spagosmail

Dobrodošli na moj blog


17.04.2018.

Nije sve onako kako se čini na prvi pogled


Sportske vijesti iz SAD imaju ovih dana jednu neuobičajenu temu. Ne radi se o sportistima, nego o cheerleaders djevojkama, ukrasnim dodatkom profi fudbalera u NFL, najbogatijoj sportskoj ligi na svijetu. Cheerleaders djevojke su, prije svega, poznate iz brojnih filmova i televizijskih serija.
To su svima poznate djevojke i žene, koje u pauzama utakmica igraju, plešu, izvode akrobacije i mašu ukrašenim pušelom, a tokom utakmice podržavaju igrače svoje ekipe. One u SAD spadaju u folklor. Međutim, iza navijanja uz rub terena krije se jedan rigidni sistem, koji bi najradije ostao sakriven.
Nedavno su u klubu New Orleans Saints otpustili cheerleader djevojku Bailey Davis, jer je navodno prekršila klupska pravila. Davis se nije dala smesti, presavila tabak i protiv fudbalskog kluba uputila je tužbu saveznoj upravi za ravnopravnost na radnom mjestu.
Davis je prethodno na njenom instagram profilu bila postavila svoju fotografiju u donjem vešu. Prema klupskim propisima to je bio prekršaj kućnog reda. Prije toga, Davis je pisustvovala jednom partyju zajedno sa igračima, što je, takođe, zabranjeno. Ona se ne protivi tome, da je uradila nešto suprotno pravilima, međutim stroga pravila koja se pripisuju djevojci, eklakantne su povrede prava žena, kazala je Davis.
Cheerleaders kod Saintsa, kao i kod drugih klubova, moraju držati strogu distancu prema igračima, Ako se desi da neki igrač uđe u bar u kome se već nalazi neka cheerleader djevojka, ona odmah mora napustiti taj bar. Ako je igrač već u baru, a cheerleader djevojka ulazi u bar, ona sa vrata odmah mora nazad.
Sva ova pravila služe kao zaštita žena od ogovaranja i uznemiravanja od strane igrača, barem tako tvrde odgovorni. Ipak, Sara Blackwell, advokatica Davisove, argumentuje da to nije tako, jer poslodavac takva pravila propisuje samo prema ženama.
„Prastari stereotip o ženama, da se one u svrhu svoje zaštite moraju potpuno sakriti, ne   odgovara američkom pravu, a pogotovo ne na radnom mjestu“, izjavila je za New York Times.
Kako je već poznato, cheerleader djevojke su proteklih nedelja bile podvrgnute kontroli pridržavanja čitavog niza sličnih propisa. Tu spada nošenje nakita, pravila intimnog brijanja, pa čak i nošenje tampona. Cheerleader tima Buffalo Bill su se žalile kako su prije utakmica morale pijanim navijačima kluba  prodavati kalendare sa njihovim fotografijama, pri čemu su od strane pijanih navijača bile uznemiravane.
Uz sve to, dolaze i naporni treninzi, za što dobivaju platu manju nego da rade kod McDonaldasa. U prosjeku su dobijale 75 do 100 dolara po utakmici. Treninzi, putovanja na utakmice nisu obračunavani. Stvarna satnica im iznosi svega 4 do 5 dolara. Uz sve to, nije im bilo dozvoljeno da iskustva iz NFL predstave u nekoj drugoj branši, gdje bi proveli xafsing sa onim što znaju i tako zaradile još nešto dodatno. Korištnje imena kluba izvan stadiona im je strogo zabranjeno.
U međuvremenu timovi, kao što su Oakland Raiders i Tampa Bay Buccaners, pod prijetnjom civilnih tužbi zbog potcjenjivanja, odlučili da djevojkama povećaju platu.
Jedan mali razlog za slavlje.
(ksta
(NovaSloboda.ba)
17.04.2018.

Majski odmor u Mostaru


Vila Divani Mostar za ovu priliku u ponudi „Delux soba za dvije osobe, platite dva noćenja, a treće noćenje dobijete GRATIS!“
Kontaktirajte nas na 036 571 398 ili putem meila: info@villadivani.ba
Osjetite miris behara i svjetlost Mostara!

Vila Divani Mostar for this opportunity in the offer "Deluxe room for 2 persons, pay 2 nights and the third you get gratis.
Contact us on 036/578 398 or by e-mail info@villadivani.ba.
Feel the smell of the blossom and the light of Mostar.
17.04.2018.

Taj čudesni svijet: Zaustavljeni momenti


Početak sezone šparoga u Bayernu ove godine je zbog niskih temperatura prilično zakasnio. Jedan radnik traga za prvom sazrelom šparogom na plantaži u mjestu Sünching.

U jednom primorskom mjestu u Argentini nasukao se grbavi kit. dvodnevnom spašavanju i pokušajima dobrovoljaca i zaštitnika prirode da kita vrate u dubinu, akcija spašavanja nije uspjela.

U Sevilli je ovih dana obilježena takozvana “Feria de Sevilla”. Po običaju, takav praznik nije mogao proći bez borbe sa bikovima. Na slici jedan torero, koji apsolvira prvu borbu praznika.

Širom svijeta je obilježen uskrs. Na slici su ortodoksni hrišćani iz Etiopije, koji drže uskršnje svijeće zapaljene plamenom vatre u crkvi.


U Australiji su održane igre Commonwealtha. Pobjedu u dizanju tegova dizač Francois Etounde je proslavio na malo neobičan način.

Šarenilo boja u indijskom Jalandharu, gdje jedan čovjek boji “Wall of Fly”, Zid leta.

Na sjeveru Sumatre majmun, po imenu Ucil, zabavlja djecu i stanovnike kao “topeng monyet” (maskirani majmun).

U Tokiju je održana izložba pasa, a to je iskorišteno na različite načine, pa čak je pripremljen pano sa krilima, ispred koga su ponosni vlasnici mogli fotografisati svog ljubimca.
(web)
(NovaSloboda.ba)