spagosmail

Dobrodošli na moj blog


13.04.2018.

Sitan znamen: Nova Srpska škola


Među ostalim objektima u vrijeme procvata gradnje u Mostaru, 1909. godine je. po projektu Đorđa Knežića. na Luci izgrađena Nova Srpska škola.
Nekoliko puta je u svojoj istoriji adaptirana (između ostalih i po nacrtima Miroslava Loosea), a u novije vrijeme je obnovljena i sada se u toj zgradi nalazi Centar Pavarotti.
PrirediliIsmail Braco Čampara Tibor Vrančić / Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
13.04.2018.

Uz pomoć koza do skupocjenog ulja od arganaKoze penjačice, stoje na drvetu argana i brste lišće, negdje u Maroku. One se hrane lišćem i plodovima sa drveta argana, a nakon probave, sa izmetom vani izbacuju njegovo sjeme. Od ovako sakupljenog i prerađenog sjemena pravi se izuzetno traženo i skupocjeno ulje.
Argan (Argania spinosa) je endemsko stablo krečnjačke polupustinjske doline Sous u jugozapadnom Maroku i regije Tindouf u Alžiru. Stablo ima kvrgavo deblo i male listove dužine 2 do 4 centimetra. Cvjeta tokom aprila malim cvjetovima sa žuto-zelenim laticama. Plodovi imaju gorku koru, neugodnog su okusa i slatkastog mirisa. U središtu se nalaze tri male koštunjave košpice bogate uljem. Sazrijevaju u junu i julu, a potrebno im je više od godinu dana kako bi sazrele.
Prije berbe koze se drže podalje od nasada. Pravo na sakupljanje plodova je uslovljeno zakonom i plemenska je tradicija Berbera. U vrijeme berbe, koze se puštaju da se penju na stabla. Ulje od plodova, koji su prošli kroz probavni trakt koza, neugodnog je okusa i ne koristi se u prehrambene svrhe. Šume argana u sjevernoj Africi su pod zaštitom UNESCO-a, kao poseban rezervat biosfere. U nekim krajevima Maroka sadnja argana u potpunosti je zamijenila sadnju maslina.
Osim kao jestivo ulje, argan se u berberskoj kulturi koristi i kao ogrijev.
Danas je ulje od argana poznato kao jedno od najkvalitetnijih kozmetičkih biljnih ulja. Cijena 500 ml ovog ulja kreće se između 200 i 250 eura.
(web)
(NovaSloboda.ba)