spagosmail

Dobrodošli na moj blog


10.05.2018.

Boje Evropske unije na Partizanskom, 9. maj 2018.

(shole)

(amer)

(klix)

(klix)

(kloix)

Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom obilježeni su u Mostaru danas prigodnom manifestacijom na obnovljenom Partizanskom groblju, a isti je kompleks noćas osvjetljen bojama Evropske unije.
Simbolika je to koja govori o univerzalnim vrijednostima na kojima je satkana moderna Evropa, a ovaj vid obilježavanja organizovao je Centra za mir i multietničku saradnju iz Mostara i Odbor za pomoć obnovi kompleksa Partizanskog spomen groblja.

Proteklih mjeseci ovaj vrijedni kompleks doveden je u mnogo bolje stanje, sam spomenik je dobrim dijelom obnovljen, osvijetljen, a prvi put se cijeli taj lokalitet osigurava.

Partizansko groblje remek-djelo je Bogdana Bogdanovića i s pravom spada u navrednije spomenike tog vremena u cijeloj bivšoj državi. Otvorio ga je sam Josip Broz 25. septembra 1965. godine u povodu dvadesete godišnjice oslobođenja Mostara od fašizma i na dan formiranja Mostarskog bataljona.
(klix)

10.05.2018.

Svijet i u svijetu svašta: Malo drugačije doniranje organa


U svakoj stvari krije se nešto kao duša, čak i u pokvarenim robotoma – psima. U to je više nego ubijeđen sveštenik Bungun Oi, iz jednog budističkog templa u gradu Isumi, na istoku glavnog japanskog ostrva Honshu.
On blagoslovi pokvarene igračke, prije nego što ove „životinje“ od plastike i strujnih krugova budu „sahranjene“.
Saradnici jedne firme za popravku rastavljaju ove robote, kako bi od tako izvađenih rezervnih dijelova mogli popravili druge pokvarene, i staviti ih u funkciju. Međutim, rezervnih dijelova za ove robote već odavno nema na tržištu, tako da je ovo jedini način da se poprave pokvareni.
„Doniranje organa“ na malo drugačiji način, moglo bi se reći. Sve u svemu, dobro za očuvanje čovjekove okoline.
I za karmu, naravno.
(stern)
(NovaSloboda.ba)
10.05.2018.

Kiosk ni na nebu ni na zemlji

Penjanje uz stijenu čini i žednim i gladnim. Za penjače, koji se pentraju uz stijenu u Shiniuzhai, Nacionalnom geološkom parku u Kini, na pola puta uspona nalazi se jedan prigodan kiosk.
Tačno na 100 metara visine otvorena je mala radnja, koja sportistima nudi vodu i nešto za pregristi.
Stoga, nešto siće u džepu nije zgoreg.
Ko zna šta se sve usput može desiti!
(germanchina)
(NovaSloboda.ba)