spagosmail

Dobrodošli na moj blog


18.04.2018.

Saharska prašina, žuta prašina, kuda putuje?

Neum, Damir
Stolac, Azer
Ljubuški, Milan
Mostar, pogled s juga, Samir
Mostar, Gugo
Trogir, 17. april 2018.

mapa kretanja žute prašine, vidi se talas preko BalkanaJučerašnji pogled na društvene mreže, posebno facebook, pokazao je prisustvo saharskog pijeska u južnim dijelovima BiH. Pojava je poznata od ranije, a raja je još naziva žuti pijesak, često praćena žutom kišom u našim krajevima. Nedavno smo na ovom mjestu zabilježili žuti snijeg u Sahari, i žuti snijeg u Rusiji.

Južni vjetrovi širom Mediterana te u zapadnoj i središnjoj Europi ovih dana donose velike nanose pustinjske prašine iz Sahare. Ogromne količine će proći kroz Italiju, Sardiniju i Francusku te će ih biti u Španjolskoj, Švicarskoj i Velikoj Britaniji. Prema mapi, vidljivo je kako će južni vjetar saharsku prašinu dovesti i do BiH. Saharski pijesak stigne u Europu dva-tri puta godišnje.
Kuda putuje ovog puta prikazano je na mapi u prilogu.
U prilogu se vide fotografije, počevši sa juga, od Neuma, Ljubuškog, Stoca, do Mostara i neobična tama. Posebno su upečatljive slike iz Trogira, gdje je sve, od vazduha, do okoline potpuno žuto.
(spagos)  

18.04.2018.

Prolaznost vremenaNježna skulptura japanskog umjetnika Shinji Ohmakija, pod nazivom „Liminal Air Space“, koja simbolizuje prolaznost vremena, bila je izložena je na Art Basel izložbi u Hongkongu, koja je upravo završila ovih dana.
Šesto izdanje ove izložbe bio je najvažniji umjetnički susret na vrhu u Aziji i iz godine u godinu postaje sve omiljenija. Ove godine na njoj je izlagalo 250 galerija, kolekcija i muzeja iz 32 zemlje sa šest kontinenata. Oni su tamo izlagali savremene radove. Izložbu je za vrijeme njenog trajanja posjetilo preko 80 hiljada posjetilaca.
Pored gore pomenute skulpture, posebnu pažnju posjetilaca je izazvala ogromna skulptura “Bluebird Planter” superstar umjetnika Jeff Koonsa, izrađena od poliranog čelika i svježeg cvijeća.
(focus)
(NovaSloboda.ba)