spagosmail

Dobrodošli na moj blog


28.08.2018.

Veležu vraćen pehar Maršala Tita iz 1981. godine
Pehar Kupa Maršala Tita iz 1981. godine opet je u vlasništu FK Velež, saopšteno je iz mostarskog kluba.
Zahvaljujući angažmanu Vahida Halilhodžića, Enesa Vukotića i Sulejmana Mrgana, trofej Kupa Maršala Tita će opet krasiti prostorije FK Velež.
Kao što je mnogima poznato, FK Velež je nakon protjerivanja sa stadiona Pod Bijelim brijegom ostao bez svoje imovine i velikog broja trofeja. Samo zahvaljujući velikoj hrabrosti pojedinih ljudi, uspjelo se sačuvati nekolicina trofeja, a među njima svakako jedan od najvrijednih je trofej Kupa Maršala Tita iz 1981. godine.
“Iskreno se nadamo da ćemo uspjeti u narednom periodu doći i do trofeja Kupa iz 1986. godine, kako bi opet krasili prostorije kluba i podsjećali na zlatne trenutke Veleža”.
Vahid Halilhodžić iskoristio je priliku da se zahvali Sulejmanu Mrganu na čuvanju ovog trofeja.
(NovaSloboda.ba)
28.08.2018.

Fudbal ponekad i boli


Sve za pobjedu

Vinnie Jones (naprijed) u akciji protiv Paula Gasciognea…

Utakmica za FA Kup 1987/88
20. februar 1988

Newcastle United – FC Wimbledon 1:3

Vinnie Jones je igrao za Wimbledone, a Gaiscone za Newcastle.
Wimbledon je te godine bio pobjednik FA kupa. U finalu je pobjedio Liverpoola sa 1:0.
Vinnie Jones je ostao poznat po brojnim incidentima na terenu i van njega.

(arhiva/ 20140828)

(spagos)

28.08.2018.

Najstariji Mississippi krokodil na svijetuVjerovatno najstariji krokodil ove vrste na svijetu, koji živi u kontrolisanim uslovima, star je 83 godine, a nalazi se u beogradskom zoološkom vrtu.
Godine se ne primjećuju na njemu. Ipak, „Muja” je zvanično najstariji Mississippi krokodil, koji živi u zatvorenom prostoru“, stoji na tabli uz njegov bazen u zoološkom vrtu.
Prema riječima direktora zoološkog vrta, „Muja” ima najmanje 83 godine. U jednom novinskom izvještaju iz 1937. godine, stoji da je u ovaj zoološki vrt, iz Njemčke, dovezen jedan krokodil. Vrlo brzo nakon toga, postao je zvijezda ovog zoološkog vrta. Tada je ima samo dvije godine.
Prije šest godina, „Muji” je zbog infekcije morala biti amputirana prva desna noga. Inače je u dobrom zdravstvenom stanju, ima dobar apetit, a najradije jede pacove i prepelice.
Uobičajeno je da krokodili ove vrste ne žive duže od 60 godina u ovakvim uslovima, a „Muja” je u odličnoj formi za svoje godine, i u zoološkom vrtu se nadaju da će poživjeti još dugo.
(express)


(NovaSloboda.ba)