spagosmail

Dobrodošli na moj blog


07.05.2018.

Povratak u prirodu


Dvadesetak minuta na dan provedenih u prirodi namiriće vašu dnevnu potrebu za sunčevom svjetlošću

Povezanost s prirodom će ostvariti naše ciljeve ako je redovna.
Redovnost se može postići ako se odlasci u prirodu forsiraju određeno vrijeme dok ne postanu navika ili ostvare nabavkom psa, koji vas, htjeli ili ne, tjera u šetnju, po mogućnosti u prirodi. Odredite svaki dan vrijeme, naprimjer u pauzi za ručak, kada ćete boraviti u prirodi.
Ritual može biti svakodnevni piknik za pauzu u obližnjem parku, prilikom kojeg ne samo da utažite
glad nego i napunite svoje baterije, te osvježite glavu za donošenje važnih odluka i pronalaženje rješenja.
Većina ljudi poseže za prirodom tek kada obole ili kada im treba odmor. To je pokazatelj da svjesno
ili nesvjesno osjećamo zov prirode kao prirodni lijek za naše tegobe.
Pametnije je doskočiti tim tegobama i odazvati se zovu prirode prije nego što nas stisnu. Baš kao što
svakodnevno peremo zube, tuširamo se i jedemo, tako je potrebno čistiti i hraniti naš duh odlascima u prirodu. Dvadesetak minuta na dan opuštanja u zagrljaju majke prirode će namiriti našu dnevnu potrebu za sunčevom svjetlošću, svježim vazduhom, regulisaće naše biološke ritmove sna, disanje, pritisak, krvotok, rad srca, cirkulaciju, elektromagnetske tokove… Vitamin D iz sunčeve
energije pridonosi jačim kostima i zdravim zubima te je vrlo učinkovit u razvoju djece.
Odazovite se zovu prirode ne samo radi odmora i oporavka nego iskoristite blagodati prirode za donošenje ispravnih odluka i pronalaženje rješenja za tekuće probleme - boravak u prirodi povoljno utiče kako na tijelo, osjećaje i razum, tako i na duh.
Veoma je važno druženje s prijateljima.
Lijepo je provoditi vrijeme u prirodi umjesto u zadimljenim kafićima. Upoznavanje s novim ljudima. Igranje s psom nekog nepoznatog prolaznika je odličan izgovor za upoznavanje.
Prevencija zdravstvenih poremećaja.
Potrudite se život prilagoditi prirodi i zauzdati potrošačke potrebe te umjesto u trgovačke centre,
uputite se s porodicom u prirodu.
To će vam biti uzvraćeno obiljem zadovoljstva, pa ćete uvečer utonuti u zdrav san, a mnoge pozitivne promjene će vam donijeti zdravlje i zadovoljstvo.
(zdr)

07.05.2018.

Najopasniji pješački putevi na svijetu


Vodopad „Elephant Falls“ u blizini grada Dalat u Vijetnamu je omiljeno izletište, iako je pješačenje oko njega vrlo otežano. Put vodi preko klizavih stijena, preko potoka, a djelimično je osigurano pomoću jednog zahrđalog rukohvata. U skučaju velikih padavina, jedva da je moguće savladati ovaj put.


Bivša ruta krot italijanske, francuske, švicarske i austrijske Alpe dugo vremena se mogla savladati samo uz pomoć vodiča i bila je označena kao „Via Feratta“. Danas se njom provlače entuzijasti u penjanju, kao na slici u prilogu na Chateau Queyras u Francuskoj. Planine se, kao i ranije, mogu savladati samo uz pomoć zategnutih sajli, željeznih kuka i hvataljki. U kao i ranije, dešavaju se teške nesreće.


„Kokoda Track“ je put kroz teren pokriven grmljem između Yodda-Kokoda-Zlatnim poljima i južne obale Papua Nove Gvineje. Najopasnije na tom pješačenju su iznenadne padavine i ekstremne razlike temperature između dana i noći. Osim toga, rojevi komaraca mogu oslabiti pješake i prenijeti malariju.


Drakensberg leže na jugu Afrike i obrazuju jednu prirodnu granicu između KwaZulu-Natala i Leshota. “Drakensberg Grand Traverse” je opasna relacija preko visina planinskih lanaca i na njoj su se već dešavali i smrtni slučajevi. Put vodi preko oštrog kamenjara i uskih ljestava. Nekim pješacima mogu biti sudbina i otrovne zmije koji ima usput.


“El Caminito del Rey” u španskoj provinciji Malaga dugo vremena je važio kao najopasniji pješački put na svijetu. Put vodi usko uz stjenovite zidove na visini oko 100 metara i sastoji se samo od  dasaka i uskih mostića. Sa druge strane, nalazi se provalija. Put koji sigurno nije za one sa slabim nervima. Od 2015. godine ponovo je dostupan, a prije toga je dugo vremena, zbog opasnosti od raspadanja, bio zatvoren.


Inka ruševine na Machu Picchu u Peruu su omiljeno mjesto za razgledanje, ali i pješačka ruta koja je naporna i neprohodna. Kome sve to nije dovoljno, može krenuti na obližnji vrh Huayna Picchu. Pri tome, pažnja: Stepenice su ekstremno strme, što, prije svega, silazak čini opasnim i može dovesti do panike. Jedan pogrešan korak, znači pad u smrt.


“West Coast Trail” u nacionalnom parku Pacific-Rim leži jugozapadno od Vancouver Islanda u Kanadi i važi kao neprohodan. Na dužini od 75 kilometara pješaci se moraju penjati uz strme ljestve, a uz sve to pomoću žičara prelaziti preko vodotoka i klisura.


Da bi se postigao što ljepši ogled, pješački put mora biti opasniji. Brdo Hua Shan u kineskoj provinciji Shaanxi je propručljiv samo zahjrabre pješake, koji se odluče za penjanje na vrh. Djelomično put vodi preko drvenih dasaka koje idu usko uz stijene i uz beskonačne strme stepenice vode ka visinama koji izazivaju vrtoglavicu.


Yosemite Nacionalni park u SAD nalazi se na planini “Half Dome”, poznat po obliku polukugle. Obzirom da su stijene potpuno glatke, uz planinu su montirane vodiravne stepenice. A prilikom padavina, uspon je opasan po život.


Pacaya je jedan od najaktivnijih vulkana na svijetu, a nalazi se južno od grada Guatemala. Pješačenje je opasno, jer u svakom trenutku može doći do izbijanja vulkana, a pješacima istopiti tlo ispod nogu. A uz to, jedna nepredvidiva leteća iskra može dovesti do teških opekotina.


U Zion nacionalnom parku u Utahu nalazi se “Angels Landing Trail” Ovdje svaki korak zahtijeva potpunu koncentraciju, jer stijene cipelama nude veoma malo prostora. Na mnogo mjesta nalaze se lanci pričvršćeni za stijene, za koje se pješaci moraju držati, kako ne bi pali. Prilikom kiše i oluje put se uopšte ne koristi


“The Maze” se nalazi na zapadu nacionalnog parka Canyonland u blizini Moaba, takođe u Utahu. Ovdje na pješake vrebaju litice, udari kamenja koje pada i poplave prilikom iznenadnog pljuska. Navigacija kroz kanjon je veoma otežana.


Na Havajskom ostrvu O'ahu na Ko'olau planinama postoji pješački puz pod imanom “Ha'iku Stairs” ili “Stairway to Heaven” (Stepenice u nebo). Put se satoji od skoro 4 hiljade stepenica na visinu od 600 metara, što se postavlja kao izazov za pješake. Uspon je iscrpljujući.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)