spagosmail

Dobrodošli na moj blog


12.04.2018.

Tamo gdje živimo: Grad i njegovih šest luka

Šest luka u gradu Kelnu, Niehl I i II, Mülheim, Deutz, Godorf i Rheinauhafen, čine ga drugim lučkim gradom u Njemačkoj. Međutim, dok je to postao, potrajalo je malo duževremena.

Izložba pod nazivom “einFLUSSreich, Koeln und seine Häfen, (Uticajan. Koeln i njegove luke), otvorena ovih dana u Istorijskom arhivu ovog grada, potvrđuje istrorijski usku povezanost ovog grada i njegove rijeke Rajne.

Izložba prikazuje različite faze izgradnje luka i njihovog značaja za grad. Položaj na rijeci bio je važan još u vremenima Rimljana, i oni su u njihovo vrijeme, upravo ovdje formirali grad.
Godine 1259. donesen je propis (Stapelrecht) po kojemu je roba pristigla brodom, predviđena za daljnji transport, morala odležati najmanje tri dana u luci i biti ponuđena ovdje na prodaju, prije nego što krane dalje. Taj propis je osigurao bogatstvo gradu. 1898. godine izgrađena je Rheinauhafen (Luka na Rajni), što je bio rezultat izazova industrijskog vremena.
Grad je rastao sve više, a uz to su dolazile nove luke.
(ksta)
(spagos)
12.04.2018.

Kupanje u pjeni u Indiji


Ono što se sa slike ne može osjetiti je nesnosni smrad. Otrovno, sa smradom sumpora i gorevine, smrdi rijeka Yamuni u Indiji, koja protiče kroz grad Neu Delhi.
Za ženu na slici, kupanje u ovoj rijeci je božija dužnost. Ona čisti dušu vodom iz ove rijeke, kako to čine Hindusi već stoljećima.
Međutim, Yamuna umire. Indijska sredstva za pranje sastoje se od čak 50 procenata fosfata (u EU je dozvoljeno svega 0,5 posto), koji se miješaju sa svim hororom iz nedefinisanih vodotoka. I nakon pranja, truju svetu rijeku.
Od 2017. godin,e Yamuna, kao i Ganges, pred indijskim sudovima se tretiraju kao živa ljudska bića. Međutim, postavlja se pitanje, ko će tužiti ubice?
(stern)
(NovaSloboda.ba)