spagosmail

Dobrodošli na moj blog


19.04.2018.

Na Partizanskom nešto novo...slike 11. aprila 2018.
slike 16. april 2018.RADOVI NA OBNOVI NACIONALNOG SPOMENIKA DRZAVE BOSNE I HERCEGOVINE - 
Na Partizanskom spomen groblju u Mostaru, koji se nalazi na listi Nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine, poslijednjih dana vidljivi su radovi na saniranju oštećenja nastalih u zadnjoh deceniji, što od propadanja, što od vandala- Nadati se da je ovo početak vtraćanja starog sjaja ovog spomenika.
Fotografije snimljene 11. i 16. apriča 2018. 
Fotografije sa: Sergio Sotric/facebook

(spagos)

19.04.2018.

Sitan znamen: Opštinski sud u Cernici


U Cernici, u ulici Adema Buća, nalazi se palata Opštinskog suda.
Podigao ju je poznati mostarski gradonačelnik Mujaga Komadina na svom zemljištu 1906. godine po projektu Đorđa Knežića, a od 1909. godine Mujaga je i radio u njoj.
Nakon 1920. godine, zgradu su kupili sinovi Riste Šaina. Nakon 1945. godine, zgrada je nacionalizovana i od tada je u njoj smješten Opštinski sud.
PrirediliIsmail Braco Čampara Tibor Vrančić / Smail Špago


(NovaSloboda.ba)
19.04.2018.

Prirodni bazen od mramora


Nekadašnji kamenolom u blizini grada Dorset, u saveznoj državi Vermont, SAD, uz mala ulaganja pretvoren je u raj za kupače i skakače.
Za manji broj upoznatih, dugo vremena je to bilo tajno i dobro čuvano mjesto. Od kako su na sto metara dugom i trideset metara širokom bazenu montirane ljestve za penjanje, odjednom je ovo mjesto postalo puno. Do tada je  bilo je pravo umijeće izaći iz vode i popeti se nazad na stijene.
Više od sto godina, od 1785. do 1917. godine, ovdje je vađan mramor. Kada se jednog dana pogon više nije isplatio, a ljudi napustili kamenolom, u jamu se počela puniti voda iz izvora u blizini.
To je već tada privuklo ljubitelje skokova u vodu.
Danas je ovaj prirodni bazen omiljen samo kod omladine iz regiona. Razlog: potrebno je dosta hrabrosti za skok sa deset metara visoke stijene u kristalno čistu vodu, i da se tako imponuje djevojkama oko bazena.
(view)
(NovaSloboda.ba)