spagosmail

Dobrodošli na moj blog


02.07.2018.

Sitan znamen: Spašeno turbe


Ćose Jahja-hodže džamija nalazi se na Musali, na uglu Braće Brkića i Fejićeve ulice.
U prošlosti je imala nisku kamenu munaru svega 12 m visoku. Do kraja 1878. godine, Musala je bila sa svih strana ograđena zidom i u njen krug moglo se ući samo iz dvorišta Ćose Jahja-hodžine džamije, gdje su se nalazila mala vrata.
Kada se gradio Vakufski dvor na Musali (zgrada Putnika) 1937. godine, zbog stvarne mogućnosti da se munara ove džamije ne bi vidjela s Musale od visine nove građevine, odlučeno je da se munara razmontira i sagradi viša.
Te godine je i Alajbegovića česma premještena sa svoje izvorne pozicije na onu gdje je i danas.
Ali, nisu samo česma i munara doživjele ogromne promjene.
U dvorištu džamije bilo je sagrađeno jedno turbe. Počivalo je na šest stubova i u stvari su to bila dva turbeta spojena u jedno, jer su tu počivali suprižnici Kreho. U sklopu tog zahvata rekonstrukcije džamije i česme, i to turbe je demontirano te smješteno u neko skladište da čeka bolje dane. Dobro se načekalo, jer ga se tek 50.ak godina kasnije neko sjetio i montirao ga nanovo, ali na sasvim drugoj lokaciji – na Šehitlucima, ispred Vučijakovića džamije gdje se spašeno i danas nalazi.


Priredili: Ismail Braco Čampara / Tibor Vrančić / Smail Špago
(Novasloboda.ba)
02.07.2018.

Kao sa druge planete (2)


„Enconto das Aguas“ - Susret voda – tako stanovnici Brazila nazivaju susret i zajednički tok rijeka Rio Solimes i Rio Negra.


Stado ovaca provlači se preko zaleđenog jezera Puma Yumco See na jugoistoku Tibeta. Da led ne bi pukao pod teretom ovaca, čobani ih gone u koloni, jedna iza druge, na jedno ostrvo koje se nalaze na jezeru, na madmorskoj visini od 5.070 metara.Yuanyang u Kini je poznat po fascinantnim bojama koje nude terase na poljima riže. Riža se i danas, kao i prije 1.300 godina sadi najjednostavnijhim načinom i priborom.Rio Tinto se ne zove džaba „crvena rijeka“. Rijeka u Andaluziji u svom toku mijenja boju od crvene, preko cigla crvene, do ljubičaste. Razlog, minerali teških metala iz jednog nalazišta u samoj blizini izvora rijeke.Od februara do marta oko 390.000 hektara plodnog zemljišta u kineskom Loupingu pretvara se u zlatno more. Razlog, cvijetanje repe, koje se sije na ovim poljima.Sa površinom od oko 10 hiljada kvadratnih kilometara Salar e Uyuni u Boliviji je najveća slana površina na svijetu. Nastala je prije više od 10 hiljada godina kao posljedica presušivanja jezera Tauca.Planinski predio u Šumskom parku Zhingjiajie kineskoj provinciji Hunan na prvi pogled podsjeća na scene iz filma Avatar. Ne bi bilo čudo da je ovo mjesto baš i bilo inspiracija filmadžijama kulise za vanzemaljska područja, u filmovima iz serije o Avataru.
(web)

Smail Špago
(NovaSloboda.ba)