spagosmail

Dobrodošli na moj blog


15.05.2018.

U jednom trenutku nastala je tišina


Na prvi pogled se čini kao da je došao kraj za jednog čvorka.
Jastreb se okomio na nesretnu pticu, i sve ukazuje na to, kao da će ga rasčerupati u slijedećem trenutku. Jastrebovi rijetko love miševe, više vole manje ptice, koje hvataju brzim i nevjerovatno preciznim letom do krošnje nekog drveta. Ovaj čvorak, na šetalištu u blizini engleskog Gloucestera, dobio je još jednu šansu.
Jedan slučajni prolaznik, koji je i napravio ovaj snimak, preplašio je mučitelja. Međutim, nevidljiva borba se nastavila u obližnjem grmlju.
A onda je u jednom trenutku, sve je postalo tiho.
(spiegel)
(NovaSlobod.ba)
15.05.2018.

Velika sloboda


Elegantna, suverena, onakva, kako se to godinama podrazumijevalo: Rania Al Shafi vozi njen luksuzni mercedes kroz Riad, glavni grad Saudijske Arabije.
Ali, to je, istovremeno, skoro i jedna velika senzacija. Tek od 1. juna ove godine, žene u ovoj konzervativnoj kraljevini će smjeti upravljati automobilom. Rania se priprema za taj veliki dan, kada će u rukama imati svoju vozačku dozvolu. Pri tome će uza se morati imati i jednog muškog suvozača, a od juna za polaganje vozačkog ispita i upravljanje automobilom tamošnje žene će morati imati i saglasnost jednog muškog člana porodice.
Vozačka dozvola u ovoj zemlji važi kao veliki simbol slobode žena, za reforme, kojima princ Mohammed bin Salman njegovu zemlju želi voditi u Modernu. A uz sve to, emancipovane žene su važan privredni faktor. Računa se da će se u naredne dvije godine na saudijskim putevima naći oko tri miliona vozačica. Prodaja auta je povećana za skoro devet procenata godišnje.
Međutim, ne spada baš sve u emancipaciju. Tokom polaganja vozačkog ispita, od žena se traži skoro 20 puta više nego za muške aspirante, koji, usput rečeno, vozački ispit plaćaju samo 80 eura.
Međutim, divljanje cijena polaganja vozačkog nije ni malo omelo prelijepu Raniu, na slici, tokom obuke u auto školi.
Uz sve ovo, još jedan podatak: Žene koje voze auto neće smjeti imati šminku na sebi. Jer, to je antiislamski. A kako se sa slike vidi, Raniji je to baš svejedno.
(focus)
(NovaSloboda.ba)