spagosmail

Dobrodošli na moj blog


05.08.2018.

Prepoznajete li razlike?




Ove dvije djevojke na prvi pogled izgledaju potpuno jednako.
Službeno ne postoji titula „najsličniji blizanci na svijetu“, a da postoji sigurno bi je osvojile sestre sestre Polly i Sophie Duniam (31), iz Londona, koje stvarno izgledaju identično. Naravno, razlog za to je, što se ovdje radi o jednojajčanim bliznakinjama, koje uz to nose i identične frizure. Njihovi otisci prstiju su tako blizu identični da svaka od njih može otvoriti mobitel od druge, što je također rijetkost.
Razlika ipak postoji: njihove tetovaže su u najvećem broju slučajeva identične, samo što su poneke napravljene kao u ogledalu.
E sad, ako nekome pada na pamet pa da upita, mogi li bliznakinje napraviti perfektni zločin, jer se ne bi moglo dokazati koja je od njih dvije odgovorna za to, odgovor je kategorično: ne. Za modernu DNA analizu nije nikakav problem, da uoči bitne razlike između Polly i Sophie.
(sternview)

(spagos)
05.08.2018.

Negdje daleko: Most kao s drugog svijeta








Središte zemlje? Zapad? Ne, Vijetnam! Na vrhu plnine Ba Na u Vijetnamu početkom juna ove godine otvoren je pješački most po imenu Cau Vang. Fotografi su vrlo brzo novotvoreni most otkrili kao jedan svoj omiljeni motiv.
Ovaj čudni most kruži oko planinskog vrha planine Ba Na i fascinira posjetioce jedinstvenim dizajnom. Čini se kao da potiče iz nekog naučno-fantastičnog filma. Most Cau Vang, ili Zlatni most, omogućava pješacima da na nadmorskoj visini od 1.400 metara hodaju preko pozlaćenog mosta, koga drže dvije pozlaćene ruke.
Impresivan plan izgradnje realizovali su arhitekti TA Landscape za manje od godinu dana, a objekat pokazuje ljubav prema detaljima. Na primjer, pozlaćeni parapet most sadrži sakriveni cvijetnjak. Aktuelno u njemu, uzduž čitavog mosta cvjetaju ljubičaste Lobelije.
Most je dug 150 metara, a nalazi se oko 25 kilometara zapadno od vijetnamskog grada umjetnosti Da Nanga. Posjetioci dolaze žičarom do u blizinu mosta. Sa vrha planine mogu uživati u panorami džungle i veličanstvenim planinskim vrhovima u okruženju, a oni kojima vrijeme bude pogodovalo, pogledom mogu dobaciti i do Južnog kineskog mora.
(geo)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)