spagosmail

Dobrodošli na moj blog


06.05.2018.

Pozivnica na Partizansko 9. maja 2018.

Zvanična pozivnica premijera FBiH, koji se (i pored mnogobrojnih obaveza toga dana u Sarajevu) rado odazvao pozivu "Odbora za podrsku obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja u Mostaru" - nacionalnog spomenika drzave BiH - da preuzme obiljezavanje DANA EVROPE I DANA POBJEDE NAD FASIZMOM, u ime FBiH, koje ce se odrzati na Partizanskom spomen groblju (koje se obnavlja nakon desetljeca unistavanja, vandalizma i nebrige) 09.05. sa pocetkom u 13:00 sati.Tekst pozivnice premijera FBiH

Poštovani / poštovana
čast mi je pozvati Vas na obilježavanje
DANA EVROPE I DANA POBJEDE NAD FAŠIZMOM
koje će se održati na Partizanskom spomen groblju u Mostaru - nacionalnom spomeniku države Bosne i Hercegovine - 9. maja / svibnja 2018. godine s početkom u 13.00 sati.
Premijer Federacije BiH
Fadil Novalic

Pripreme za ovaj Dan su u punom jeku. Pored radova na oštećenim dijelovima spomenika radi se i na uređenju okoline. Istovremeno se izrađuju novi spomen natpisi sa grobnih mjesta koji su u prethodnom periodu uništavani na vandalski način. Fotografije u prilogu Sergio Šotrić. Zahvaljujemo.(spagos)
06.05.2018.

Negdje daleko: Željezni most sličan Starom mostuIron Bridge u Engleskoj pokrajini Shropshir je na prvi pogled toliko sličan našem Starom mostu da smo morali malo pobliže istražiti po internetu, kako bi o njemu saznali koju više.
Ovaj most star je 232 godine i najstariji je željezni most na svijetu. Od osamdesetih godina prošlog vijeka, nalazi se na listi UNESCO. Nismo mogli pronaći podatke da li se organizovano skače sa ovog mosta.
Žaljezni most (engleski naziv The Iron Bridge) je prvi željezni most na svijetu. Izgrađen je davne 1779 godine preko rijeke Severn u Shropshiru u Engleskoj. Prema ovom mostu obližnje naselje je dobilo ime Ironbridge. Most je napravljen po ideji vlasnika tadašnje željezare Abrahama Darbyja, kako bi lakše transportovao robu iz željezare.
Most se sastoji od pet lukova, 482 osnovna konstruktivna dijela, a zajedno sa opremom broji tačno 1763 željeznih dijelova. U njega je ugrađeno 387 tona željeza, a zabilježeno je da je tada koštao cijelih 3.200 funti. Osnovni konstruktivni dijelovi mosta su pet paralelnih željeznih lukova. Raspon mu je 30,5 metara, dužina 60 metara, a visina iznad vode 15 metara.
Izgradio ga je arhitekta Thomas Pritchard, a finansirao vlasnik rudnika Abraham Darby III.
Izgradnja i puštanje u promet ovog mosta označava početak ere novog “željeznog doba”. Za ono vrijeme, most je predstavljao najveću slobodnostojeću  mostovnu konstrukciju.
Osamnaesti vijek predstavljao je početak industrijalizacije i ovaj most je bio svojevrsni znak raspoznavanja moći i spomenik industrijskoj revoluciji.
Most je služio svojoj osnovnoj namjeni, transportu roba, do 1934 godine, kada je saobraćaj preko mosta obustavljen, a dalje je služio samo za prelaz pješaka. Sve do 1950 godine, pješaci su za prelazak preko mosta morali plaćati mostarinu. Od 1950 godine, most prelazi u posjed državnog vijeća Shropshira. Most i okolina, sa postrojenjima rudnika i željezare, proglašeni su muzejem.
Od 1986. godine, “The Iron Bridge” nalazi se na listi Svjetske baštine UNESCO.
(izvori: Wikipedia, ironbridgemuseum)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)