spagosmail

Dobrodošli na moj blog


04.05.2018.

Popravljam uspomene

kiosk u Kraljevu, Srbija

Nekada su zanatske radnje postojale u svakom selu. Danas, u bivšoj Jugi one se mogu prebrojati na prste jedne ruke.
Na društvenim mrežama godinama već kruži fotografija bračnog para u poznim godinama koji šeta držeći se za ruke, a ispod nje stoji ispisan dijalog:

"Kako ste vas dvoje toliko dugo opstali u braku?"
"E, moj sinko, mi smo rođeni u vreme kad se stvari nisu bacale, nego su se popravljale...."

U tom duhu, jedan zanatlija iz Kraljeva odlučio je da pridobije mušterije. Iznad ostarjelog drvenog šibera, kog je odavno načeo zub vremena, okačio je tablu koja svakog prolaznika natera da pusti suzu. Na tabli piše: "Popravljam uspomene".
U izlogu stoje stari džepni, ručni, zidni i stoni satovi koji odavno ne rade, digitroni koje smo nekada čežnjivo gledali kroz izloge komisiona mjesecima skupljajući pare da ih kupimo, ramovi za naočare, rešoi, tranzistori...
Predmeti koje je prekrila prašina imaju neznatnu materijalnu vrednost, ali to ovom zanatliji nije ni bitno. Svjestan je da se svako od nas emotivno vezuje za predmete koju su pripadali našim bakama i dekama, voljenim članovima familije kojih više nema a uz koje smo rasli i koji su nam oplemenili djetinjstvo. Upravo zahvaljujući sećanjima kojima se uvek s' nostalgijom vraćamo, kraljevački zanatlija ne stavlja katanac na svoju radnju. Uprkos cyber vremenu i potrošačkom duhu koji nas melje (ma gdje da smo i ma koliko para da imamo), on ne odustaje od namjere da popravi predmete koji će nas vratiti u neka stara, dobra vremena i oživjeti uspomene...
(nasbiro)
04.05.2018.

Godišnjica

7. maj 1892 - 4. maj 1980.

4.maj 1980 - 4. maj 2018.
04.05.2018.

Groblje korala umjesto raja prirode


Great Barrier Reef u Australiji bio je uzoran primjer eko sistema, pun veličanstvenih i fascinirajućih boja. „Svjetsko čudo“ prirode.
Sada ovom najvećem koralnom grebenu na svijetu prijeti masovno izumiranje. Samo u dvije godine, 2016. i 2017. uništeno je preko 30 posto korala na ovom grebenu.
Razlog: Voda postaje pretopla. Istraživači govore o toplotnom udaru.
Korali su živa bića. Oni spadaju u Cnidaria, životinje sa polipima, žive u kolonijama zajedno sa algama koje im obezbjeđuju hranu, a smještaju se najradije na krečnjačkoj podlozi.
Kod visokih temperatura alge postaju otrovne, a korali ih odbijaju i zbog toga gube boju. Zbog toga  istraživači govore o „bijeloj smrti“.
„Korali lagano izgladnjuju, te zbog direktnih posljedica toplotnog stresa izumiru. Iznenađujuće je kojom brzinom korali izumiru. Do sada se smatralo da će korali nakon izbjeljivanja lagano izumirati, ali ovog puta to ide vrlo, vrlo brzo“, kažu istraživači“.
Uprkos tome, nade još ima. Milijarde korala još su u životu, a ovi su otporniji nego oni koji su već  izumrli. Uz to, i mnoge alge im se vraćaju čim voda malo zahladi, a korali s njima procvijetaju. Na taj način bi se i koralni greben mogao malo oporaviti.
Ali, jedno je već sigurno: Sjajem kakav je imao prije, Veliki greben neće više nikada zasjati.
(express)
(NovaSloboda.ba)