spagosmail

Dobrodošli na moj blog


27.04.2018.

Vraća se stari sjaj Partizanskom


fotografije: bljesak.info, 26. april 2018.

U toku su radovi na obnovi Partizanskog spomen groblja u Mostaru.

Radnici mostarskih preduzeća vrijedno rade na obnovi Partizanskog spomen groblja.
Najveći problem prilikom izvođenja radova vide u mostarskim vrućinama i zmijama s kojima se svakodnevno susreću. Unatoč tome, četkom i solnom kiselinom, vrijedno skidaju grafite i posljedice dugogodišnjeg nemara. Već sad se nazire stari sjaj koji je moguće uočiti s ulaza na Partizansko spomen groblje.
Tokom naše posjete, zatekli smo i nekoliko turista. Radnici kažu da su turisti tu svaki dan i da često dolaze u većim grupama.

Izdvojen novac iz Proračuna

Podsjećamo, Grad Mostar je za održavanje Partizanskog spomen groblja čišćenje i održavanje zelenila u ovogodišnjem Proračunu izdvojio 30.000 KM. Ranije je u krugu Partizanskog spomen groblja postavljena kućica za zaštitare i na koju su postavljene kamere. Pokretači projekta obnove ovog spomenika ranije su rekli kako će za obnovu biti potrebno manje od milion KM.

Partizansko groblje u Mostaru je izgrađeno 1965. godine u čast svim Mostarcima poginulim u NOB-u. Izgradio ga je, u vremenu obnove i rekonstrukcije koja je nastupila nakon završetka Drugog svjetskog rata, arhitekt Bogdan Bogdanović. Sam spomenik se rasprostire na 5.000 m2 i na šest nepravilnih terasa. Groblje je imalo 810 nadgrobnih ploča koji podsjećaju na posječeno stablo, simbol prekinute mladosti. Nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine  je proglašen 2006. godine. 

(izvor:bljesak.info)


27.04.2018.

Fabrika za baterije električnih automobila uskoro u Njemačkoj
Kineski proizvođač baterija za električne automobile CATL traži pogodnu lokaciju za izgradnju fabrike u Evropi. Pri tome im je vrlo važno da fabrika bude u blizini proiđvođača ovakve vrste automobila.
CATL (Comtemporary Amperex Technology Co. Limited) je najveći svjetski proizvođač baterijskih ćelija, a nalazi se uj mjestu Ningde, na istoku Kine. Obzirom da njemački proizvođači automobila sve više ulaze u proizvodnju električnih automobila, i imaju veliku potrebu za akumulatorima električne energije, kineski proizvođač ispituje mogućnosti izgradnje jedne ovakve fabrike u Njemačkoj. Samo VW će do 2025. godine imati potrebu za kapacitetom od 150 Gwh (Gigawattsati).
Odluka će pasti narednih dana, a kao zainteresovani javljaju se još i Poljska i Mađarska. Obzirom na već postojeće kapacitete za proizvodnju elekrtične energije iz regenarativnih izvora, velika je vjerovatnoća da će se fabrika, ipak, praviti u Njemačkoj.
Energetski zahtjevi kod proizvodnje baterijskih ćelija su veoma značajni. U istočnoj Evropi, električna energija se proizvodi pretežno od uglja, nafte ili gasa. Nasuprot tome, u Njemačkoj obnovljiva energija u ukupnoj proizvodnji električne energije već ima udio blizu jedne trećine, a računa se da će do 2030. godine porasti na 50 posto.
Glavna fabrika CATL u kineskom Ningdeu očekuje da će već 2019. godine postići kapacitet od 50 Gwh. Izlazak na berzu bi im trebao omogućiti investicije za izgradnju daljih kapaciteta.
Svoju veličinu CATL u Kini zahvaljuje zaštiti države. Proizvođači automobila, koji svoje elektro automobile žele prodavati u Kini, moraju ugrađivati beterijske ćelije, koje se nalaze na državnoj „bijaloj listi“, a tu listu vodi CATL.
Njemački proizvođači elektro automobila, s druge strane, već su odustali od vlastite proizvodnje ovih ćelija, i izgradnje vlastitih fabrike te vrste.
Nove tehnologije u svijetu već grabe krupnim koracima.
(focus)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
27.04.2018.

Nesvakidašnja akcija spašavanjaPolicija savezne države Michigan, SAD, u jedan sat iza ponoći, dobila je dojavu da se na jednom nadvožnjaku iznad autoputa nalazi čovjek koji prijeti da će skočiti i ubiti se. Kako bi spriječili samoubistvo, policija je preduzela jednu veoma neobičnu akciju.
Zatvorili su autoput za sav saobraćaj, a nakon toga su zamolili kamiondžije, koji su čekali u zastoju, sa jedne i druge strane autoputa, da se poredaju ispod nadvožnjaka, tik jedan uz drugog, ukupno 13 šlepera. Na taj način, ukoliko bi čovjek i  skočio, skok ne bi završio tragično, jer bi najvjerovatnije pao na prikolicu jednog od šlepera. Policija je sa čovjekom pregovarala nekoliko sati, prije nego što je ovaj odustao od pokušaja samoubistva. Nakon što je odveden u bolnicu na dalja posmatranja, autoput je ponovo pušten u saobraćaj.
Fotografija kamiona poredanih ispod podvožnjaka je obišla svijet nakon što ju je policijska uprava iz Detroita objavila na svom Twitter profilu.
(express)
(NovaSloboda.ba)