spagosmail

Dobrodošli na moj blog


15.04.2018.

Negdje daleko: Blaga južnog dijela Kube


Ljubitelje prirode i istorije privlači južna strana Kube.
Kuba ima više od 400 plaža sa bijelim pijeskom, koje se nalaze uz južnu obalu ovog ostrva.
Istovremeno, Kuba je mjesto na kome se nalazi sedam lokacija svjetske baštine pod zaštitom UNESCO-a. Skoro četvrtina ove zemlje je zaštićena, uključujući i sedam rezervata biosfere i sedam nacionalnih parkova. Zbog toga, sve više turista kreće u posjetu istorijskim gradovima Kube, a Trinidad se smatra najbolje očuvanim kolonijalnim gradom na zapadnoj hemisferi i vrlo često ga nazivaju muzej na otvorenom. U ovom gradu nalazi se veliki broj nekadašnjih vila i palata izgrađenih na bogatstvima šećerne trske tokom 18. i 19. vijeka. Susjedni gradovi Valle de los Ingenios i Valley of the Sugar Mills su, takođe, pos zaštitom UNESCO.
Sa crkvama u španskom stilu, rešetkama od kovanog željeza, kaldrmisanim ulicama ispunjenim zvucima lokalnih mjuzičara koji igraju salsu, Trinidad se smatra draguljem kolonijalne arhitekture. Osnovan je 1514. godine od strane španskih osvajača, i čini se kao da je grad ostao zamrznut u proteklih 500 godina, savršeno sačuvavši istoriju.
Ovaj istorijski dragulj okružen je prirodnim atrakcijama, zahvaljujući lokaciji uz Karipsko more, a na padinama planinskog područja Sierra del Rscambray. Južno od Trinidada leži Playa Ancon koju smatraju majboljom plažom južnog dijela Kube. Većina plaža nalazi se u zalivu Casilda, i svaka pruža izvanredne uslove za ronjenje i podvodne sportove. Za to je posebno pogodan zaliv Pay of Pigs, poznat iz ne tako davne istorije Kube iz 1961. godine. U ovom zalivu je moguće ronjenje uz vidljivost čak do 20 metara dubine.
(thestar)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
15.04.2018.

Neko drumom, neko šumom

Boravak u četinarskim šumama koristan je svima, posebno osobama s dišnim tegobama, jer je zrak u ovim šumama bogat eteričnim uljima bora, jele i smreke, što olakšava i produbljuje disanjem
Zdravstvene tegobe koje najčešće pogađaju modernog čovjeka, koji i živi u urbanoj sredini su bolesti nekretanja u koje spadaju kardiovaskularne bolesti, gojaznosl. visok krvni pritisak, stres, depresija, napetostiukooenost vrata i mišića, kratkovidost.
Boravak u prirodi blagotvorno utječe na zdravlje, ali malo ljudi zaista zna koliko je dobra šetnja čumom i boravak u šumama. Šume su pluća" naše planete, a osim što pročišćavaju zrak, sprečavaju erozije tla te održavaju klimatske uvjete stabilnim.
Boravak u četinarkim šumama koristan je svima, posebno osobama s dišnim tegobama, jer je zrak u ovim šumama bogat eteričnim uljima bora. jele i smreke, što olakšava i produbljuje disanje. Zrak je u njima pročišćen. Naime, eterična ulja iz cmogončnog drveća uništavaju mikroorganizme, stoga u ovim šumama sprečava infekcije dišnih puteva i liječi već postojeće.
šetnja šumom besplatna je i djelotvorna terapija za um, radost za srce i eliksir zdravlja za naša pluća. Uz sve navedene blagodat boravka u šumi. kretanje uz udisanje čistog zraka, kao i smirenje uma, gledanje na daljinu, povoljno utječu na cjelokupno zdravlje. Ukoliko nemate šumu u blizini, čak i park s drvećem ili drvo ispod prozora može za čovjeka postati oaza mira.
(zdr)