spagosmail

Dobrodošli na moj blog


11.08.2018.

"Meteorska kiša", poznati astronomski fenomen, vidljiva tokom vikenda 12/13. augusta 2018.Suze sv. Lovre, odnosno Perzeidi, jedan od najljepših i najatraktivnijih pljuskova meteora ove će godine svoj maksimum imati u noći s 12. na 13. augusta, a prognozira se prosječna aktivnost od 60 do 70 meteora na sat.
Uslovi za posmatranje bit će izvanredni, posebno od ponoći do zore.
Perzeidi su meteorski roj kojem je radijant u sazviježđu Perzeju, a zapaža se od 25. jula do 20. augusta, s najvećom učestalošću 12. augusta kad se može pojaviti i 80 meteora na sat.
Radi se o meteorima koji su zapravo svemirske krhotine koje velikim brzinama udaraju u Zemljinu atmosferu. Tada se na nebu pojavljuju svijetle trake. Većina je dijelova manja od zrna pijeska, pa ih jako mali broj dospije do tla. Ostaci koji su dovoljno veliki da prežive pad nazivaju se meteoritima.
(klix.ba)

11.08.2018.

Počinje prvenstvo u Prvoj fudbalskoj ligi FBiH - Za Velež treća sreća


Novo prvenstvo u Prvoj fudbalskoj ligi FBiH započinje danas odigravanjem sedam utakmica.
Sudeći po imenima, biće ovo najneizvjesnije prvenstvo, a među favoritima za plasman u BH Telecom Premijer ligu BiH izdvajaju se Velež, Olimpik, Vitez, Orašje, Metalleghe BSI i Zvijezda.
Velež, koji će iz trećeg pokušaja pokušati povratak u premijerligaško društvo, prvenstvo  započinje gostovanjem u Čapljini, a uz uvažavanje protivnika, iz tabora Rođenih stižu izjave da ih interesuje samo pobjeda.
Derbi prvog kola igraju Vitez i Olimpik i u ovm meču moguća su sva tri znaka.
U ostalim susretima, domaćini su blagi favoriti.
Subota
17,30 sati
Čapljina: Čapljina-Velež (Elvedin Topuzović-Zenica)
Bihać: Jedinstvo-Bosna (Ilija Živković-Orašje)
Živinice: Slaven-Novi Travnik (Emir Spahalić-Mostar)
Kakanj: Rudar-Metalleghe BSI (Dario Karačić-Čitluk)
Orašje: Orašje-Zvijezda (Ismet Ibrahimkadić-Tešanj)
Vitez: Vitez-Olimpik (Mahir Mehmedičević-Gradačac)
Konjic: Igman-Goražde (Semir Sarajkić-Sarajevo)
Nedelja
17,30 sati
Tešanj: TOŠK-Bratstvo (Darko Obardović-Stolac)


 (NovaSloboda.ba)
11.08.2018.

Spomenik radosti života


Jedan po svemu jedinstveni spomenik u Salt Lake Cityju u SAD prikazuje dječaka kako skače u vis iz njegovih invalidskih kolica. Dječak je najveći dio svog života, koji je trajao svega deset godina, proveo u kolicima.
Matthew Stanford Robinson bi ove godine napunio 30 godina. Ovaj svijet je napustio prije dvadeset godina, kada mu je bilo svega deset.
Najteže što roditelji mogu doživjeti u svom životu je sahrana vlastitog djeteta.
Matthew je od rođenja bio invalid, zbog nedostatka kisika prilikom njegovog rođenja. Bio je slijep, većim dijelom paralizovan, mogao je reći samo nekoliko riječi i čitav svoj kratki život sjedio je u kolicima.
Otac Ernest Robinson, po zanimanju vajar, želio je svom sinu podići spomenik za vječnost, sam je osmislio izgled spomenika i takav napravio.
„Oslobođen od invalidskih kolica, Matthew se podiže uvis prema nebu, sa jednom ispruženom rukom. Sada je oslobođen i od ovozemaljskih opterećenja“.
„Spomenik ne bi trebao biti ni depresivan niti tužan. On bi trebao da zrači radošću i snagom. Zato, jer je upravi takav bio i Matthew tokom njegovog kratkog života. Dječak je bio stalno nasmijan, volio je prirodu, a njegovoj porodici, učitelju i školskim drugovima poklanjao je mnogo radosti“, napisao je otac na stranici njegove zadužbine „Ability“ – „Sposobnost“.
(enjoyutah)
(NovaSloboda.ba)
11.08.2018.

U Centru za kulturu: Promocija knjiga „Perom i kamerom o Mostaru“ i „Stambol u Mostaru“

U okviru manifestacije Mostarsko ljeto, u utorak 14. avgusta u Centru za kulturu Mostar (Rade Bitange, 13), s početkom u 20,30 sati, održaće se promocija dvije knjige: “Perom i kamerom o Mostaru”, autorskog trojca Tibora Vrančića, Smaila Špage i Ismaila Brace Čampare i “Stambol u Mostaru”, autora Tibora Vraničića.
Prva knjiga “Perom i kamerom o Mostaru” na 267 stranica donosi veliki broj zanimljivih tekstova o Mostaru koje su napisali brojni inostrani putopisci s kraja 19. i početka 20. vijeka posjećujući naš grad. Svi ti utisci o Mostaru predstavljaju svjedočanstva jednog istorijskog vremena i želja je autorskog trojca sačuvati ih od zaborava. Autori su se pobrinuli da se tekstovi prevedu sa jezika na kojima su onoga vremena bili objavljivani, i kao takvi sačuvani do danas.
Prvi je to pokušaj stavljanja na jedno mjesto brojnih putopisaca koji su posjetili Mostar. Putnik od prije stotinu i više godina nije bio kao današnji – što brže „protutnjati” nekom destinacijom. Onovremenom putniku nije bilo dovoljno samo nijemo posjetiti neko mjesto, usput pregristi nešto na brzinu i nastaviti dalje. Naprotiv, on se zanimao za način života ljudi, on je razgovarao s njima, posjećivao ih u njihovim domovima, očaravala ga je istorija zemlje u koju je došao, njihova kuhinja i običaji, on je primjećivao svaku malenu stijenu obraslu mahovinom, raspukli šipak, granu smokve koja je virila ponad nekog duvara, zelenu boju Neretve, obične ljude.
Uz to, u knjizi su obrađeni i brojni fotografi iz istog perioda (skupa s njihovim fotografijama grada) koji su kamerama ovjekovječili Mostar, te stoga knjiga predstavlja jedan amalgam ova dva žanra – putopisa i fotografije. Fotograf s početka dvadesetog vijeka je snimao likove i predjele prvim fotoaparatima i brižljivo čuvao staklene ploče, kako bi ih objavio u knjizi ili pokazao zemljacima, rušeći tako stereotipe koje je zapadni svijet stvorio prema ovoj zemlji.
Knjiga je, takođe, obogaćena brojnim fotografijama starog Mostara, pa stoga predstavlja uistinu jedno bogatsvo koje valja sačuvati za buduća pokoljenja.
Knjiga je posvećena nedavno preminulom članu autorskog trojca, Ismailu Braci Čampari, za čijeg života je obrađen najveći broj tekstova i fotografija u knjizi.
Druga knjiga “Stambol u Mostaru” na 137 stranica pokušava da starim tekstovima otrgne od zaborava neke manje poznate događaje koji su se dogodili u Mostaru prije više od jednog stoljeća. Tekstovi su prikupljeni iz brojnih starih knjiga objavljenih u prošlosti Mostara.
Namjera autora je pokazati jednu bogatu prošlost grada koja je sazdana od sitnih, naoko nevažnih stvari, ali koje su imale svoju rolu u tkanju povijesti grada. Ti događaji mogu biti koristan materijal za učenje iz prošlosti, za korist budućnosti, kako se neke loše stvari ne bi ponovile, a neke dobre uzele za primjer mlađim generacijama.
Tekstovi su obogaćeni kolor fotografijama starog Mostara koje je kistom oživio Miodrag Milićević, a rađene su na osnovu predloška starih originalnih fotografija Mostara. U odabiru tekstova, autora su vodili sljedeći kriteriji: da budu zanimljivi, da otkrivaju nešto značajno ili da rasvjetljuju neku manje poznatu činjenicu, te je, uz to, nastojao biti objektivan u izboru koliko god je to moguće.
(NovaSloboda.ba)