spagosmail

Dobrodošli na moj blog


22.08.2018.

Sitan znamen: Narodno pozorište


Javna ustanova Narodno pozorište Mostar zvanično je osnovana i počela s radom 28. novembra. 1949. godine u sali Radničkog društva Abrašević.
Prve dvije sezone, Pozorište je egzistiralo bez pozorišnog fundusa, u jednoj staroj, trošnoj pozorišnoj dvorani s pozornicom. Ubrzo je sazrela odluka za gradnju, odnosno adaptaciju nove pozorišne zgrade.
Početkom 1949. godine, donesena je odluka o gradnji zgrade Pozorišta i to na temeljima zgrade Srpsko-pravoslavne crkvene opštine, koji su na tom prostoru stajali sve od 1938. godine. Generalni projekat interijera izradio je profesor arhitekture Moma Belobrk iz Beograda. Iako postojeći temelji nisu bili predviđeni za ovakvu zgradu, već u septembru iste godine pristupilo se gradnji. Naravno da 17. novembra 1951. godine, prilikom svečanog otvorenja Pozorišta nije sve bilo završeno, ali osnovna funkcija objekta je zadovoljila. Ni danas plato ispred Pozorišta nije dovršen u skladu s postojećim projektom.
Izgradnjom nove zgrade, dolaskom Safeta Ćišića za upravnika pozorišta, 1. januara 1951. godine, angažovanjem novih već afirmisanih, ali i glumaca početnika, tehničkim pojačanjem u savremenoj opremi i ljudstvu, stvara se kolektiv od 80 članova, koji započinje ispisivati novu stranicu ovog teatra.
Priredili: Ismail Braco Čampara/Tibor Vrančić/Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
22.08.2018.

Svijet i u svijetu svašta: Zastave iz Fuyanga


Posao žena na slici je samo da šiju i da time učestvuju u jednoj uspješnoj priči, koja to u stvari nije.
Šnajderice zastava iz Fuyanga u istočnokineskoj provinciji Anhul rade za Donalda Trumpa. Njegov izborni slogan 2016. godine „Make the chaos again“, „Napraviti haos ponovo“, trebao bi imati nastavak za njegovu kampanju 2020. godine, a glasi „Keep the chaos great“, „Držati haos velikim“.
Ako je time nešto pogrešno rečeno, onda sa namjerom: Trump nije Ameriku napravio većom, nego zbunjenost širom svijeta.
Ironija priče: Proizvodnja zastava će vjerovatno biti obustavjena.
Razlog: Trumpove kaznene carine za Kinu.
(stern)
(NovaSloboda.ba)
22.08.2018.

Pa, odakle vas?


Nekada je ovdje bila najveća kolonija kraljevskih pingvina, a danas ih je na istom mjestu preostalo svega 12 posto.
Kako pišu istraživači u francuskom stručnom časopisu Antarctic Science, na ostrvu Ile aux Cochons, u prevodu Ostrvo svinja, u južnom dijelu Indijskog okeana, oko 1980. godine bilo je nastanjeno oko 500 hiljada parova ovih pingvina. Sada ih se tamo nalazi svega oko 60 hiljada.
Da bi prebrojali stanovnike ovakvih kolonija, istraživači se koriste satelitskim snimcima ostrva. Obzirom da se tokom parenja skoro svi pingvini nalaze na jednom ravnom području, njihov broj se da procijeniti sa velikom tačnošću.
Razlozi za ovako masovno smanjenje stanovnika kolonije ostaje nepoznato.
Pingvini mogu biti decimirani zbog nedostatka hrane, bolesti, ili zbog povećanih napada grabljivaca.
A, takođe, je moguće da su za mjesto parenja sada izabrali neko novo mjesto.
Ko zna?
Istraživanje se nastavlja.
(sdz)


(NovaSloboda.ba)