spagosmail

Dobrodošli na moj blog


04.08.2018.

Rekordno visoke temperatura 2018.

U Španiji i Portugalu temperature su već danima iznad 40°C. Uzrok, južno strujanje koje nesmetano prelazi iz pravca sjeverne Afrike, preko Iberijskog poluostrva. Prognoza, biće još toplije.
U petak 3. augusta na južnom dijelu ovog poluostrva izmerene su temperature 46°C u Andaluziji. U subotu 4. augusta se očekuje čak 50°C i to u Sevilli. Ova vrijednost bi trebala biti nova evropska rekordna temperatura.
Aktuelni rekorder je Grčka sa temperaturom 48°C koja je izmjerena na aerodromu Eluisis u Atini 10. jula 1977.
Vrućina se širi dalje preko Francuske i Italije. Na ovako visokim temperaturama ljudima prijete zdravstvene poteškoće, a posebno su ugrožene starije osobe, bebe i hronično bolesni.
Preporuke, piti mnogo tečnosti, i do četiri litra vode na dan, izbjegavati masnu hranu i ne izlagati se bespotrebno suncu.
Dok se u jednom dijelu Evrope ljudi bore kako da izađu na kraj sa previsokim temperaturama, u Austriji se bilježi teško nevrijeme sa jakim padavinama koje su dovele do poplava i klizanja zemljišta, sa lavinama vode i mulja.poplave.
U Švedskoj se otopio tamnošnji najviši vrh na planini Kebnekaise, zbog visokih ljetnih temperatura. Južni vrh ove planine je sada manji za čitava četiri metra, a u prosjeku se godišnje gubi metar visine ledenjaka. Prethodnih dana i sedmica u Švedskoj, pa čak i u Arktičkom krugu, bjesnili su požari uzrokovani visokoim temperaturana.
Klimatske promjene su vidljive i prostim okom. Ne trebamo se zavaravati
(spagos)

04.08.2018.

Nevjerovatni momenti


Razna mjesta , različite zabave. Turisti se u Pragu zabavljaju, kotrljajući se na rijeci u providnim plastičnim kuglama. Ove kugle ovdje nazivaju „Zorb lopte“.


U Kolumbiji su održane „Igre centralne Amerike i Kariba 2018“. Alejandro Ariasje se našao u finalu skokova sa daske za muškarce.


Tako mnogo kupača na jednom mjestu. Velika vrućina je i u Tokiju primamila mnoge da se rashlade u brojnim bazenima, kao i ovdje na slici u „Yomiuri Landu“.


U Đakovu, na Kosovu, održani su 68. skokovi sa mosta. Trenutak jednog skoka, dok mnogobrojni gledaoci svoje mjesto nalaze na obalama Drima.


Ovih dana, mediji su puni izvještaja o požerima širom svijeta. Jedan koji je posebno bjesnio i načinio mnogo štete je onaj iz Grčke u okolini Atine. Vatrogasci su vrlo često bili nemoćni u borbi protiv vatrene stihije.


Ovogodišnji Tour de France je donio i jednu vrstu protesta poljoprivrednika, koji su bicikliste htjeli zadržati na cesti, stavljajući im prepreke od bala sijena. Umješala se i policija sa suzavcem, a on je dohvatio i jedan dio biciklista koji su bili u blizini.


U Kini je, uz pomoć drona, napravljena fotografija šarenih slanih jezera u pokrajini Yuncheng. Boje jezera mijenjaju se prema gustoći vode.


U Kanadi se na „K-days“ u Edmontonu održava susret Indijanaca iz tamnošnjih plemena. Ove godine se tamo sastalo oko 700 plesača, koji su predstavili tradicionalne indijanske plesove.


Nažalost, najviše slika u ovom i sličnim prikazima tokom ljeta 2018. pripada vremenskim i klimatskim katastrofama. Jedna od njih je bio krah jedne brane, a u poplavama nakon toga nestala su čitava mjesta, a prijavljeno je i 26 ljudskih žrtava. Na slici, čovjek koji gazi po vodi na poplavljenim ulicama mjesta Sanamxai, u potrazi za najbližim.
(web)
(NovaSloboda.ba)