spagosmail

Dobrodošli na moj blog


07.07.2018.

A sada prave „švabice“2kg = 5€

Trešnja (ranije črešnja od lat. cerasia) listopadna je drvenasta biljka iz podfamilijePrunoideae, čiji se istoimeni plodovi koriste u ljudskoj ishrani kao voće. Najčešće je visoka oko 20 m. U Evropi se sve rjeđe može naći u prirodi pa je ova vrsta drveća danas ugrožena. Trešnja je pripitomljena i ima veliki značaj u voćarskoj proizvodnji. Široko rasprostranjena u srednjem i zapadnom dijelu Evrope, na Balkanu, Apeninskom i sjevernom dijelu Pirinejskog poluostrva.

Sezona trešanja u Mostaru i Hercegovini je odavno prošla. Prve se počinju javljati u zadnjim danima aprila ili prvim danima maja. I naravno, zovu se rane, ili ranke. Nakon njih slijede alice, a zadnja vrsta kod nas su hruštovi, u narodu poznatije kao švabice ili švabulje.
Stručno trešnje imaju sasvim druge nazive, a švabice ili švabulje su u narodu dobile ime, vjerovatno po tome što su njene sadnice donijele neke Švabe, u nekakvim davnim vremenima.
Skoro dva mjeseca nakon što počinju u Mostaru, ta vrsta trešanja počinje zreti u krajevima odakle švabice i potiču.
Po izgledu ne zaostaju za našima, čak su i krupnije, samo što se zna desiti da je ukus nekih veoma gorak. Inače ih ovamo nazivaju Süßkirschen, ili slatke trešnje, za razliku od Sauerkirschen, ili kisele trešnje, koje su ustvari naše višnje.
Nakon proljetnih mostarskih, valja nazdraviti i ove prave švabulje.
(spagos)

07.07.2018.

Okus Olimpijade


Kao super heroina leti djevojka nebom iznad Pariza, zategnutih nogu i ruku sa pogledom prema dolje. Slijetanje neće biti u vodu Seine, nego na jedan trampolin.
Prethodnog vikenda, Pariz je bio potpuno u znaku sporta, uz probu okusa Olimpijade, koja će se ovdje održati 2024. godine.
A da taj sportski događaj uopšte postoji, potrebno je zahvaliti jednom Parižaninu: Na inicijativu pedagoga Pierre de Coubertina 23. juna 1894. godine oživljene su Olimpijske igre po uzoru na one koje su se održavale u antičkoj Grčkoj.
(stern)
Z. N.
(NovaSloboda.ba)