje nisu stajali teniski profesionalci, nego lokacija teniskog terena.
Ko pogleda malo tačnije, može odmah razaznati: Na ovom terenu se ne može igrati pravi tenis, jer je premalen. Ipak, na show meču u kome su igrali  Aleksandar Zverev (20) i Dominic Thiem (24), gledaoci su došli na svoje.
Kao prvo, bilo je vrlo uzbudljivo vidjeti dvojicu profi tenisera iz takve blizine, a kao drugo, sam pogled, koji je nudio za ovu priliku preuređeni amfiteatar na obali Pacifika.
A nakon tenisa, za zabavu se pobrinuo šestočlani Mariachi band.
Ideja za show meč na ovako neuobičajenoj lokaciji došla je od organizatora ATP turnira iz Acapulca u Mexicu.
Ovakvim slikama, oni su obezbjedili besplatnu reklamu za jednosedmični turnir, koji je prenošen u 170 zemalja na svijetu.
I to im je stvarno pošlo za rukom.
(view)
(NovaSloboda.ba)