spagosmail

Dobrodošli na moj blog


05.07.2018.

Ima izać'

Ovih dana više puta sam prolazila Bulevarom i krajičkom oka primjetila žuto vozilo u dvorištu Kamene zgrade. Mislila sam da se dovršavaju radovi u parku koji će zaista prelijepo izgledati, sa umjetnom travom, stazam, novim zasadama bilja i sl. Medjutim..
Jutros sam malo zastala i vidim da to nije to. Vidim žuti autobus na kojem pise '' IMA IZAĆ'', vidim da se radi o nekoj vrsti ugostiteljskog objekta. Mora se priznati da okoliš, park prelijepo izgleda. Ali...Meni se čini kao da će ovaj stari autobus koji se tu, kako izgleda, nakratko zaustavio, svaki čas krenuti. Ali neće!
4 juli 2018
(tekst i fotos: Ajša Šehić Nametak)
05.07.2018.

Mastaba u jezeru Hyde parka
Novo djelo umjetnika Christoa (83), koji je 1995. godine upakovao Reichstag u Berlinu, pliva od prije nekoliko sedmica u jezeru Hyde parka u Londonu.
Takozvana Mastaba, u formi piramide bez vrha, bila je inspirisana iskopinama staroegipatskih grobnica. Sastoji se od 7506 šareno lakiranih bačava za naftu, visine 20 metara.
Mastaba dolazi od arapske riječi za klupu, jer izdaleka izgleda kao klupa od opeka. U mastabi bi se iskopala duboka komora, a njeni zidovi obložili kamenom, opekama od blata ili drvetom. Mastaba je bio standardni tip grobnica u starom Egiptu.
„Sve interpretacije su dozvoljene, pogotovo one koje ljude tjeraju na razmišljanje“ rekao je umjetnik prilikom otvaranja.
Na ovom projektu Christo je radio još od 1977 godine, zajedno sa njegovom suprugom Jeanne Claude, koja je preminula 2009. godine.

Mastaba će se moći pogledatri do kraja septembra.
(focus)
Z. N.
(Novasloboda.ba)