spagosmail

Dobrodošli na moj blog


03.07.2018.

Sitan znamen: Jedina preostala kamena munarica


Mesdžid Hadži Huseina Kotle se nalazi na Luci, na križanju Glavne ulice i Čelebića sokaka.
S ulice je vidljiva jedino kamena munarica, udaljena od mesdžida desetak metara. Munarica sve više zarasta u zelenilo i još malo neće se vidjeti od njega. Mesdžid je podigao Husein Kotle još prije 1651. godine.
Ovo je jedina opstala munarica nekog mesdžida u Mostaru, a u zadnjem ratu je pretrpila oštećenja. Mesdžid je prestao s radom 1931. godine.
Inače, mesdžidi su malene džamije bez munare i bile su to male bogomolje po mahalama Mostara u kojima se jedino nisu obavljali bajrami i džume, ali su svrsishodno služili ostalim vjerskim potrebama vjernika.
Mostar u svojoj istoriji bilježi ukupno jedanaest mesdžida. Imali su male kamene munare, obično sagrađene uz sami sokak.
Priredili: Ismail Braco Čampara / Tibor Vrančić / Smail Špago
(Novasloboda.ba)
03.07.2018.

Svijet i u svijetu svašta – Most, a na mostu kuće

Na ovom mjestu već smo gledali slike iz Chongqinga, najvećeg grada na jugozapadu Kine, na kojima se vidi željeznicka pruga koja prolazi po sred jedne zgrade.
Iz Kine čuda nikad dosta. Sada smo svjedoci gradnje objekata na jednom mostu, što je možda razlog dolaska još većeg broja turista u ovaj grad. Zgrade različitih oblika, u koje su smještene prodavnice, postao je prava turistička atrakcija.
Na mostu dužine 400 metara nalaze se objekti izgrađeni u stilu tradicionalne kineske arhitekture, kao i zapadne arhitekture. Turisti ističu da imaju osjećaj kako putuju kroz vrijeme dok se nalaze na ovom zaista nesvakidašnjem mostu.
Chongking je veliki grad na reci Jangcekjang i ima status kineske pokrajine.
(germanchina)

(NovaSloboda.ba)