spagosmail

Dobrodošli na moj blog


28.04.2018.

Obnavlja se Partizansko groblje u Mostaru - Sve se sprema za 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom

(tekst koji slijedi, sa fotografijama u prilogu, objavljen je na portalu klix.ba dana 27. aprila 2018.)

Mostarsko Partizansko spomen-groblje, zaštićeni nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, uskoro će ponovo zablistati u svojoj monumentalnoj ljepoti. Radnici mostarskih preduzeća naporno rade na procesu obnove i dovođenja ovog vrijednog objekata u stanje kakvo je primjereno današnjem vremenu.

Radnici JP Parkovi rade na uređenju zelenih površina i okruženja spomenika. "Građevinar Fajić" radi na rekonstrukciji samog spomenika, kamene ornamentike. Ispod mlazeva vode i kiseline nestaju uvredljivi grafiti, a dosta je kamenih dijelova koje je potrebno rekostruisati.
Radnici preduzeća "Dema&S", specijaliziranog za elektro instalacije, rade na instaliranju rasvjete i video nadzora te potrebnih elektro instalacija. Ranije je postavljena i kućica za zaštitara e pripadajući video nadzor na ulaznom dijelu objekta.
Alija Behram, predsjednik udruženja Mostarski krug, kaže nam kako su se s Centrom za mir, na poziv Radmila Brace Andrića, prije njegove smrti, uključili u proces obnove Partizanskog spomenika.
"Andrić je bio predsjednik odbora za podršku obnove i nama je predao kompletnu dokumentaciju koju je posjedovao, sve što je imao o Partizanskom groblju te cijelu korespodenciju za dvanaest godina koliko je odbor postojao. Obzirom da je to nacionalni spomenik BiH, mi smo pozvali državne institucije da urade nešto, a shodno zakonu Vlada Federacije je jedina nadležna za kompletnu prezentaciju, čuvanje, fizičku zaštitu i obnovu", kaže Behram.
Behram dodaje da je Grad Mostar odgovoran za čišćenje, da ga nudi u sklopu svoje turističke ponude te da brine o njemu, a ne kako je bilo do sada. Nakon dvanaest godina Partizanski spomenik je ponovo ušao u budžet Grada Mostara, koji je za ovu godinu obezbijedio je trideset hiljada KM za održavanje spomenika, čišćenje i uređenje zelenih površina.
"Na naš poziv u novembru su u Mostar došli premijeri Novalić i Zvizdić te obećali da će uraditi sve kako bi se spomenik obnovio. Nakon toga formirana je jedna grupa koja je svakodnevno na vezi i pozvani su prijatelji projekta da pomognu. Na objektu su već zaštitari, instalirana je kućica i već je jednim dijelom objekat osvijetljen", pojasnio je Alija Behram.
Behram nam kaže i kako su devastacije bile ogromne, kako je potrebno zamijeniti 350 kamenih cvjetova.
"Po mojoj procijeni do 9. maja uz Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom Partizansko groblje će biti vraćeno građanima i otvoreno za turističku ponudu. Mi zagovaramo da baš 9. maja na Partizanskom groblju obilježimo Dan pobjede nad fašizmom", najavio nam je Behram.
Partizansko groblje remek djelo je Bogdana Bogdanovića i s pravom spada u navrednije spomenike tog vremena u cijeloj bivšoj državi. Otvorio ga je sam Josip Broz 25. septembra 1965. godine u povodu dvadesete godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma i na dan formiranja Mostarskog bataljona.
Projektom izgradnje spomenika je bilo predviđeno 810 grobnih mjesta, ali je prikupljeno je samo 560 ostataka poginulih boraca, od čega je 8 narodnih heroja. Njihovi ostaci su položeni u betonske komore, ispod grobnih obilježja, dok su kosti iz zajedničkih grobnica položene u spomen-kosturnicu u polukružnoj niši u kojoj se polažu vijenci. Za gradnju spomenika upotrijebljene su kamene ploče koje su skinute sa starih i devastiranih kamenih kuća starog grada.
Poslije posljednjeg rata spomenik prolazi konstantne devastacije i biva poligonom političkih prepucavanja te višestrukih najava obnove i sanacije. Donacijom norveške Vlade spomenik je dijelom saniran 2008. godine.
(klix.ba)


28.04.2018.

Taj čudesni svijet: Zaustavljeni momenti


Varnice na asfaltu. Tokom kvalifikacija za trku Formule 1 u Shanghaiju, Holanđanin Max Verstappen pokazao je svoju agresivnu stranu. Tokom trke, upravo ta osobina mu je bila sudbina, Kolidirao je sa Sebastianom Vettelom.


Rano ljeto je pokazalo svoje lice širom Evrope. U Manchesteru jedan dječak traži osvježenje među vodoskocima u parku. Temperature su se prethodnih dana u Londonu popele i do 28. podioka, što nije zabilježeno od 1949. godine.


Istovremeno, u Pjongjangu u Sjevernoj Koreji žene polažu cvijeće pred statue očeva države Kim Il Sunga i Kim Jonga II. Sve se dežavalo povodom obilježavanja rođendana Kim Il Sunga, a hiljade građana su dvojici predsjednika odale počast penjući se na brijeg Mansu, noseći njihove slike.


Na drugoj strani, u Breck sur Meru, takođe, u Sjevernoj Koreji, održan je međunarodni festival zmajeva. Učesnici su puštali svoja umjetnička djela da slobodno lebde na vjetru.


Slike iz Sirije su nam poznate iz naše bliske prošlosti. Djeca se igraju ispod ruševina zgrada, na olupinama automobila u porušenom gradu Duma. U okolnim mjestima oko grada Damaska, vladine trupe su već napustile istočne dijelove mjesta.


U Parizu su protestvovali zaposleni željezničari. Jedan aktivista je bacio bombu sa suzavcem. Prema nekim podacima, na ulicama se našlo oko 15 hiljada demonstranata, koji se protive reformskim planovima predsjednika Macrona.


U italijanskom gradu Pesaro održava se svjetsko prvenstvo u ritmičkoj gimnastici. Interesantna fotografija je napravljena tokom vježbe jedne gimnastičarke, dok je pokazivala svoje mogućnosti.


U Katmanduu u Nepalu, povodom majčinog dana, žene provode ritualno kupanje u jednom jezeru. Ovo pranje služi u svrhu sjećanja na njihove već preminule majke.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)