spagosmail

Dobrodošli na moj blog


11.05.2018.

Bijele vode, 12. maja 2018.


(spagos)
11.05.2018.

Zadovoljstvo osvježenja


Malo zahlađenja? Onda je to najbolje u društvu. Prskanjem postaje svježije.
Direktno na jednom širokom trotoaru ulice u Manili, Filipini, roditelji su, uz pomoć plastične folije, napravili pomoćni bazen za njihovu djecu. To je bilo najmanje što su im mogli učiniti, kako bi se osvježili. Ovih dana, tamo je po danu preko 35 stepeni u hladu, a noću, temperatura jedva da se spušta ispod 25 steepeni.
A pošto smo i mi na pragu tolpog ljeta, za svaki slučaj, na vrijeme bi trebalo pregledati u kakvom stanju su bazenčići, koji će se, u slučaju toplote, puniti vodom, i djeci učiniti neophodno potrebno zadovoljstvo osvježenja.
Sve to nam je na pragu, i doći će dok dlanom o dlan.
(stern)
(NovaSloboda.ba)
11.05.2018.

„Cornern“ na ćošku, kad je fina večer„Cornern“ je jedna nova pojava kod mladih u većim evropskim gradovima. Dolazi od riječi corner – ugao, kutak, ćoša. Ono što smo mi nekada radili od aprila do oktobra, svaku veče vani, na korzu, šetnja, a onda stajanje negdje na ćošku, pred nekim kafićem, sa pićem u ruci, ili cigaretom, a prije svega, uz razgovor i ćaskanje do mile volje. Usput i zagledanje prisutnih, a i onih koji prolaze pored. Zabava bez para, tako je to bilo, i tako se zvalo. Čini se da ono što malo starijim generacijama spada u domen nostalgije počinje ponovo da osvaja i nove generacije. Nakon godina provedenih uz ekran kompjutera i “susrete” online, izgleda da se ponovo pronalaze vrijednosti razgovora i susreta “live”.
Omladina to nalazi cool. Stanari u stanovima iznad, ne misle baš tako. Vozači vide u tome problem, jer mnogi tokom stajanja na uglu, zagaze i do pola ulice. Za policiju je to više posla nego normalno. Za komunalne službe koje se bave čistoćom i odvozom otpada također. Vlasnicima kioska na uglu pred očima je samo lova. Bilo kako bilo, prvi znaci ljeta u velikim gradovima Njemačke donose jednu novu pojavu, koju nazivaju “cornern” po uzoru na isti naziv iz Bronxa, gdje je nastao sa pojavom hip-hop kulture, kada su se pristalice breakdance plesa sastajali na uglovima ulica kako bi pokazali ono što znaju.
Tragovi “cornerna” u Njemačkoj već se nalaze u Hamburgu, ali to može biti i urbana legenda. Ipak, omladina koja se nalazi na svakom uglu je sasvim realna. Prvo, kao mjesto susreta i druženja, a onda, nekada, jedan takav ugao postaje otvorena scena. Primjer, St. Pauli u Hamburgu.
Petak uveče, oko kioska za cigarete na uglu, sakupi se i do 150 mladih. U jednoj ruci piva, u drugoj cigareta. Vrlo je bučno. Glasovi i ljudi titraju u večernjoj atmosferi. Festivalsko raspoloženje. Mladi sa torbama za teretanu, u farmerkama i šarenim patikama na nogama zauzimaju dio ulice, trotoare i ivičnjake. Na samoj krivini nekoliko mladih sjedi na svojim skateboardima. I što je najvažnije za njihova shvatanja, oni ne vise ovdje bez veze, oni jednostavno čine “cornern”.
Puno je ljepše ovdje nego u bilo kom baru. Ako ništa drugo, zašto za isto piće platiti duplo više, nego ovdje na ćočku. Ovdje sve štima” kažu mladi, uz jedan poznati kometar: “Ovo je mjesto gdje se dolazi da se vidi, ali i da se bude viđen, open-air pista, a to je baš ono o čemu se radi kod “cornerna”.
(express)
(spagos)