spagosmail

Dobrodošli na moj blog


01.05.2018.

Tamo gdje živimo: Majsko drvoU vremenu digitalne Moderne za izjavu ljubavi često nam je dovoljan samo jedan SMS. I to ne samo u Valpurginoj noći (Walpurgisnacht), uoči 1. maja.

Jer tada – kao što je običaj u Rajnlandu, Njemačka – čak i danas, izlaze momci da damama koje im leže na srcu u skladu sa tradicijom usjeku jedno drvo. A onda ga – šareno ukrašeno – postavljaju pod prozor, ili pred njenu kuću, i čuvaju ga čitavu noć, prije nego ga njihova voljena vidi u ranu zoru.
Drvo ostaje na tom mjestu punih mjesec dana, kao jedan prolazni spomenik romantizmu.
Za ovaj botanički izraz ljubavi najčešće se uzima stablo breze, ili smreke, koji prvi cvijetaju nakon prolaska zime. Istovremeno, na taj način se označava i početak proljeća.

Ova tradicija se proteže do u srednji vijek, a kako je došlo do nje ni danas nije jasno. O ovom običaju je prvi pisao monah Caesarius od Histerbacha početkom 13, stoljeću, opisujući mještane jednog sela kako igraju ispod majskog drveta. U tridesetogodišnjem ratu vojnici su postavljali majsko drvo u čast vojnih dostojanstvenika. U južnoj Njemačkoj još uvijek se održava i izložba majskog drveta. Porijeklo majskog drveta po mišljenju eksperata vodi iz Minnesanga, ljubavne lirike. U ljubavnim pjesmama pjesnici pozdravljaju maj, koji je glavno vrijeme cvijetanja biljaka.

Oni koji bi ovih dana, sami sa sjekirom krenuli u šumu, kako bi oborili svoje stablo, moraju biti veoma oprezni. Bez odobrenja ureda za šumarstvo sječa drveća je strogo zabranjena i smatra se oštećenjem imovine, za što se može i krivično goniti.
Isto tako, strogo je zabranjena krađa tuđeg majskog drveta.
(ksta)

(spagos)
01.05.2018.

Prvomajska budnica 2018.

Stanovnike Mostara u utorak u 6.00 sati probudila je ''Prvosvibanjska budnica'' Hrvatske glazbe Mostar koja tradicionalno spomenutom promenadom (budnica, uranak) poželi sugrađanima dobro jutro te čestita Međunarodni praznik rada koji se obilježava 1. svibnja.
Budnica je krenula ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru u 6.00 sati te su članovi HG Mostar nastavili u istom ritmu šetati ulicama ''Grada na Neretvi''.
''Mi sami ovo organiziramo. Evo što nemamo pokretača, nego nemamo ni podršku. Tako da što uradimo, uradimo sami i tako iz godine u godinu i opstajemo i sve dok smo tu mi ćemo to raditi iz entuzijazma. Što se tiče grada, ili neke institucije nemamo ni podršku, a ne organizaciju'', izjavio je za Bljesak.info Miroslav Šimunović, predsjednik i najstariji član Hrvatske glazbe Mostar.
Na pitanje novinara što ga drži da svake godine 1. svibnja ranom zorom ustane i svira, Šimunović ističe entuzijazam. ''To se rodi u čovjeku. Ja sam tamo negdje '67.-'68. godine ušao u ovo i još sam tu, a bliži sam 70. godini nego 66.. To volim, što bi rekli 'zatrovan sam' i to nastavljam dokle mogu'', priča Šimunović.
Međunarodni praznik rada neće biti nigdje službeno obilježen u Mostaru.
''Kao što sam već rekao, nitko se ne pojavljuje. Mi sami sve organiziramo, a što će oni, kako će onim mi se njima ne miješamo, ali volio bi da se oni nama malo umiješaju. Izgleda da se oni ni sebi ne miješaju, ali to je njihova stvar. .Mi ćemo raditi na ovo što smo navikli, što je tradicija, pa dokle može može'', zaključio je predsjednik HG Mostar Miroslav Šimunović.
Hrvatskoj glazbi Mostar ističu kako je to tradicija kojom na najljepši način prvi čestitaju Mostarcima praznik rada te da svake godine pripremaju nešto novo na repertoaru.
Promenada je od Kosače nastavila Ulicom kneza Mihajla Viševića Humskog , prema raskrižju kod Doma zdravlja, zatim ravno prema i preko Starog mosta, kroz Kujundžiluk, Ulicom  Braće Fejića, do raskrižja kod željezničke postaje, zatim preko Carinskog mosta do raskrižja kod hotela Ero. Potom Ulicom dr. Ante Starčevića do raskrižja s Ulicom kralja Tomislava (vrh Avenije), zatim Avenijom do križanja s Ulicom kardinala Stepinca i do Trga hrvatskih velikana – Rondo. Brojni građani su uzvratili pozdravima najstarijem puhačkom orkestru u BiH koji, s prekidima, postoji od 1890. godine.
(bljesak.info)
01.05.2018.

Sretan 1. maj


Sretan 1. maj, međunarodni praznik rada!
(spagos)
01.05.2018.

Pijesak dolazi!


Više stotina metara visoki oblaci pijeska (na slici) nezaustavljivo su u naletu na grad Yazd u Iranu.
Minutu kasnije, pješčana oluja je pomela ulice grada, progutala svaku svjetlost, sve prekrila finom prašinom. Nestalo je struje. Deset ljudi je povrijeđeno tokom ove prirodne pojave.
Tek kad je sve prošlo, i smirilo se, stanovnici su se odvažili da ponovo izađu vani iz svojih kuća i sigurnih skloništa.
(global)
(NovaSloboda.ba)