spagosmail

Dobrodošli na moj blog


30.09.2018.

Krunisanje ljepote

1888.

Martha SoucaretSaša Zajc

1937. Sidney

1956. Petra Schurman


U belgijskom banjskom mjestu Spa, daleke 1888. godine održaan je prvi „Concourse de Beaute“,
Krajem XIX vijeka, prikazivanje otkrivene kože u javnosti važilo je kao skandal. Zbog toga nije ni čudo da je prva evropska kraljica ljepote prije 130 godina izabrana iza zatvorenih vrata u belgijskom lječilištu Spa.
350 mladih dama se do 19. septembra 1888. godine odazvalo pozivu mondenskog lječilišta i za „Concours de Beaute“  – „Konkurs ljepote“ poslalo svoje fotografije. Između njih je izabrana 21 kandidatkinja za finale. Žiri je bio sastavljen isključivo od muškaraca.
Egzotična Martha Soucaret, iz Pariza, porijeklom sa Gvadalupea, osvojila je najviše bodova i proglašena najljepšom ženom te godine. Nagrada pobjednici je iznosila tadašnjih 5 hiljada franaka, što je bilo više nego godišnja plata jdnog fabričkog radnika.
Ideja za prvo takmičenje u ljepoti potiče iz SAD. Već 1855. godine, cirkuski pionir Phineas Taylor Barnum pokušao je izvršiti izbor najljepše žene, ali mu je pokušaj propao iz licemjernih moralnih razloga. Tek 1880. godine održan je prvi izbor za „Miss United States“.
Njemačkoj je trebalo da prođe vrijeme sve do 1909. godine da se napravi konkurs jepote. Te godine je vršen izbor za “Mis Universum” između kandidatkinja iz 36 zemalja. One su se predstavile u pjevanju, a o izboru je odlučivala publika.
Prodavačica cigareta Gertrud Dopieralski, otkrivena od strane direktora berlinskog kabarea “Chantant”, bila je sa njegove strane direktno pozvana na izbor. Ostale kokurentkinje su otkrile igru, sakrile su njenu odjeću, a u njenu šminku sasule špiritus. Usprkos svega, 20. godišnjakinja je dobila izbor.
Sljedeći izbor u Njemačkoj je održan tek 1927. godine. U berlinskom Sportpalast, birana je “ Fräulein Deutschland”. U žiriju su već tada sjedili prominentni toga vremena.
Iste godine, u Berlinu je održan prvi izbor za Mis Europe, a pobjednica bila Štefica Vidačić iz Zagreba. Tek kasnije, to je  pošlo za rukom, ili bolje reći za ljepotom, slovenki Saši Zajc 1969. godine
Izbori za mis su postajali sve popularniji, ali je sa preuzimanjem vlasti od strane nacista tome došao kraj. Izbori su okarakterisani kao” židovsko-boljševički i dekadentni” i bili zabranjeni. Umjesto toga, u Njemačkoj su održavani lokalni izbori, kao što su mis berbe, mis prirode, kraljica vina i slično.
Tek poslije Drugog svjetskog rata, u pedesetim godinama pobjednice na izborima ljepote su bile proslavljane kao filmske zvijezde. Ni protesti iz 68, ni pokret žena protiv “izložbe mesa” nisu uspjeli umanjiti popularnost ovog izbora.
Danas se paralelno održava šest takmičenja najljepših, između ostalih Mis World, Mis Universe i Mis Earth.
(express)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
30.09.2018.

Bez golova u MostaruVelež i Metalleghe odmjerili su snage u okviru 8. kola Prve lige FBiH.
Rođeni su bili veliki favorit u ovom meču, ali je na kraju ostalo 0:0.

Prva liga federacije, 8. kolo

Mostar: FK Velež – NK Metalleghe 0:0

FK Velež: Bobić, Biševac, Zvonić, Zeljković, Mujezinović, Ćosić, Behram, Fajić, Brandao, Ferreyra, Vehabović.

NK Metalleghe: Muratspahić, Kremenović, Opardija, Pljevljak, Hota, Malbašić, Tankuljić, Danilović, Haračić, Popović, Kukavica.

Velež je bolje otvorio meč, zaprijetili su Biševac, Behram, Vehabović i Fajić, no bez opasnosti za Muratspahića. U 25. minuti pokušali su Fajić i Vehabović, ali ostalo je 0:0.
Do kraja prvog poluvremenu bez uzbuđenja, iako je jak vjetar mnogo pomogao Rođenima u njihovim napadima.
U drugom poluvremenu otvoren meč. Pljevljak je prvi zaprijetio, no golman Veleža Bobić brani. Pola sata prije kraja gužva pred golom Jajčana, zatresla se i prečka, ali ostalo je početnih 0:0.
Jajčani su u tim trenucima igrali otvoreno, a Velež je teško dolazio do prave prilike. Ostalo je 0:0 i sigurno da su zadovoljniji na kraju mogli biti gosti.
(foto: fkvelez, sport, sportsport, Mirso)
(spagos)


29.09.2018.

Nova generacija „superfood” hrane


Kupus, kokosova voda i chia su dugo vremena su bili prehrambeni sastojci o kojima su svi pričali. Vremena se mijenjaju i dolazi vrijeme za nove superfood, koje nas održavaju zdravim, sretnim i fit.
Ovdje dajemo nekoliko primjera prehrembenih proizvoda koji se, garant, još nisu našli na vašem tanjiru, a koje sa pravom nose naziv “superfood”. Barem do sada!

Ne samo zbog spoljašnjeg izgleda, tamarind se čini uobičajen. Žilava voćna masa i mnogo tvrdih košpica unutra, ne pozivaju baš odmah na  jedan griz. U Njemačkoj se može kupiti “indijska hurma”, osušena, kao sok, namaz ili čaj, i već pripremljena za jelo. Može se miješati u voćne sokove i napitke. Sadrži dosta željeza, cinka, kalijuma, kalcijuma, vrijedne aminokiseline, antioksidanse i vitamine. Tamarinde djeluje antibakterijalno, pomaže kod zatvora, smatra se anti-aging oružjem i čudotvornim lijekom za lijepu kosu i kožu.


Maleno, ali ohoho moćno, važi ovo crveno Camu Camu voće iz Perua, koje je dostupno samo ponekad u dobro opremljenim prodavnicama, ili u obliku praška. A baš to se odlično uklapa u mikser, kako bi se napravio shake za doručak. A zašto bi to trebali raditi? Camu Camu sa samo 2.000 mg na 100 grama ostalih sastojaka u mikseru postaje vitamin C bomba, a osim toga sadrži i druge vrijedne sastojke, kao što su antioksidansi i aminokiseline. Pravi izvor mladosti!

Iza tajanstveno zvučnog imena baobab krije se baobabovo drvo. U Africi se mnogu ljudi nastanjuju u blizini ovog čarobnog drveta kako bi profitirali od njegove “magične medicine”. Suština je da su plodovi baobaba bogati imunološkim ojačivačima, poput željeza i vitamina C i B6, visokim nivoom kalijuma i antioksidanata, kao što su polifenoli. Kao rezultat, baobab jača odbrambeni mehanizam organizma i predstavlja oružje protiv starenja. Osim toga, baobab ublažava upale i pomaže oporavak mišića. Čak se i neki modni modeli kunu u baobab. Djeluje na smanjenje apetita i pomaže im da ostanu mršave, onakve kakve jesu.


Adaptogeni su grupa biljaka koje su bez sumnje zaradili titulu superfooda, bez genetskog inžinjeringa. Tu spadaju korijen lakrica (sladića), divljeg, “ljekovitog” ili “indijskog” bosiljka, gingseng i korijen ruže. Poznati su po svom pozitivnom djelovanju na ljudski organizam, snižavaju naprimjer  nivo kortizola u krvi i na taj način oslodađaju organizam od stresa! Osim toga, utiču na imuni sistem i djeluju kao prirodni antidepresivi.


Lucuma se ni u kom slučaju ne smije zamijeniti sa  začinom kurkuma (curcuma). Ne samo zato što je ime slično, nego što obe dolaze u obliku žutog praha. Ali, za razliku od začina, Lucuma je slatko voće iz Južne Amerike, koje se odlično mješa u napitke, kašu ili kao desert u sladoled. Ovo voće podržava obnavljanje ćelija, štiti od bolesti, ima antiupalni efekat, a tijelo obezbjeđuje sa vitaminima, mineralima i vlaknima!


Mesquite zvuči kao neki francuski modni label, ali potiče iz Južne Amerike i tamo je poznat kao ukusni sastojak za slatkiše, jer njegova mohuna ima ukus poput karamela. Mesquite se može kupiti kao svjež, samo u bobama, ili kao prah, a onda se može mješati u napitke, ili koristiti kod pravljenja marmelade. Pun je minerala i superelemenata, kao što su željezo, cink magnezijum, i aminokiselina, kao što je lyzin. A sa njima čelije ostaju fit!

Da su lješnici zdravi, poznato je odavno. Oni sadrže dobre masnoće, koje štite srce i podržavaju regulisanje tjelesne težine. Ali, nakon oraha, pistaća i sličnog, sada dolaze i Sacha Inchi orasi, koji nadmašuju sve druge u pogledu sadržaja omega 3, 6 i 9 masti. Sadrže mnogo vitamina E i proteina. Posebno za vegetarijance, ovaj “kikiriki Inka” su savršen dijetalni dodatak.

Maca, lukovica iz Južne Amerike smatra se afrodizijakom, sredstvom za potenciju i donatorom snage. Pored toga, pomaže protiv depresije, simptoma menopauze, jačanje imunog sistema, smanjenje holesterola i smanjivanje stresa. Sve ovo obezjeđuje širok spektar nutrijenata, kao što su aminokiseline, fitohemikalije, vitamini i minerali.

Peršun. Da, dobro ste pročitali: zeleni stručak, koji stalno ostaje nakon jela u restoranu, i koga posluga nakon pospremanja stola najčešće baca u smeće, je superfood! Ponekad onako usput, dospije i u kajganu, ali od sada bi se peršun trebao koristiti mnogi više i češće. Pun je vitamina K, što je veoma važno za koagulaciju krvi i kostiju. Studije su pokazale da peršun djeluje na smanjenje apetita, a uzimanjem u samo jednom obroku dnevno, veoma brzo daje utisak sitosti.

Sportisti se kunu u banane. S pravom! Jer, ovo žuto južno voće sadrži sve što vam je potrebno da bi došli u pravi ritam: kalijum (koji održava stabilan krvni pritisak i štiti srce) magnezijum (koji daje veću snagu mišićima i bolju sposobnost regenacije), antioksidansi (oružje protiv starenja), vlakna (koji daju znak sitosti) i triptofan (amino kiselina za izgradnju proteina). Aminokiseline obrazuju početni stepen nervnog transmitera serotonina (hormon sreće) i melatonina (hormon sna). Sve ovo zajedno sa vitaminom B6 smanjuje stres i omogućava dobar noćni san.

Vremena 0,1 procentnog jogurta su već davno prošla: Quark, bogat masnoćama, bez šećera, grčka varijanta, osvojila je frižidere osoba moje žele biti fit. Razlog: obezbjeđuje visokokvalitetne proteine i probiotike. Islanđani sada  nude njihov Skyr: sadrži manje masnoća i šećera, ali više moćnih proteina i kalcijuma. Savršen dodatak poslije treninga!

Biljna alternativa kravljem mlijeku etablirala se već dugo. Ono što do sada nisu uspjeli da isporuče ni kokosovo mlijeko, ni soja mlijeko kao ni zobno mlijeko, je u stvari dovoljna količina proteina. Neki proizvođači su prepoznali tu rupu na tržištu i sada nude visokoproteinsko biljno mlijeko. Ono obezbjeđuje mišiće sa visokokvalitetnim proteinima iz pasulja.Ko bi još pomislio da će se na kraju čitave ove priče naći jedna autohtona glavica salate, i to kao superfood.  Jedna glavica zelene salate osvaja poene posebno sa vitaminom K, i jačanjem kostiju. Salata od pazije sadrži najmanje 13 sastojaka koji imaju antiupalni ekekat, štite od dijabetesa tip 2, Resa salata sadrži anti-aging ekakat, a sa svakim zalogajem poklanja nam veliki broj antioksidanata, vitamina i minerala, a kako tvrde, bori se čak i protiv ćelija raka!
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
29.09.2018.

„Za rijeke Balkana” koncert 29. septembraKoncert regionalnih muzičkih zvijezda održaće se sutra, 29. septembra u 19,30 sati ispred BBI Centra u Sarajevu. Rambo Amadeus, Eda Zari, Damir Imamović i Tamara Obrovac pripremili su za Sarajke, Sarajlije i goste jedinstven muzički spektakl, kako bi skrenuli pažnju na značaj balkanskih rijeka i potrebu da se one zaštite.
Biće to odlična prilika da se uživa u izvedbama različitih muzičkih žanrova od rocka i popa, pa sve do jazza i tradicionalne sevdalinke, ali i povod za razmišljanje o važnosti rijeka i njihovog očuvanja.

Koncertu će prisustvovati i hrabre žene Kruščice, koje su svojom odlučnošću i angažmanom pokazale kako se bori za rijeku i zaštitu prirode. One će se obratiti prisutnima u toku koncerta.

Koncert „Za rijeke Balkana“ je završnica prvog Evropskog samita o rijekama, koji se održava u Sarajevu od 27. do 29. septembra.
Ulaz na koncert je slobodan. Organizatori koncerta pozivaju sve građanke i građane Sarajeva i BiH da dođu na koncert, zabave se uz vrhunske muzičare cijelog regiona, i na taj način iskažu svoju podršku zaštiti najljepših i najdragocjenijih rijeka od daljeg uništenja.
Koncert za rijeke Balkana organizovan je kao dio kampanje “Sačuvajmo plavo srce Evrope” čiji je cilj zaštita najvrijednijih rijeka na Balkanu. Kampanju koordiniraju nevladine organizacije RiverWatch i EuroNatur i sprovode je zajedno sa partnerskim organizacijama u zemljama Balkna. U Bosni i Hercegovini lokalni partner je Centar za životnu sredinu.
(NovaSloboda.ba)


28.09.2018.

Genijalna ideja: Selfie Quadcopter
Ne pravite više ni jedan dosadni selfie mobitelom, dok ne vidite ovo…
Selfi fotografije napravljene mobitelom vremenom postaju dosadne. Većina ljudi ih više uopšte ne pravi, a postali su i nepopularni.
Ovaj trend uz Njemačke viralno se raširio širom svijeta. Sada svi hoće ovu leteću spravu.
Da se vratimo u ne tako daleku prošlost, možda tek koju godinu unazad. Prvo je otkriven standardni selfi, onda mu je nadodat stick, a sada već kreće evolucija sefija.
Niko još ne zna ko je prvi to uradio, ali vrlo brzo su hiljade ljudi u Njemačkoj počeli postavljati selfije iz najnemogućijih, najluđih i najnevjerovatnijih uglova. Čim su se prve slike pojavile na društvenim mrežama, svi su htjeli to isto! Ovaj novi tip selfija, bukvalno proširio širom svijeta.
O čemu je ovdje riječ?
Nova letjelica iz porodice dronova, po imenu Drone X Pro, je napravljen tako da svako može upravljati njegovim letom. Savršena stvar za pravljenje selfija.
Dizajnirali su ga dvojica njemčkoih inžinjera, koji, inače, vole dronove. Oni su otkrili da je većina dosadašnjih dronova bila velika i teška, pogotovo na putovanjima.
Stoga su konstruisali ultra kompaktan, lagani dron, bez da su žrtvovali bilo koju glavnu prednost vrhunskih HD modela.
Ovaj dron je čvrst, lako se može kontrolisati,  može praviti live-stream i slati snimke na mobitel.
Ljudi ih uzimaju kako bi napravili „ultimate selfie“, a rezultati su nevjerovatni…
Kako rade?
Sve je nevjerovatno lako. Prvo se mora instalirati aplikacija, skeniranjem koda QR iz priručnika. Nakon toga, potrebno je uključiti bateriju, povezati se sa ovim dronom i pokrenuti aplikaciju. Sve je spremno za prvi snimak u roku od 10 sekundi. Letenje je nevjerovatno lako, kontrole su odlične, stvarno intuitivne. Let drona je sasvim prirodan. Čak i djeca sve to shvate u roku od nekoliko sekundi. Sve je skoro nevjerovatno, jednostavno i kontrolisano.
Kada se dron nađe u vazduhu, može se koristiti ugrađena kamera. Naravno, mogu se izabrati samo najljaepši video motivi i zapisi.
I na kraju pitanje: koliko košta ova igračka?
Svi koji su mislili da im se cijena kreće oko 300 do 400 dolara, prevarili su se. Prodaje se putem interneta za 99 dolara, a ima ga i u nekim prodavnicama po cijeni od oko 150 dolara. Naravno, informacije se mogu dobiti i na web stranici. Ukucati: Drone X Pro.
Ugodnu zabavu!
(thesun)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
28.09.2018.

Čudno nebo mostarsko

Mostar, Amra

Mostar, Anja

Mostar, Semir

Mostar, Azo

Mostar, Emilio

Nevesinje, Nenad

Široki Brijeg, Milica

Široki Brijeg, Silvija

crni oblak nad Mostarom maj, 2014. godine


Dva dana je puhala jaka bura, a onda je u četvrtak počela polako da jenjava. Na nebu osim tragova aviona, koji paraju nebu u raznim pravcima, pojavili su se oblaci u neobicnim formama. Vrlo brzo su društvene mreže bile pune fotografija napravljenih u raznim dijelovima grada, u različitim vremenskim periodima, a nedugo zatim špojavila su se fotografije iz Nevesinja, a kasnije i nsa Širokog Brijega. Po vremenskim razmacima nastanka fotografija, čini se da je čudnni oblak imao pravac kretanja od istoka pema zapadu. Slične kombinacije se pojavljuju češće na nebu, Vjerovatno meteorolozi imaju svoje stručno objašnjenje, kako za nastanak, tako i za kretanje oblaka.
Oblak od juče je izazvao posebnu pažnju posvom kružnom obliku, na dva sprata, a oblik se mjenjao sa jačinom i pravcem vjetra.
Uglavnom, oblak se pobrinuo za divljenje, čuđenje, ali i za strah ko nekih.

Na slikama u galeriji samo nekoliko kombinacija oblaka, viđenih sa različitih mjesta, u različito vrijeme, snimljenih u četvrtak 27. septembra 2018.

Na zadnjoj slici se vidi oblak, koji je istim putem prošao iznad Mostara prije nešto više od četiri godine.

I na kraju objašnjenje:

Kod mnogih su ovi oblaci probudili čuđenje i znatiželju, a pojavile su se i komentari i nagađanja o NLO-ima. Međutim, radi se o prirodnoj pojavi i jednoj od najzanimljivijih i najljepših vrsta oblaka – Altocumulus lenticualris.
Lećasti ili lentikularni oblaci (Altocumulus lenticualris) stacionirani su oblaci u obliku leća koji se stvaraju na jako velikim visinama, obično smještene okomito na smjer vjetra. Zbog njihovog oblika ljudi su ih često prijavljivali kao viđenja NLO-a ili sličnih pojava. Ovo su ujedno i neki od najljepših i najzanimljivijih vrsta oblaka.
Dok ih tradicionalni piloti zaobilaze, turističke jedrilice ih obožavaju, s obzirom da ih ove formacije oblaka mogu uzdići na velike visine. Općenito, lećasti oblaci se formiraju kada se vjetar velike brzine kreće oko velikog objekta na zemlji poput planine ili višeg brda.
Neki od korisnika facebooka ustvrdili su da, iako desetljećima žive u Mostaru, nikada nisu vidjeliovu vrstu oblaka, dok kod drugih ova prirodna pojava nije ništa čudno, prenosi republika.inf

(spagos)


27.09.2018.

Velež u sezoni 2018/19, nakon 7 kola

Kad jedna ekipa od početka prvenstva zasjedne na vodeću poziciju, i čvrsto je sdrži iz kola u kolo,uz to pokazuje standardnu formu, ima najboljeg strijelca lige, a među prvih pet strijelaca trojicu iz svojih redova, naravno da o takvoj ekipi treba pisati. Sve to je pošlo za rukom, odnosno nogom, ekipi FK Velež, u sezoni koja je u toku, prvih 7 kola Prve lioge Federacije. 
Opširno sa službene stranice FK Velež

(tekst koji slijedi objavljen je na službenoj stranici FK Velež 26. septembra 2018. godine)

Rođeni kroz brojeve u dosadašnjem dijelu sezone Prve lige FBiH

26.09.2018.

Iza nas je sedam odigranih kola Prve lige FBiH, nakon kojih Velež potpuno zasluženo drži prvo mjesto na tabeli, sa 17 osvojenih bodova. U nastavku donosimo par statističkih podataka dosadašnjeg dijela sezone.

Rođeni su u sedam odigranih kola upisali pet pobjeda i dva remija, uz gol razliku 20:5. Uz Olimpik, koji ima 13 bodova, jedina su neporažena ekipa u prvenstvu. Rođeni ubjedljivo imaju najbolji napad, a manje golova od Veleža primili su samo Vitez (3), Orašje i Olimpik (4), dok je Igman primio pet golova, kao i Velež.

Kao domaćini, u tri utakmice upisane su dvije pobjede i jedan remi (Olimpik 0:0), uz gol razliku 10:1. Kao gosti, u četiri utakmice upisane su tri pobjede i jedan remi, uz gol razliku 10:4, te je tako Velež najbolja gostujuća ekipa.

Najbolji strijelac ekipe je Nusmir Fajić sa devet golova, koji je i najbolji strijelac Prev lige. Prati ga Brandao sa četiri gola, a iza njih slijede Mujezinović i Zvonić sa dva, dok su po jedan gol dali Cvijanović, Ovčina i Behram.

Kada su asistencije u pitanju, po dvije imaju Behram, Cvijanović, Mujezinović, Biševac i Ovčina, dok po jednu imaju Ćosić, Fajić i Vehabović.

Kada su nastupi u pitanju, maksimalnu minutažu u sedam utakmica (630 minuta) imaju Bobić, Dario i Zvonić. Također, svih sedam utakmica uz manju minutažu odigrali su Fajić, Ćosić, Brandao, Behram i Cvijanović. Šest nastupa skupili su Mujezinović i Vehabović, po pet imaju Biševac, Zeljković i Ovčina. Četiri nastupa su skupili Kuduzović i Lucas, a po tri imaju Mešanović i Mrgan. Svoje prve nastupe u ovoj sezoni Prve lige čekaju Alagić, Alikadić, Rahimić, Tipura i Vignati.
Kada je disciplina u pitanju, Velež je dobio 14 žutih kartona. Manje kartona su dobili samo Slaven (11) i Igman (12). Nažalost, zbog crvenog kartona dobijenog u Kupu protiv Sarajeva u 90. minuti Kuduzović je zaradio tri utakmice kazne, koje će odraditi u okviru Prve lige FBiH.
Kada je posjeta u pitanju, Velež je najgledanija ekipa u dosadašnjem dijelu prvenstva. Prema podacima Comet sistema, Rođene je u prvih sedam kola ukupno gledalo 17.380 gledalaca, a iza njih slijedi Jedinstvo sa 11.860.

Naredna utakmica Veleža na rasporedu je u subotu, 29.09.2018. godine u 15:30h, kada na Stadion Rođeni dolazi Metalleghe.

Mostar u srcu, Velež do groba !27.09.2018.

Zaustavljeni momenti: Slike dana


Berba lotosovog korijena kod Haiana u istočnoj kineskoj provinciji Jiangsu. Lotosov korijen se koristi svjež, kao svježe povrće, ili prerađen. Najčešće se koristi u orijentalnoj medicini u otklanjanju različitih zdravstvenih tegoba.

Jedan vatrogasac iz Malezije prektično pokazuje kako se kobra može držati u smirenom stanju. Da li je u pitanju neka vrsta dresure, ili nešto drugo, nije poznato. U svakom slučaju, respekt za hrabrost.

U Hamburgu se već duže vremena održava Redhair Day, kada se u tamošnjem Hafen Cityju.  sakupilo njih oko 200 iz čitave Evrope i kako bi proslavili njihov kolektivni identitet.

A šta se sve može napraviti jednom animacijom, pokazali su animatoru na Lollapaloza dvodnevnom muzičkom festivalu na Olimpijskom parku u Berlinu. Ovaj festival se na ovom mjestu održao po četvrti put, a pored učešća preko 70 bendova iz čitavog svijeta, posjetiocima su  ponuđene i razne vrste atrakcija, kao na slici.

Radnik u solani upravo “bere” cvijet soli, Fleur de Sel de Guerande, koja se dobija isparavanjem morske vode u velikim plitkim bazenima kao na slici. Ovaj proizvod se prodaje neobrađen, a gurmani cijene njegov ukus zbog udjela kalcija i magnezijevog sulfata koji nema u kamenoj soli.

A kako to izgleda kada gore “kraulaju” plivači, a dole u vodi jato riba plovi i gleda svoga posla, pokazuje slika sa jednog takmičenja u blizini Eilata u Izraelu.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
26.09.2018.

Putovanje kroz vrijeme: Nekad i sad sa iste pozicije – Musala
Mostar nekad i sad, fotografije sa iste pozicije u vremenskom razmaku od nekoliko decenija, do punog stoljeća. Fotografija nikad nije dosta, kao i pogleda u blisku ili dalju prošlost, onoliko daleku, koliko to dozvoljavaju fotografije napravljene nekada u našem gradu, od strane znanih i neznanih fotografa.
Danas uporedni pogled na Musalu iz 1883. i 2015. godine.
U Mostaru je imenom Musala nazvan trg, koji je u kasnijem periodu izgrađen na mjestu nekadašnje Musale. Zaokružena Ćose Jahja hodžinom džamijom, Gradskim kupatilom, hotel “Neretvom”, Gradskim parkom i Alajbegovića česmom, Musala čini i danas centralni fokus mostarske čaršije.
Relativno mali prostor, ali po specifičnosti i formi, sa objektima na kojima se isprepliću stilovi orijentalne i zapadne arhitekture, Musala, sa svojom okolinom, predstavlja svojevrstan urbanistički ambijent. Meraja pod otvorenim nebom, kako se odvajkada govorilo za Musalu, preživjela je sve tokove istorijskih zbivanja i događanja i od Osmanlijske vladavine, do današanjih dana, pretrpjela mnoge izmjene (iz teksta Hilmije Šiširaka, Mostar, čaršija kakve više nema).
Tokom ratnih zbivanja, 1992. i 1993. godine, čitava Musala, sa svim objektima na njoj, doživjela je najtežu devastaciju.
Do nastanka fotografije 2015. godine, obnovljena je zgrada Muzičke škole, vakufska zgrada, započeta, pa zaustavljena obnova hotela Neretva, a obnova je ponovo započeta do momenta nastanka ovog teksta. U momentu nastanka fotografije u toku su bili radovi na uređenju partera, koji su završeni.
Priredili: Smail Špago, Tibor Vrančić, Ismail Braco Čamara
(Novasloboda.ba)

26.09.2018.

Svjetsko prvenstvo orača


Duboko koncentrisani, učesnici ovogodišnjeg 65. Svjetskog prvenstva u oranju plugom voze svoje mašine. Poljoprivrednici iz čitave Evrope, ali i iz Australije, Kanade, SAD i Rusije, takmičili su se Kirchenteilinsfurtu, u blizini Stuttgarta u Njemačkoj, za titulu „Worls Ploughing Champion“ – „Svjetski šampion u oranju plugom“.
Oni su se takmičili u oranju oranica i travnatih površina.
Na kraju je šampion bio Irac Eamonn Tracey.
(spiegel)


(NovaSloboda.ba)
25.09.2018.

Šta to bješe, da prostiš?


Pitali jednom tako jednoga, ovi na slici, vrli pitci neki:
A ko su ti, šta su ti, odakle su ti, idioti, da prostiš,
Koji napraviše ovaj monumentalni izljev kanalizacije u sred Grada?
A zapitani odgovor njima, na slici, hitan tad dade:
Idioti ti, da prostiš, koji se pitaju u Gradu dolaze, da prostiš,
Iz bezvodnih krajeva istočno i zapadno od Mostara,
I oni se iskonski plaše huka vode tekućice, te Neretve da prostiš,
I oni bi je najradije zatrpali.


(Ahmo/facebok)

25.09.2018.

Taj čudesni svijet: Slike dana


Penzioner Karl Sperber (78) iz Burgerbacha u Bayernu, stoji u sred njegovog grada od papira, kojeg gradi već skoro 65 godina. Njegova „metropola“ sadrži skoro 4 hiljade objekata koje je sam napravio, i smjestio unutar svoje vlastite metropole.Iako su širom svijeta proteklih dana protunjali mnogi uragani, slike rušilačke snage koje je napravio tajfun „Jebi“ u Japanu još uvjek nalaze svoje mjesto na stranicama medija. Na slici je situacija na jednom skladištu teških kontejnera u japanskoj Osaki, koje je snažni tajfun povaljao kao igračke.Zidno slikarstvo, ili kako se to danas češće kaže „Street art“, krasi jedan oronuli zid u španskoj luci Ferrol. Umjetnik Eduardo Hermida pokrenuo je godišnji „Street art“ festival pun ljutnje zbog toga što je njegov kvart u gradu do sada ostao potpuno zanemaren.Negdje tajfuni i uragani, a na drugoj strani monsunske kiše i polave. Na slici radnici čiste posljedice lavine blata i vode u kineskom gradu Mengdongu, u provinciji Yunan. Teške monsunske kiše pokrenule su poplavu kaja je na svom putu uniištavala sve, šta je stigla, Poginuulo je pet , a povrijeđeno sedam osoba.Izgorjeli Nacionalni muzej Brazila u Rio de Janeiro, na slici napravljenoj dronom. Nakon katastrofalnog požara uništeno je preko 20 miliona eksponata. Posebno tužno: Najvažniji muzej prirode Južne Amerike početkom juna je proslavio 200 godina postojanja. Po običaju, uzrok požara je još nepoznat.
Radnik na berbi prvih grozdova u vinogradu „Moulin a vent“ u istočnom francuskom regionu Beaujolais. Zbog klimatskih promjena grožđe se tamo bere po noći. Kažu da se na taj način sprječava, da dnevna vrućina pokvari grožđe.Platforma vidikovac „Forum: terra nova“ je multifunkcionalna zgrada na sjevernom obodu dnevnog kopa rudnika mrkog uglja Hambach u Njemačkoj. Ona je samo dio novog parka koji se će se graditi uzduž ogromne iskopine. Naravno, sve to je planirano za period nakon prestanka rada dnevnog kopa. Do kraja ovog vijeka, kako kažu planeri, ovdje će se izgraditi jedno veliko jezero sa svim pratećim sadržajima za odmor i razonodu. A tada će pogled biti pun idile. Pa ko dočeka, dočeka?
(web)

Smail Špago
(Novasloboda.ba)
24.09.2018.

Kad šetalište oživi

Kojom god prilikom se na šetalištu, nekadašnjem korzu u Mostaru, od gimnazije do Rondoa, nešto dešava, i to bude posjećeno od dosta raje, čovjeku dođe milo oko srce.

Slike i tekst u prilogu sa stranice Mostarski behar.
U Mostaru, 23. septembra 2018. godine

Dok sam pio kafu u Fejićevoj, vidim prolaze grupe mladih i nose sude sa hranom.
Pitam raju sta je to.
Kazu đaci iz internacionalne škole idu na šetaliste, od gimnazije prema Rondou, prezentirati tradicionalnu kuhinju svojih zemalja.
Muzika trešti, skaču, pjevaju, vesele se. Lijepo ih vidjeti.
Probao sam nekoliko stvari. Između ostalog, ovaj sos sa tortiljom je bio odličan.
Malo neobično?!

(SK/Mostarskibehar)A šta se stvarno dešavalo:

Koledž ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru obilježio je Dan UWC pokreta i tim povodom učenici tog koledža organizirali su događaj pod nazivom “Put oko svijeta za 80 minuta”.


“Put oko svijeta za 80 minuta” je kao i prethodnih godina održan na Španskom trgu u Mostaru.
Učenici su građanima Mostara predstavili svoje zemlje, tradicije i kulture, a svi posjetioci događaja imali su priliku da barem jednim dijelom upoznaju 70 zemalja svijeta, saznaju nešto više o svjetskim tradicijama i uživaju u ukusnim jelima i tradicionalnim plesovima i muzici.

U sklopu obilježavanja Dana UWC pokreta i Međunarodnog dana mira, učenici Koledža organizirali su u 19 sati ispred zgrade Gimnazije Mostar i događaj “Eye Contact Experiment”. Sam eksperiment je globalni događaj koji se održava širom svijeta te demonstrira moć ljudskog kontakta, a po prvi put se održava i u Mostaru.

Inače, Dan UWC pokreta ove godine obilježen je u 17 zemalja svijeta, a sam pokret je osnovan 1962. prema zamisli njemačkog pedagoga Kurta Hahna.

UWC Mostar jedan je od 17 koledža na svijetu i jedini na području Balkana. Koledž u Mostaru je jedinstven i po svojoj misiji doprinosa razvoju post-konfliktnog društva, a dvogodišnji obrazovni program uključuje brojne vannastavne aktivnosti i projekte u saradnji sa organizacijama i institucijama Grada Mostara, zaključuje se u saopćenju.

******

Are you ready to inspire change and celebrate UWC Day with us?
UWC Mostar welcomes you to an amazing journey around the world in 80 minutes!!!
Travel the world with us, meet new cultures and traditions, inspire change and join our students in celebrating UWC Day on Sunday 23/9/2018 at 11:00 (Španski trg, Mostar). Welcome!!!
#

Da li ste spremni da inspirišete promjene i proslavite dan UWC-a sa nama?
UWC Mostar vas dočekuje na neverovatan put oko svijeta u 80 minuta !!!
Putujte svijetom sa nama, upoznajte nove kulture i tradicije, inspirišite promjene i pridružite se našim učenicima u proslavi Dana UWC u nedjelju 23.9.2013 u 11:00 (Španski trg, Mostar). Dobrodošli!!!

(UWC Mostar /facebook)

(spagos)
24.09.2018.

Biti u Mostaru, a ne vidjeti Blagaj?Tekija, turbe i musafirhana na vrelu rijeke Bune u Blagaju iz XVII stoljeća smješten ispod kamene litice na kojoj se nalazi poznati srednjovjekovni grad Hercega Stjepana privlači posebnu pažnju zbog atraktivnosti pejzaža u kojem se nalazi i zbog specifičnih arhitektonskih vrijednosti sačuvanih do našeg vremena.

Blagaj i vrelo Bune

(iz knjige Heinrich Renner, "Bosnom i Hercegovinom uzduž i porijeko" 1896.)

"Da budeš u glavnom grudu hercegovačkom, pa da ne vidiš Blagaja ni vrela Bune, bila bi sramota, ako imaš i najmanje osjećaja za prirodne krasote, po gotovo, gdje se tu a njima spaja istorijski interes. Blagaj je nekada bio glavnim mjestom u zemlji, dok se je još zvala Humom i Zahumljem, a vladar je stolovao na Stjepanogradu. kojemu se još i danas uzdižu goleme ponosite ruševine na visokoj goloj stijeni, posljednjem ogranku Podveleža. Onda je, kaže narodna pjesma u Hercegovini, Mostar bio šeher, Blagaj varoš, a sada je naopako: Blagaj šeher, Mostar varoš. Blagaj je danas malo mjestance, no okoliš mu je zanimljiv, jer imaš ovdje da vidiš, što u takvoj veličajnosti možda nigdje više u Evropi ne ćeš naći. i što bi, da je u Švajcarskoj, svake godine domamilo tisuće i tisuće stranaca, - vrelo Bune".

fotografije: Mirsad Pintul, 23. septembar 2018.

(spagos)

24.09.2018.

Svijet i u svijetu svašta: Akceptira i karticu


Za ovu uličnu pjevačicu nema više lažnih izgovora. Kada se negdje, na ulicama velikih gradova, tamo, kuda se kreće veliki broj pješaka, pogotovo subotom, naiđe na jednu ovako lijepu djevojku, koja uz to još ljepše svira i pjeva, malo ko prođe a da ne ubaci koji novčić u za to pripremljenu kutiju sa natpisom: Hvala!
Za one koji bi slušali muziku, a ne bi dali novac, pod izgovorom: nemam sitno, sada je i u ovom poslu došlo do jedne novine koje prati najnovije trendove.
Charlotte Chambell je ulična muzičarka, a najčešće nastupa u blizini „London Eye“. Ona sada prima i sa bezgotovinske donacije, koje preuzima pomoću male elektronske mašine u koferu njene gitare. Uređaj je povezan sa njenim mobitelom i uzima iznose od 2 eura naviše.
(stern)
(NovaSloboda.ba)
23.09.2018.

Joshua odbranio titule protiv Povetkina

Britanski bokser Anthony Joshua (28) odbranio je naslov svjetskog prvaka u teškoj kategoriji u četiri kategorije (WBA, IBF, WBO i IBO) nakon što je pred 80.000 gledalaca na londonskom stadionu Wembley pobijedio Rusa Aleksandra Povetkina (39) tehničkim nokautom u sedmoj rundi.

Premda je šest rundi dominirao i boksao gotovo savršeno, Povetkin ipak nije izdržao. Joshua je u sedmoj rundi nizom sjajnih udaraca dva puta rušio ruskog borca i završio priču.

Joshua je ovom borbom produžio pobjednički niz na 22 borbe, pri čemu je 21 riješio nokautom. Jedini koji je ostao stajati u ringu bio je Joseph Parker u ožujku ove godine.

Tamnoputi Englez iz Watforda je već jednom nastupio na Wembleyu. Prije dvije godine je u engleskom ‘hramu nogometa’ savladao Vladimira Klička, čime je došao do tri titule, a dok je posljednju osigurao oduzevši ju Josephu Parkeru u svom posljednjem meču. Jedini pojas koji mu sada nedostaje je WBC kojeg drži u rukama Amerikanac Deontay Wilder koji će se 1. decembra u Los Angelesu boriti protiv Tysona Furyja, javlja Hina.

Povetkinu je ovo bila 36. borba i drugi poraz. Do sada jedini poraz je doživio u Moskvi prije pet godina kada je jednoglasnom sudijskom odlukom izgubio od Vladimira Klička.

Zanimljivo, okršaj Joshue i Povetkina je bio i okršaj bivših olimpijskih pobjednika. Joshua je osvojio zlato na OI u Londonu 2012. godine, dok je Povetkin slavio u Ateni 2004. godine.
(agencije)


23.09.2018.

Ponovo tri gostujuća boda
Prva liga FBiH, 7. kolo:

NK Slaven - FK Velež 2:3

Strijelci: Fajić 0:1 (21.), Salihović 1:1(56.), Brandao 1:2 (80.), Salihović 2:2 (85.), Zvonić 2:3 (89).

NK Slaven: Sulejmanović, Todorović, Numanović, Trumić, Omerkić, Salihović H., Islamović, Salihović M., Doljančić, Mujagić, Hodžić.

FK Velež: Bobić, Biševac, Zvonić, Mujezinović, Ćosić, Cvijanović, Behram, Mrgan, Fajić, Ferreyra, Vehabović.

Drama u Živinicama pripala Veležu
Ekipa Veleža slavila je na gostovanju protiv Slavena rezultatom 2:3.
Gosti su poveli u 21. minuti kada je nakon slobodnog udarca loptu skrenuo glavom Fajić.
U 57. minuti Mirnes Salihović pogađa za izjednačenje.
Novi preokret donio je Brandao u 80. minuti utakmice, ali je samo nekoliko minuta kasnije Salihović svojim drugim pogotkom donio novo izjednačenje.
U 89. minuti Zvonić pogađa iz skoka i tako postavlja konačni rezultat utakmice.
(spagos)

23.09.2018.

Spomenik kocki šećera
U Dačicama, u Češko,j stoji jedan spomenik, koji pokazuje kocku šećera?
Jacob Christoph Rad je baš ovdje osmislio i pronašao kocku šećera. Kasnije su je usavršili Francuzi, a jedan Belgijanac je na istu ideju došao sasvim slučajno, ili bolje rečeno zbog jedne nezgode.
Danas je skoro svakodnevno pitanje: Sa ili bez šećera, jedna ili dvije kocke? Ovo pitanje dijeli ljubitelje kafe, ili čaja, na dva dijela. One koje ove napitke uzimaju sa šećerom, i pri tome ga koriste u različitim varijantama, smeđi, bijeli, sa kašikicom, iz kesice, ili šećer u kockama.
A baš ta kocka šećera ima svoj spomenik, na granitnom postolju, jedan kubus, koji balansira samo na jednom vrhu Taj spomenik se nalazi u Dačicama, u gradu na južnom vrhu Češko-moravske visoravni. U tamošnjem muzeju, nalazi se postavka, koja podsjeća da je kocka šećera baš ovdje došla na svijet.
A na početku…desila se jedna povreda.
Kao i kod mnogih drugih izuma, i ovdje je pomogla jedna slučajnost, bolje reći jedna nezgoda. Jednog avgustovskog dana 1841. godine, Juliana Rad je povrijedila prst tokom otkidanja komada šećera od mnogo veće, takozvane „glave šećera“. Povreda, sama po sebi, nije bila nimalo čudna, jer se šećer onoga vremena transportovao i prodavao kao vrlo nepraktična „glava šećera“, koja ne samo da je bila tvrda, nego i skoro metar i po visoka! Ko je trebao šećer, trebao mu je i alat, najčešće jedan čekić, kojim bi se od ogromnog komada šećera odbijali manji komadi, kao od kamena. Nakon toga, trebala su klješta da se odbijeni komadi isitne.
Povrijeđena žena je rekla mužu da mora naći neki jednostavniji način od ovog mukotrpnog i opasnog „štemanja“. I njenom mužu Jakobu Christophu Radu, austrijskom generalnom direktoru lokalne rafinerije šećera, koji je uz to bio i entuzijasta pronaazač, nije preostalo ništa drugo nego da sjedne i izmisli kocku šećera.
Samo tri jeseca kasnije, iznenadio je svoju suprugu kutijom, u kojoj se nalazilo 350 lijepo poredanih, bijelih i roza kocki od šećera proizvedenog od šećerne repe. Izumitelj ih je presovao u presi, koju je sam osmislio. Tom prilikom je presovao nesušeno šećerno brašno dobijeno od glave šećera na mesinganoj ploći sa 400 rupa u kvadratnom obliku, a nakon toga su kocke ostavljane u komoru za sušenje, oko pola dana. Tada su se proizvodile kocke u dvije veličine, sa dužinom ivice tri petine palca, što je oko 2 centimetra, ili polovine palca, što je bilo 1,2 centimetara. Današnje kocke su dimenzija 1,6×1,6,x 1,1 centimetar. U stvari, kod kocke šećera, geometrijski gledano, radi se o jednom kvadru Uz to se i danas nude razne boje kocke šećera.
Kocke šećera su onoga vremena pakovane u kutije, na kojima je bilo napisano ime Juliana, u čast njegove žene. Interesantno, i danas u srednjoj Evropi ukusno zapakovana kutija sa kockama šećera nosi ovo ime.
Istrorija kocke šećčera se nastavlja početkom 20. vijeka u Belgiji, gdje je Thephile Adant, suvlasnik rafinerije šećera Tirlemontoise razvio jednu turbinu za proizvodnju kriški šećera. Prije kristalisanja, sipao je šećernu magmu u turbinu, a čvrstu, osušenu šećernu masu je nakon toga rezao u simetrične kocke. Alternativni postupak za proizvodnju brizgane kocke šećera, koji je slagan u prethodno pripremljene montažne kutije težine 25 kilograma, zadržao se do 1940. godine i poznat je u istoriji proizvodnje šećera kao Adant proces.
Pogon francuskog mašinskog inžinjera i poduzetnika Louisa Ghambona pronašla je jedn drugi način za proizvodnju šećera u kockama uz pomoć rotacionih mašina, u kojima je  samljeveni i ovlaženi šećer presovan u željeni oblik. Ova metoda se koristi i danas.
(goethe)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
22.09.2018.

Danas Sabor antifašista BiH


Danas će u Mostaru, u sklopu obilježavanja 70 godina SABNOR-a BiH,, biti održan Sabor antifašista Bosne i Hercegovine, na kome će, kako se očekuje, biti usvojena Deklaracija o antifašističkoj Bosni i Hercegovini.
“Svjesni činjenice narastajućeg neofašističkog djelovanja i pojava fašizma u našoj zemlji, ali i vlastite odgovornosti za sudbinu zemlje, mi članovi Udruženja antifašista i boraca NOR – a Mostar, a uz podršku brojnih istomišljenika iz cijele zemlje, odlučili smo organizovati Sabor antifašista Bone i hercegovine. Ideja je da zajedno podsjetimo sve građane BiH da su antifašisti stvorili ZAVNOBiH i u modernoj istoriji obnovili državnost Bosne i Hercegovine, te da zbog toga imaju i zadatak i odgovornost progovoriti i o stanju u zemlji, ali i o pojavama neofašizma koje se ne sankcionišu, a u nekim oblicima i podržavaju od pojedinih predstavnika vlasti.
Želimo ukazati na te pojave i u vremenu predizborne kampanje pozvati stranke da se obavežu na antifašističko djelovanje i izgradnju antifašistićkog društva u narednom periodu.
Vjerujemo da naša udružena akcija i zajednička poruka mogu imati ozbiljnu snagu2, poručuju organizatori,
Sabor će se održati u 11 sati u Studentskom hotelu , a nakon zasjedanja položiće se cvijeće na Partizanskom spomen groblju.
(NovaSloboda.ba)
22.09.2018.

Ni povratci više nisu, kao što su nekad bili...


Povratak na kraju ljeta

Povratak u Holandiju nakon ljetnjeg odsustvovanja. Odlazak i dolazak bez emocija, koje su nekad postojale kad se napustala BiH i kad se ulazilo u Holandiju. Jedan našzemljak je jednom izjavio kako je njemu srce puno kad ulazi u Holandiju, i kako je to sada njegova nova domovina. Drago mi je da je Evropa postala moja nova domovina i da su mi pored zemalja bivše Jugoslavije podjednako drage i sve druge zemlje u kojima bar djelimično provodim svoj život, pa tako i zemlje Beneluksa, Njemačka, Francuska, Spanija..... A Holandija mi je kao i Bosna moja kuća, moj rahatluk...mada bih isto tako mirna srca mogao živjeti i u Španiji ili Portugalu. Prema tome, nema više govora o treperenju srca kad dolazim, isto kao što nema više ni neke žalosti sto odlazim iz Bosne, jer sve je sada to tako blizu i na dohvat ruke, da se mogu vratiti kad hoću.Prošlo je vrijeme srceparajucih pjesama tipa "Moj brate u tuđini", ili "Tebi majko misli lete""....mada je čovjeku žao kad ostavlja neke drage ljude koji su teško bolesni, za koje nije siguran da će ih još ikad vidjeti. Činjenica je da su naši ljudi razbacani po cijelom svijetu, da djeca odlaze od roditelja daleko, ali je i činjenica da su većini dostupne avionske karte i posjete na duže vrijeme. Mi smo u bivšoj Jugi i inače vezani za kuću i mjesto gdje smo se rodili, pa mnogi provedu cijeli život na istom mjestu. To je ovdje u Holandiji skoro nezamislivo i ljudi tokom života promijene toliko kuća i mijesta, a bogami i država, da često i zaborave gdje su sve živjeli. Eto smo i mi sticajem (ružnih) okolnosti postali nekako dio velikoga svijeta, moguće da ce neko reći dabogdo nismo. Nekima se nakon preživjelih užasa prosvijetlilo da stanuju u bogatoj i uređenoj zemlji, što je moždaneka satisfakcija koja je svakome individualno različito vrijedna.

(preneseno sa bloga: letholandez.blogger.ba)

potpisujem...
(spagos)
22.09.2018.

Svijet od juče u boji: Istorija nadohvat ruke

"Svijet od juče u boji"

Otvaranje Sueckog kanala, gradnja Kipa slobode, prve moderne Olimpijske igre: Za knjigu “Welt von gestern in Farbe” – “Svijet od juče u boji” koja je ovih dana izišla iz štampe u Njemačkoj, 200 poznatih crno-bijelih svjetskih fotografija naknadno su dobile boju. Fotografije su nastale u periodu od 1850. do 1960. godine i na svoj način svjedoče svjetskoj istoriji. Ovdje je samo dio fotografija iz te knjige.

Na slici se vidi Kristalna palata koja je demontirana nakon Prve svjetske izložbe 1851. godine u Londonu, a nakon toga je montirana južno od Temze, u Snydenhamu. Na fotografiji su prikazani eksponati sa egipatske izložbe 1854. godine, dvije statue iz kompleksa hrama Abu Simpela.

Svečano otvaranje Sueckog kanala u egipatskoj luci Port Said 1869. godine. Punih deset godina, oko milion i po radnika, uglavnom Egipćana, gradilo je 164 kilometra dugi vodeni put kroz pustinju.

Umjetnici pariške livnice Gaget, Gauthier &Co. rade na lijevoj ruci Kipa slobode, godine 1881. godine: “Lady Liberty” je bio zajednički projekat SAD i Francuske. Kip je u dijelovima pravljen u Francuskoj, a kasnije sastavljen na postolju izgrađenom na Liberty Islandu u New Yorku.

Francuska glumica Sarah Bernhardt u ulozi vizantijske carice Teodore 1890. godine. “Božanstvena Sarah” bila je najpoznatija glumica toga vremena, a čak i muške uloge, kao što je Hamlet, bile su sastavni dio njenog repertoara.

Jedna od najpoznatijih željezničkih nesreća desila se na željezničkoj stanici Montparnasse u Parizu 22. oktobra 1895. godine. Voz se nije mogao blagovremeno zaustaviti, prešao je preko perona i udario u zid terminala na stanici. Najinteresantnije u svemu: Poginula je samo jedna osoba, žena koja je radila u kiosku na peronu.

Snimak sa prvih modernih Olimpijskih igara 1896. godine u Atini. Rimski car Theodosius I je zabranio 393. olimpijske igre Antičkog perioda. Nove Olimpijske igre osnovao je Pierre de Coubertin 1894. godine, osnivanjem Internacionalnog olimpijskog komiteta.

Orville Wright leti njegovom jedrilicom iznad brežuljka Kil Devil Hills kod Kitty Hawka u Sjevernoj Karolini. Prije nego što su braća Wright 17. decembra 1903. godine prvi poletjeli sa letjelicom pogonjenom motorom, apsolvirali su oko 700 letova sa sličnim letjelicama, kao ova na slici.

Carska udovica Cixi godine 1903: Jedna od žena cara Xianfenga napredovala je nakon njegove smrti do najmoćnije osobe u Kini. Od 1861. do 1872. vladala je u ime svog maloljetnog sina Tongzhija, a od 1875. do 1889. takođe u ime njenog maloljetnog nećaka Guangxua. 1898. godine strpala ga je u zatvor i vladala sve do smrti 1908. godine. Kinsko carstvo je propalo1912. godine.

Portret fotografija nadvojvode Franza Ferdinanda, napravljena oko 1914. godine, jedna je od poslijednjih slika prije njegove smrti. Prijestolonasljednik je 28. juna 1914. godine, zajedno sa njegovom suprugom, ubijen u Sarajevu, što je bilo razlog početka Prvog svjetskog rata.

Albert Einstein je razvio najpoznatiju formulu fizike  E=mc² u svjetskoj istoriji. Njegova teorija relativiteta objašnjava dugotrajne, čak i do danas kontradiktorne predstave o odnosu prostora i vremena.

Marš soli je jedna od najpoznatijih akcija Mahatma Gandhija iz 1930. godine. Na maršu dugom 320 kilometara simbolično je protestvovao protiv britanskog monopola na so. Tek 17 godina kasnije, Indija je postala nezavisna.

Berlin nakon noći Pogroma između 9. i 10. novembra 1936. godine. Nakon što je njemački diplomata Ernst von Rath u Parizu ubijen od strane jednog poljskog Jevreja, ministar propagande Trećeg rajha Joseph Goebbels je talas pogroma protiv radnji i kuća Jevreja pokušao da prikaže kao “spontani izraz narodnog bijesa”.

Adolf Hitler kratko nakon dolaska na vlast, na mitingu u Dortmundu 30. januara 1930. godine. Predsjednika Rajha Paula von Hindenberg ubijedili su da Hitlera postavi za kancelara. Jedva dva mjeseca kasnije, Hitler sam preuzima svu vlast, uz pomoć zakona kojgaeg je sam pripremio.

Djevojčica u Londonu 1940. godine. Bitka za Britaniju bjesnila je do jeseni. Cilj, uništenje Royal Air forces – Kraljevskih vazduhoplovnih snaga, njemačke vazduhoplovne snage – Luftwaffe nisu uspjele ostvariti.

Slika snimljena 1943. godine tokom ustanka u Varšavskom getu. Otpor je počeo 19. aprila, nakon skoro četiri sedmice žestokih borbi poginulo je 12 hiljada ljudi, još 30 hiljada ih ubijeno u znak odmazde, a 7 hiljada je deportovano u koncentracione logore.

Slika sa dana pobjede 14. avgusta 1945. godine na Times Squere u New Yorku pokazuje sigurno najpoznatiji poljubac u istoriji. Interesantna stvar je da se ovdje ne radi o nekom prijateljskom poljubcu, nego o pravom prepadu na ulici. Kako je kasnije razjašnjeno, medicinska sstra sa slike, koju je strasno poljubio jedan mornar, niti ga je poznavala, niti ga je ikada ni prije ni kasnije susrela. Međutim, slika je ostala kao simbol pobjede.
(web)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)
21.09.2018.

Aktuelni leksikon: Banknote


Marco Polo, venecijanski trgovac izvještavao je 1276. godine o nečem nečuvenom: Kineski car izdaje papire kojima se može plaćati roba. U to vrijeme u Evropi se plaćalo kovanicama. Trgovci su na put kretali sa teškim kovčezima punim takvog novca.
130 godina kasnije Kina je ukinula novčanice. Papirni novac je bio praktičan, ali i zavodljiv: Car ga je mogao uvjek ponovo štampati, kad god mu je zatrebao, a na kraju, takav novac je postao bezvrijedan.
Tek od 18. stoljeća novčanice su uspjele da se probiju kao sredstvo plaćanja. Onda su krenuli inflacija, spekulacije i falsifikovanje. Banknote su tada, mnogo više od kovanica, pokazale da se promet novca zasniva na povjerenju, da novčanica stvarno ima na njoj odštampanu vrijednost, kao i danas, kada se sve važni poslovi odvijaju elektronskim putem. A pošto falsifikovanje slabi povjerenje u gotov novac. Banke žele novčanice sigurne od falsifikovanja.
Evropska centralna banka prdstavila je ovih dana nove novčanice od 100 i 200 eura. Ako se okrenu prema svjetlu, pokaže se u prozirnom prozoru portret Evrope. A tako nešto je teško imitirati.
Usput: novčanice od 500 eura su ukinute zbog toga, jer su često korištene u svrhu pranja novca.
(sdz)

(spagos)
21.09.2018.

Pingvini su totalni egoisti
Biolog Klemens Pütz (57), jedan od najpoznatijih, dugogodišnjih svjetskih istraživača pingvina, napisao je knjigu o ovim životinjama pod naslovom “Nesmrznuti prijatelji. U toj knjizi je opisao neke veoma interesantne detalje iz života ovih ptica koje ne lete, o veoma visokoj stopi razvoda među parovima, ali i o njihovoj sličnosti sa briketima.
Istraživanje pingvina u prvom redu nije za slabiće. Jedna kolonija pingvina ima miris riblje pijace uveče. Krici desetine hiljada parova paraju uši. Osim toga, prilikom istraživanja biolog se mora boriti i protiv njihovih oštrih kljunova kojim se kače za njega. I pored toga, ovaj posao je često zabavan. Kao tinejdžeri, pingvini izgledaju plišane igračke, a kada dobijaju krila, često dobijaju apsurdne napade. Tada okolo trče besciljno, vjerovatno pokušavajući da lete, i sudaraju se sa svima koji im stoje na putu.
Pingvini žive u ekstremnim životnim uslovima. Mogu se tokom vraćanja na stanište zadržati i do 25 hiljada kilometara u vodi, a da se ne popnu na neko kopno. A svaki od njih ima svoju ličnost: oni su totalni egoisti. Postoji jedan mit da su pingvini monogamisti. Međutim, procenat rastave parova se kreće oko 80 posto. A kod kraljevskih pingvina postoji nešto slično kao prostitucija. Plaća se kamenjem, koje pingvinima treba za izgradnju gnijezda.
Pingvini su slatki i bizarni, ali i ugrožena vrsta. A to ide u malo dalju prošlost. Tokom sezone lova na kitove, kitolovci su pingvine koristili za dobijanje masti, ali i za grijanje. Pingvin ima kaloričnu vrijednost u iznosu jednog briketa. Danas većina pingvina strada od zagađenja mora, ribolova i globalnog zagrijavanja. Kao primjer, može se navesti jedno od ostrva Crozet, gdje je nekada živjelo i do pola miliona parova kraljevskih pingvina, danas ih je tamo svega oko 60 hiljada. Od ukupno 18 vrsta pingvina, 10 je ugroženo nestankom.
Oko 50 posto lignji koje se širom Evrope služi kao Calamares, dolazi iz okoline Falklandskih ostrva. Ko jede lignje, uzima hranu direktno ispred pingvina.
Biolog na kraju kaže kako je sa svojim kolegama osnovao dobrotvornu fondaciju Antarctic Research Trust, a donacije pomažu daljem istraživanju. Osim toga, ovaj tim je od sakupljenog novca uspio kupiti pet manjih ostrva u Falklandskom arhipelagu, koja se sada pretvaraju u rezervate prirode.
(spiegel)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
20.09.2018.

Rođeni zaustavljeni u kupu
sa tribina: Mirso

Šesnaestina finala Kupa BiH:

Stadion: Rođeni u Mostaru.
Gledalaca: 3000
Sudija: Miloš Gigović (Gradiška), pomoćnici:Sreten Udovičić (Prijedor) i Igor Radaković (Prijedor).
Strijelci: 0:1 - Velkoski (58),
Žuti kartoni: Fajić, Ovčina (Velež), Rahmanović, Dupovac, Hebibović, Tatar (Sarajevo),
Crveni kartoni: Kuduzović (Velež).
VELEŽ: Bobić, Biševac, Zvonić, Mujezinović (63. Brandao), Ćosić, Behram, Ovčina (68. Cvijanović), Fajić, Kuduzović, Derreyra i Lucas (39. Vehabović).
SARAJEVO: Džafić, Stanojević, Hebibović, Rahmanović, Velkoski, Mujakić, Bekić, Mustafić (46. Crepulja), Halilović, Handžić (46. Ahmetović, 65. Tatar) i Dupovac.
Fudbaleri Sarajeva plasirali su se u osminu finala Kupa Bosne i Hercegovine nakon što danas u Mostaru pobijedli Velež sa minimalnih 1:0.
(spagos)

20.09.2018.

Zaustavljeni momenti: Slike dana

Početkom ovog mjeseca, serija tajfuna je zahvatila Japan. Na slici iz grada Nishinomiya prikazan je sav bijes tajfuna pod imeni „Jebi“.

Loše vrijeme pa šta? Seniori iz Amsterdama u Holandiji, uprkos kišnim vremenu, učestvovali su u trci rolatora u ovom, čiji finiš se odigrao na stadionu, pri čemu nije nedostajalo zabave.

Slike iz vazduha slanih jezera, kao što je ovdje slučaj sa jezerom Yuncheng u provinciji Shanxi u Kini, oduševljevaju raznovrnošću boja. Ovo jezero je posebno poznato po svojoj soli po imenu Xie.

Slike o prljavštini u Indiji su nam poznate već decenijama. Ovdje na slici je prikazano nešto, što je nezamislivo na bilo kome većem nivou civilizacije. U neposrednoj blizini rijeke Ganges, ispod Shastri mosta, u gradu Allahabad, ljudi obavljaju ceremoniju spaljivanje posmrtnih ostataka jednog umrlog??

Iz Indije u Škotsku. Tamo su u gradu Braemer održane tradicionalne Highland igre. Jedna od disciplina je bila i bacanje utega na lancu. Naravno, da bi sve bilo po tradiciji, nisu nedostajal ni kiltovi, poznate škotske suknje na muškarcima.

U Kini je održan Kinesko-Afrički susret. U to ime, priređeni su cvijetni ukrasi u Pekingu, koji su najavljivali održane susrete.

U toku su utakmice američkog fudbala, a jedan navijač tima Tampa Bay Buccaneros ukrašen svim i svačim doprinio je dobrom raspoloženju na tribinama, tokom utakmice kod kuće.

Umjesto uobičajene narudžbe kod frizera: „Molim jedno skračivanje makazama“, očigledno da se u Bangladeshu ova narudžba može kazati kao: „Jedno skraćivanje spaljivanjem“. Vjerovatno se u blizini nalazi i neki aparat za gašenje, ili barem kanta vode.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
19.09.2018.

Putovanje kroz vrijeme: Nekad i sad sa iste pozicije


Mostar nekad i sad, fotografije sa iste pozicije u vremenskom razmaku od nekoliko decenija do punog stoljeća i više. Ova rubrika je već poznata i objavljivana je na ovom portalu.
Fotografija nikad dosta, pogleda u blisku ili dalju prošlost, onoliko daleku, koliko to dozvoljavaju fotografije napravljene u našem gradu od strane znanih i neznanih fotografa.
U novom serijalu, objavićemo fotografije koje do sada nisu bile objavljene na ovakav način, a uz svaku staru fotografiju stavićemo fotografiju iz novijeg vremena, napravljenu sa istog mjesta, sa iste pozicije. Ponekad to nije bio baš jednostavan posao. Neke poglede sa starih fotografija sada sakrivaju objekti, drveće, a ponegdje je neki pogled na objekte sa starih fotografija nemoguć, jer tih objekata jdnostavno već dugo vremena nema, a njihovom mjestu je podignut neki novi objekat. Nadamo se da ćemo ovim serijalom ponuditi jedno interesantno putovanje kroz prošlost i sadašnjost.
Veliki dio novih slika je za svog života napravio naš kolega, drug, oko sokolovo, rahmetli Ismail Braco Čamara. Neka i ovaj serijal bude njemu u sjećanje.
PrirediliSmail Špago, Tibor Vrančić, Ismail Braco Čampara


(Novasloboda.ba)
19.09.2018.

Festival „ručnih radova“


Za nadležne, koji daju upotrebne dozvole proizvode koji se nalaze u upotrebi, i na tržištu, bolje je da ni ne gladaju o čemu se radi u ovom prilogu. Ovo što se vidi na slici, nema nikakve veze sa uobičajenom predstavom o bezbjednosti u saobraćaju.
Pet momaka vozi se na jednoj slobodnoj interpretaciji motor-rolera. Stotine entuzijasta su se sakupili na festivalu „Ekstrem Vespas“ na ostrvu Java u Indoneziji. Jedini uslov za učesnike je bio da negdje na „vozilu“ mora biti ugrađen motor od vespe.
Ostalo se vidi i da komentarisati.
(sten)


(NovaSloboda.ba)
19.09.2018.

Razgovor sa povodom: Tako se voli svoj klub
Olga Halon (97) već punih 88 godina ima godišnju kartu za utakmice Manchester Cityja.
Proteklog vikenda je prisustvovala utakmici svog omiljenog kluba, Manchester City protiv FC Fulhama 3:0. Uz nju je bila i njena sestra Vera Cohen (102). Igrači Manchester Vcityja su prije početka utakmice izvele obe sestre na teren, uz gromoglasne ovacija navijača.
Tim povodom, razgovor je obavljen sa mlađom sestrom.
– Gospođo Halon, kako ste se osjećali kada vas je, sa vaših 97 godina, pozdravilo 55 hiljada gledalaca na fudbalskom stadionu.
– Neopisivo. Ja i moja sestra čitavu ovu priču možemo zahvaliti našoj braći. Oni si krajem dvadesetih godina prošlog vijeka došli na ideju da redovno idu na fudbalske utakmice, a isto su ponudili i nama dvjema sestrama. Tada smo bili male djevojčice, puno brže nego sada, kada su nas obe ekipe pretekle prilikom izlaska na teren i čekale, inače utakmica nikad ne bi počela.
– Vi imate jednu kćerku. Koliko je stara?
– Za nekoliko dana imaće 70 godina. Imam i dva unuka i pet praunuka. Moja sestra Vera je u tom pogledu bila vrjednija. Ima četvoro djece, sedam unuka i 15 praunuka.
– Respekt! Jesu li žene u tridesetim godinama prošlog vijeka bile rijetkost na fudbalskim stadionima?
– Ne. Ne! Žene su uvjek sjedile u redovima. Naravno: teren je pripadao muškarcima. Mi djevojčice smo igrale hokej ili kriket. Poznajete li Cricket Club u Lancashireu?
– Ne.
– Jedan divan klub. Isto kao i Manchester City u fudbalu. Pep Guardiola je pozdravio mene i moju sestru prije utakmice. Pepa poznajete iz Munchena. Sjajan momak. Šteta da naša braća više ovo ne mogu doživjeti. Oni su umrli.A Pep Guardiola je obećao našem klubu da će uraditi dobro. A kao trener on posjeduje pametan osjećaj da angažuje samo najbolje igrače…
…koje plaće princ iz Abu Dhabija, i kome Manchester City pripada već deset godina.
– Da, tako dugo dok ima interesantne igrače. Tačno je: prije nismo imali ni pravi semafor na stadionu. Brojeve sa rezultatima neko je morao stalno ručno postavljati. Danas je novac najmanji problem. Ali, i ranije je bilo isto zabavno.
– Gospođo Halon, vjerujete li da fudbal doprinosi boljem razumjevanju u svijetu?
– Sigurno. Znate, moja majka je nekada davno došla iz Sirije. A ja i moja sestra smo za vrijeme Drugog svjetskog rata bile regrutovane kao sekretarice kod Britanske armije u borbi protiv Nijemaca. U našoj struci tada nismo mogle raditi. Mi vrlo cijenimo da se vode isključivo sportske borbe na zelenom terenu. U svijetu je svakako i tako dosta zla.
– Ponekad i na fudbalskim stadionima. Da li imate straha od huligana?
– Ah, ne. Nikad nisam ništa loše doživjela na stadionu. A i vremena kada su navijači Manchester Cityjaa i Manchester Uniteda ratovali mešiusobno, odavno su prošlost.  U mešuvremenu idem samo na domaće utakmice. Utakmice na strani su mi naporne, od kada više ne vozim auto. Naš bratić prati mene i sestru do stadiona. Stvarno nemamo ni najmanje straha od huligana.
Na slikama: Olga Halon izlazi na teren u pratnji brazilskog reprezentativca Fernandinha i sestra Vera u pratnji maskota kluba.
(sdz)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
18.09.2018.

Novi svjetski rekord u maratonuEliud Kipchoge je na ovogdišnjem maratonu u Berlinu srušio svjetski rekord za velikih 78 sekundi. Stazu je istrčao za dva sata, jednu minutu i 39 sekundi.
Veličanstveni Kenijac piše povijest!
Eliud Kipchoge (33/Kenia) je na berlinskom je maratonu srušio svjetski rekord istrčavši stazu dugu 42.195 metara za dva sata, jednu minutu i 39 sekundi što je za 78 sekundi manje od dosadašnjeg rekorda.
Kipchoge je tako srušio svog sunarodnjaka Dennisa Kimetta koji je svoj svjetski rekord postavio u istom gradu 2014. godine.
Kipchoge je ujedno i aktuelni olimpijski pobjednik iz Rija u maratonu, ali ima i olimpijsko srebro i bronzu na 5000 metara, svjetsko zlato i srebro na 5000 metara, a još je slavio na slavnim maratonima u Londonu, Berlinu, Chicagu.

Kako je svaka staza na kojoj se održava maraton specifična po konfiguraciji, ostvareni rezultati na različitim stazama ponekad nisu sasvim uporedivi. Stoga se duže vremena u maratonskim trkama vodilo samo “najbolje svjetsko vrijeme”, ali ne i službeni rekordi.
Službeni svjetski rekordi se vode tek od 1. januara 2004. godine. Toga dana su tadašnja najbolja vremena i službeno proglašena svjetskim rekordima.
Kod muškaraca rekord iznosi 2 sata, 2 minute i 57 sekunde, a postavio ga je na utrci u Berlinu, Dennis Kimetto iz Kenije 28. septembra 2014. godine.
Kod žena se vode dva rekorda: jedan postavljen u utrci s muškarcima (u kojima sejasno pospješuju ritam trkačica) te rekord u utrci u kojoj sudjeluju samo žene. Oba rekorda drži Paula Radcliffe iz Velike Britanije. Prvi rekord (mješovita trka) je samaratona u Londonu 13. aprila 2003. godine, i iznosi 2 sata, 15 minuta i 25 sekundi. Drugi rekord (ženska utrka) iznosi 2 sata, 17 minuta i 42 sekunde, istrčan 17. aprila2005. godine, također u Londonu.

Kod muškaraca su najbolja vremena postizana su isključivo u jednom gradu: Berlinu. Najnoviji rekord Eliuda Kipchonge je prvi maraton istrčan ispod 2:02 sati, i sa 2:01:39 poboljšao ga za gigantskih 78 sekundi. Ovo je bio sedmi svjetski rekord koji je pobiljšan na stazi u Berlinu.
Zašto je to tako? Objašnjava Uta Pippig (53) pobjednica maratona u Berlinu 1995. godine: “Ovo je vrlo brza staza, vrlo ravna, sa samo nekoliko brežuljaka. Raspoloženje je top, a asfalt dobar. A baš to mnogo doprinosi rezultatu. Uz to, U Berlinu uvjek učestvuju nabolji atletičari. To ušesnici osjećaju. Naravno i vrijeme igra važnu ulogu. Start je u 9:15 sati ujutro. Tada je prilično svježe”.
Za Kipchongeoa je ovo bio treći pokušaj obaranja rekorda u Berlinu. 2015. godine otpali su mu đonovi sa patika. Prošle godine kiša je sve poremetila.
Obaranje rekorda se isplati i finansijski: Premija za svjetski rekord je 50 hiljada eura, premija za pobjednika 40 hiljada, a vrijeme ispod 2:04 još 30 hiljada. Uz to dolazi još oko 150 hiljada eura za ušešće.
Kipchonge: “Ne mogu opisati kako se osjećam. Ovo je veličanstveno”.
U utrci žena na maratonu u Berlinu ove godine je pobjedila Gladys Cherono (35/Kenia) sa rekordom staze 2:18:11.
(spagos)


18.09.2018.

Prvi koraci na nesigurnim nogama


Da li će se slično događati i kod nas, u neko dogledno vrijeme, da se u jednom zoološkom vrtu nađu krava i tele, kako bi djeca saznala od koga dolazi mlijeko. Ili će, kako se to već u vicu priča, pitati: „Ako se od bijele krave dobija mlijeko, da li se od crne krave dobija kafa?“
U stvari, na slici se radi o jednoj rijetkoj vrsti krava koja se zove Banteng, a potiču sa ostrva Java u Indoneziji. Krava sa slike, nalazi se u Zoološkom vrtu u Kelnu, Njemačka, a krajem avgusta na svijet je donijela tele, koje je, u stvari, telac, dobilo je ime Pambajeng, što bi u prevodu, sa jezika kojim se govori na Javi, imalo značenje „prvorođenče“. Zajedno sa njegovom mamom, sa malo evropejskijim imenom Ornella, ocem Buddyjem i tetkom Orphelijom, tele živi u novom smještaju, koje im je uprava Zoo vrta izgradila povodom proširenja porodice. Tele je doduše još nesigurno na nogama, posrne ponekad, ali svaki dan postaje snažnije i sigurnije. Prema riječima nadležnih iz Zoo vrta, tele će kasnije dobiti malo tamniju boju krzna.
Krave iz vrste Banteng važe kao najljepša vrsta krava na svijetu, a od strane Svjetske organizacije za zaštitu prirode označene su kao veoma ugrožena vrsta. Širom svijeta nalazi još svega između 5 i 8 hiljada grla, koje žive u malim grupama. Uništavanjem prašuma i ukrštavanjem ove vrste sa domaćim kravama, kao i stočne bolesti, glavni su uzroci nestanka ove vrste krava.
(ksta)

(NovaSloboda.ba)
17.09.2018.

Možda niste znali


(x:2+9):2=y°C
za 30°C,    x=102
za 35°C,    x=122
  za 40°C,    x= 142


- 90% nizozemskih tinejdžera priča tečan engleski jezik, dok samo 80% američkih tinejdžera priča tečan engleski!!!
- 23% svih kvarova na fotokopirkama izazivaju ljudi koji sjedaju na njih i fotokopiraju svoje stražnjice.
- Oko 50% ljudi na svijetu nikada nije obavilo telefonski razgovor.
- Komarci imaju zube.
- Od 1815. godine vođeno je 210 međunarodnih ratova.
- Štakor može izdržati bez vode dulje od deve.
- Ženka lasice će uginuti ako se počne tjerati, a ne nađe partnera.
- Putnički brod Kraljica Elizabeta II pomakne za samo 4 centimetra sa svakom litrom dizela koji sagori.
- Zarez napravljen na kori stabla uvijek ostaje na istom razmaku od tla iako stablo konstantno raste?
- Na kanadskoj novčanici od 2 dolara se nalazi američka zastava.
- Ako biste nosili slušalice samo 1 sat, povećali biste broj bakterija u svom uhu 700 puta.
- Koze i hobotnice imaju pravokutne zjenice.
- Prosječan kompjuter spojen na Internet svakih 5 sekundi zarazi neki virus.


- Ako bi izbrojili koliko puta cvrčak cvrkutne u minuti, onda taj broj podijelili sa 2, zatim dodali 9, opet podijelili sa 2, dobili bi točnu temperaturu izraženu u stupnjevima Celzija. 

- Od svakih 200 ljudi u prosjeku jedan je psihopata.
- Polovina ljudske populacije zarađuje oko 5% svjetskog bogatstva
- 1926. godine na svijetu je bilo samo 100 TV uređaja.
- 3 četvrtine ulovljene ribe koristi se za prehranu, a ostatak je namijenjen za proizvodnju sapuna, ljepila, margarina ili gnojiva.
- Na Aljasci je dopušteno ubijanje medvjeda, ali je zabranjeno buđenje medvjeda zbog fotografiranja.
- Mexico City tone oko 25 centimetara godišnje.
- Za jedan kilogram meda pčele moraju posjetiti 4 milijuna cvjetova i prijeći put 4 puta duži od Zemljina opsega.
- Madrid je jedini glavni grad u Europi koji nije smješten na rijeci.
- Lubenica je povrće, a rajčica voće.
- Najkraći rat odigrao se 1895. godine kad se Zanzibar predao Britaniji nakon 38 minuta.
- Devino mlijeko se ne zgrušava.
- Mrkva sadrži 0% masti.
- Psi su spomenuti 14 puta u Bibliji, lavovi 55 puta, ali domaće mačke nisu ni jednom spomenute.
- Morski psi se nikada ne razboljevaju, jer su imuni na sve poznate vrste bolesti.
- Postoje 92 poznata slučaja izgubljenih nuklearnih bombi u moru.
- Neki Eskimi koriste hladnjake kako bi spriječili potpuno smrzavanje hrane.
- Ljudsko srce stvara toliki pritisak u tijelu dok pumpa da može izbaciti mlaz krvi više od 9 metara .
- Šišmiši uvijek skreću na lijevo kada izlaze iz pećine.
- Grom udara muškarce 7 puta češće nego žene.
- Puževi mogu spavati čitave 3 godine.
§ Za jastoga potrebno oko 7 godina da naraste i dobije masu od 500 grama .
- Na 60 stupnjeva geografske širine možete oploviti cijeli svijet.
- Sadašnji je broj živih ljudi na Zemlji veći od broja svih preminulih ljudi koji su ikada živjeli na zemlji.
- Med je jedina hrana koja se ne kvari, arheolozi su probali med koji su pronašli u grobnicama egipatskih faraona i ocijenili da je jestiv.
- Ukupna masa svih mrava na svijetu veća od ukupne mase ljudske populacije.
- Svaka kap morske vode sadrži približno milijardu atoma zlata.
- Ljudi i delfini jedine su vrste koje upražnjavaju seks iz zadovoljstva.
- Topla voda se smrzava brže od hladne vode.
(fikret/mostarskibehar)

(spagos)
17.09.2018.

Svijet se guši u smeću


Sa kontejnerima kakvi se nalaze po zemljama zapadne i srednje Evrope ljudi se rješavaju svog kućnog otpada. Čisto razdvojeno, u raznobojnim kontejnerima, kantama za smeće, ili plastičnim kesama, smeće biva redovno odvoženo od strane službi koje imaju taj zadatak.

Smeće se odvozi na dobro organizirane deponije smeća, kao što pokazuje slika depinije u blizini Dortmunda u Njemačkoj. Tamo se otpad reciklira od strane stručnjaka, tako što se odvajaju upotrebljivi dijelovi, a ostatak se deponuje, tako da štetni sastojci ni u kom slučaju ne mogu doći do podzemnih voda i opteretiti okolinu.

Međutim, najveća deponija elektrootpada ne nalazi se ni u Njemčkoj ni u Francuskoj. Ona se nalazi u Accri, glavnom gradu Ghane. Ova deponija, koja se nalazi u zapadnom dijelu grada Agbogbloshie od strane Organizacije za zaštitu okoline Blacksmith je proglašena za najprljavije mjesto na svijetu u 2013. godini.

U Agbogbloshie živi oko 40 hiljada stanovnika na površini od oko 1600 hektara. Računa se da se čovjek na ovoj deponiji može zadržati najviše dva sata, bez posljedica po zdravlje. Zbog toga, ali i zbog velikog kriminala, ovo mjesto je proglašeno za Sodomu i Gomoru, ili “Toxic city”.

Na ovoj deponiji rade najčešće još djeca, bez zaštitnih maski i druge zaštite, gdje spaljivajući odvajaju plastiku iz elektro otpada, kako bi izvukli željene sirovine. Na taj način, istovremeno u vazduh i zemljište odlaze teški metali i truju i ljude i prirodu.

Mnoge brodske kompanije svoj otpad odbacuju tamo gdje okolišni i sigurnosni standardi nisu na višem nivou. Na slici je širom svijeta najveće odlagalište neupotrebljivih brodova. Skoro 40 posto ovakvih brodova bude odloženo u zapadnoindijskom gradu Alangu. Ova deponija je ujedno i radno mjesto za skoro 30 hiljada onih najsiromašnijih od siromašnih. Čak je Francuska htjela da ovdje u otpad odbaci svoj najveći nosač aviona. Nakon protesta “Greenpeace” protiv zagađenja azbestom, arsenom, dioksinima i teškim metalima, Vrhovni sud Indije je zabranio tu namjeru.

Juhu Beach, gradska plaža u Mumbaiju, potpuno zatrpana smećem, ne poziva baš na neku romantičnu šetnju. Posebno su metropole na subkontinentu suočene sa problemom odvoza otpada. Trenutno u velikim gradovima Indije živi preko 440 miliona ljudi, djelimično u najužem prostoru.

U pogledu problema sa smećem, iza Indije odmah dolazi Indonezija. Na deponiji Degayu u mjestu Pakalongan, na Javi, volumen deponije je davno premašio maksimalne kapacitete, a uprkost tome količina otpada je iz dana u dan sve veća. Indonezija je nakon Kine, druga po redu zemlja koja najveću količinu plastičnog otpada baca u svjetska mora.

Nakon azijskih zemalja, u velikim problemima u vezi otpada nalazi se i Mexico, kako se vidi na slici u Chimalhuacanu, sjevero istočnom dijelu Mexico Cityja, gdje djeca i odrasli svakodnevno sakupljaju otpad, neki čak i čitav život. Ovaj grad sa devet miliona stanovnika svakodnevno proizvede oko 12 hiljada tona otpada, što je osmina od ukupne količine za državu Mexico.

Najveći problemi sa smećem, na globalnom nivou predstavljaju okeani. Kako se vidi na obali Atlantika, u senegalskom gradu Ngor Dakar, morski valovi svakdnevno plivaju u otpadu čovječanstva, prije svega plastičnih flaša i folije.Šta se dešava sa plastikom u morima. Vremenom vjetrovi i valovi plastične dijelove pretvaraju u male granulate. Dijelovi na slici potiču sa obala kod Rostocka u Njemačkoj. Ovako male kuglice završavaju u stomacima riba i malih morskih životinja, a onda nakon lova završavaju u lancu trgovina prehrambenih proizvoda, na čijem kraju se nalazi čovjek.

Najveći proizvođač smeća po glavi stanovnika na svijetu su SAD, koje proizvode preko 2 kilograma smeća po danu i glavi stanovnika. Početkom devedesetih godina prošlog vijeka deponija Fresh Kills na Staten Islandu u New Yorku bila je najveća deponija smeća na svijetu. Ona važi kao jedan od najvećih objekata na svijetu, ikada napravjenih od strane čovjeka. Volumen joj se procjenjuje na 115 miliona kubnih metara, a težina na oko 150 miliona tona.

U međuvremenu je deponija preuređena u veliki park, Freshkills Park je oko dva i po puta veći od Central parka. Iz ovog parka još uvjek se odvode emisije gasova, a tek oko 2030. godine bi se zemljište deponije trebalo slegnuti. Područja u blizini obale trebala bi biti proglašena prirodnim rezervatima. Primjer koji daje nadu.

Svi navedeni podaci i fotografije potiču iz “Waste atlasa za 2014. godinu”, iz Svjetske banke ISWA i časopisa Parlament.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
16.09.2018.

Sedam komada za povratak na prvo mjesto
Velež sa sedam komada ispratio Zvijezdu i vratio se na prvo mjesto

FK Velež -NK Zvijezda 7:0

Stadion Rođeni.
Sudija: Adnan Kasupović (Bihać)

Strijelci: 1:0 Cvijanović (38’), 2:0 Fajić (44’), 3:0 Fajić (45’), 4:0 Zvonić (51’), 5:0 Brandao (62’), 6:0 Ovčina (77’), 7:0 Behram (84’)
Velež: Bobić, Biševac, Zvonić, Zeljković, Mujezinović, Ćosić, Cvijanović, Behram, Fajić, Kuduzović, Ferreyra.
Zvijezda: Prljača, Popović, Petrović, Brčkalić, Šarić, Jusufbašić, Pecelj, Jaćimović, Kadrić, Šarkanović, Ilić.


Rođeni deklasirali goste iz Gradačca

Velež je u derbiju kola deklasirao Zvijezdu, a da su domaći igrači imali malo više sreće, poraz gostiju mogao je biti još veći. S ovom pobjedom, Rođeni su opet na liderskoj poziciji.
Prvih petnaestak minuta derbija ozmeđu Veleža i Zvijezde proteklo je na sredini terena i u ispitivanju snaga. Domaći su pokušavali da uspostave terensku inicijativu, ali su gosti sve te pokupšaje uspješno otklanjali.
Prva prilika za domaće ukazala se u 22. minuti, kada je Fajić glavom šutirao, a lopta otišla pored stative.
Ponovo su domai zaprijetili u 27. minuti, kada je Zeljkovic izašao sam pred golmana gostiju, koji je uspio zaustaviti njegov šut, a Cvijanović u nastavku akcije promašuje cijelu loptu.
I, onda, u 38. minuti velika radost za igrače i navijače Veleža. Lijepu akciju na najljepši način Cvijanović je krunisao golom protiv svog bivšeg kluba – 1:0.
Šest minuta kasnije, Rođeni su povećali vođstvo, a u strijelce se upisao Fajić – 2:0.
U posljednjim trenucima prvog poluvremena, na scenu ponovo stupa prvi strijelac lige Nusmir Fajić, koji loptu šalje iza leđa nemoćnog Prljače – 3:0.
Kanonada Veleža nastavljena je i u drugog nastavku, kada je u 51. minutu mrežu gostiju zatresao kapiten Zvonić – 4.0.
Samo što je ušao u igru, Brandao je u 62. minuti po peti put zatresao mrežu gostiju – 5:0.
Sjajnu fudbalsku predstavu, domaći su krunisali šestim golom, koga je, u 77. minuti, postigao Ovčina.
Ni visoko vođstvo nije zaustavilo domaće igrače, koji, preko mladog Behrama, u 84. minuti postižu i sedm i gol, za jednu od najvećih pobjeda Veleža u novije vrijeme – 7:0.
(spagos)


16.09.2018.

Sjećanja draga i sjetna


Ovo sam ja. Sjećaš li me se još? Možda su ove žene dugo bile sjedinjene u mislima, jedna uz drugu, samo u sjećanju. Zemlja podijeljena 1953. godine, razdvojila ih je. Sve do ovog dana.
U jednoj hotelskoj sali na sjevernokorejskoj Dijamantskoj planini ponovo su se susreli članovi istih porodica, koje se decenijema nisu smjele vidjeti.
Na slici, devedesetogodišnja Jeon Hye Ok iz Južne Koreje sjedi sa njenom nećakom Kim Yoon Kyung sa sjevera, i gledaju stare fotografije.
Za prvi zajednički susret porodica javilo se 57 hiljada osoba na lutriju, u kojoj je izvučeno nekoliko stotina onih koji su se ovom prilikom smjeli susresti i ponovo vidjeti.
(stern)
(NovaSloboda.ba)
15.09.2018.

Jimi Hendrix: 48 godina poslije


James Marshall Hendrix, samouki gitarski genij, pionir modernog gitarističkog izraza, inovator i kompozitor, umro je 18.9. 1970. godine.
U kratkoj karijeri, objavio je bezvremene albume: Are You Experienced? , Axis: Bold As Love, Electric Ladyland,  Band Of Gypsies, Cry Of Love i druge.
Neizmjeran je njegov uticaj na popularizaciju bluesa, kao i stvaranje potpuno drugačije dimenzije gitarskog izraza u rock muzici.
Cijeli muzički svijet će obilježiti godišnjicu Hendrixove smrti, pa tako i Muzički centar Pavarotti organizuje video projekcije, slušaonu i koncert grupe Little Wings – Tribute to Jimi Hendrix Experience.
Program posvećen Jimi Hendrixu će se održati u Pavarotti centru, u utorak, 18.9. sa početkom u 20,30 sati.
Ulaz je slobodan.
Mili Tiro
(NovaSloboda.ba)
15.09.2018.

Vječita elegancija super diva


Duga kosa i ogromni nakit, elegancija nije stvar starosti. Gina Lolobrigida (91), Tina Turner (78), Sophia Loren (83) Jean Collins (85), Helen Mirren (73), Sisan Sarandon (71) i Jane Fonda (80).
Zavodnice, dive, seks bombe. Zar je to moguće?
Postoji li formula za „femme fatale“? Odgovor: Da!
Raskošna kosa: Kosa puna lokni, kao kod Sophie Loren, ili „shag“ kod Tine Turner. Kosa je sexi.
Nakit: Bombastične naušnice, dijamantska ogrlica koja se sjaji u blizni lica.
Haljine: Laskaju figuri. Čak i sa 90 Gina ima struk ose.
Boje: Posebno plava, raskošno vezeni amsambl, kao kod Tine Turner, magnet za oči.
Rukavice: Ruke izdaju stvarnu starost. Gina ih nosi. Ali zbog čega?
Gola ramena: Jedini dio tijela koji ostaje bez bora. A to je baš ono što najradije inscenira Joan Collins.
Međutim, elegancija je nešto više nego sjajna odjeća, čistoća i styling. Karizma!
Ove četiri žene, već davno su slavljene kao svjetske zvijezde. Zamislite samo sve one, kojih već odavno nema, koji bi danas trebali imati 90 godina.
A kada se njihova ljepota pretvorila u atraktivnost, dodale su još malo gasa. Collins je bila zvijezda „Dinastije“ sa 50. Tina Turner je sa 45 objavila album „Private Dancer“. Sophia Loren je njenu scene sa čarapama u „Pret a Porter“ snimila kad je imala 60!
Znak raspoznavanja za Helen Mirren je bila i ostala njena platinasta boja kose. Susan Sarandon se i sa 71 oblači veoma cool. Jedna neprilagođena ljepota koja radije ide na demonstracije, nego na partyje, a njeni filmovi brišu mnoge tabue.
Nevjerovatno da je Jane Fonda sa njenom statuesknom figurom u 79. još uvijek snimala fitnes videa, a za „L'Oreal“ snima reklame.
Samopouzdanje, energija i životne radosti čine sexi.
To kažu i puno mlađi muškarci. Joan Collins je u braku sa 33 godine mlađim Percy Gibsonom (53), Tina Turner sa 16 godina mlađim Erwinom Bachom (62).
Elegancija se mjenja sa povećanjem starosti. Purizam, decentnost to su stvari za mladost. Jedna odrsala žena može podnijeti ornamente, sjaj i boje.
Sve gore nabrojane žene nisu ni danas tihe. One su eksplozivni događaji. Glamour bombe.
Rasne žene su vječne.
(bild)
(NovaSloboda.ba)
15.09.2018.

Najljepše strane jeseni


Ljeto se bliži svome kraju, a jesen daje znakove de je tu u blizini, dok šume počinju lagano da mijenjaju boje. Meteorološki početak jeseni je već početkom septembra, a prvi znaci dolaska jeseni pored promjene boja u prirodi je i pojava rane jutarnje magle. Na slici pogled na boje jeseni u Rheinland Pfalzu, njemačkoj pokrajini.

Dokle pogled doseže vidljiva je jesenja šumska igra boja, a u pozadini magla, preko doline Crnih planina na jugoistoku Walesa.

Čak i magla ima svoju vlastitu igru boja, a tokom zalaska sunca pojavila se u nježnoj roza boji, tako da se na prvi pogled čini da bi se od dolinom razasute magle mogla saviti ukusna šećerna vuna.

A na sljedećoj fotografiji nedostaju samo robusne stijene i stražnja figura u prednjem planu, a tada Casper Cavid Friedrichov “Putnik preko mora magle” ne bi gledao na Švicarsku Saksoniju u Njemačkoj, nego na Butleigh Moor u Engleskoj.

Nakon mora magle dalje, preko planina: Jezero u magli. U St. Moritzu u Švicarskoj pruža se fantastičan pogled sa pristaništa na jezeru Stazs, na šarene šume i sniježne planinske vrhunce.

Mali tržni grad Leiben nalazi se u Donjoj Austriji, a župna crkva upravo tone u maglu. Sve to je jesen dodatno ukrasila svojim bojama.

“Čudno je lutati u magli” znao je dobro Hermann Hesse rođen na Schwarzwaldu, Crnoj Šumi, koji se kasnije nastanio u švicarskom kanton Tessin. Slika je snimljena u mjestu Bülach, u sjevernijem kantonu Zürich.

Slijedi slika snimljena na istoku Njemačke. Ona pokazuje drvored u jutarnjoj magli u blizini grada sa gotovo pjsničkim imenom Müllrose, u Brandenburgu.

A onda opet nazad u kanton Zürich, koji nam daruje ovaj čudesni pogled. Podsjeća na izgled biblijskog neba iznad Crvenog mora. Za podjelu magle kriv je avion, koji se spustio na obližnji aerodrom u Zürichu.

Da li negdje nešto gori? – pitanje je koje se nameće samo po sebi, nakon prvog pogleda na možda najljepšu fotografiju u ovoj galeriji. Odgovor je odričan. Drvo ispred jesenje magle stoji na padini jednog brežuljka. Nažalost, autor fotografije nije poznat. A ono što se sa sigurnošću može ustvrditi, ovo mjesto se nalazi u Švicarskoj…

…koja je, usput rečeno, kao dušu dala za za slike autentične magle, bogate bojama. A da ne bi zaboravili da magla, kao i jesen, može biti i siva i tužna, pokazano je upravo na ovoj slici. Kvrgavo drvo na rubu puta upotpunjava tužni snimak iz Trachwalda u kantonu Bern.

Fotografija zalaska sunca u Branenburgu odiše zastrašujućom ljepotom, a crvena točka donekle   podsjeća na oko Sauronsa iz “Lorda prstenova”.

I na kraju, jedna svijetlija i prijatnija fotografija brda iznad doline rijeke Neckar. Čini se, kao da se magla spustila niz brdo, a onda se raspršila ravnicom. Baš ovakvu jesen i priželjkujemo.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

14.09.2018.

A sad i virtuelni skok sa Starog
VR simulacija skoka sa Starog mosta

Grupa istraživača sa Prirodno-matematičkog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u saradnji sa kolegama iz Velike Britanije, kreirala je simulaciju skoka sa Starog mosta u Mostaru tehnikom virtuelne realnosti (VR).
Projekat je prezentiran na konferenciji za medije u Sarajevu, a iskustva dosadašnjih korisnika su odlična.
Selma Rizvić, voditeljica projekata, kazala je kako je projekat trenutno dostupan na njihovoj web stranici i trenutno je prilagođen samo HMD displej uređajima.
Korisnik, nakon gledanja digitalnih priča o historiji Starog mosta i intervjua sa šampionom skokova, rješava 3D kviz i dobija priliku da virtuelno skoči pomoću HMD (Head Mounted Display) uređaja.
Digitalne priče i intervju su snimljeni 360 kamerom,da bi odgovarali HMD prezentaciji i omogućili potpunu imerziju korisnika u virtuelno okruženje.
Projektni tim: Prirodno-matematički fakultet: doc. dr Elmedin Selmanović Malek Chahin Elektrotehnički fakultet, Sarajevo Graphics Group van. prof. dr Selma Rizvić doc. dr Dušanka Bošković mr. Sanda Šljivo University of Bournemouth dr Vedad Hulusić, Senior Lecturer Birmingnam City University dr Carlo Harvey, Senior Lecturer Zahvaljujemo se: dr Belma Ramić Brkić, Asistant Professor, Adem Hadrović, Sarajevo School of Science and Technology, Jesenko Krehić, Adnan Mušanović, Lorens Listo, Bojan Mijatović, Renato Scuzzarello
Muzika: www.bensound.com(spsgos)
14.09.2018.

Tiha pobjeda


Nakon pobjede u finalu US Opena, Naomi Osaka (20) sjela je na pobjednički podijum čvrsto držeći u rukama pobjednički pehar, kao đače prvače, ne vjerujući u ono što je upravo napravila. U finalu je impresivno glatko pobijedila njenog idola, Serenu Williams, sa 6:2, 6:4.
Međutim, Serena Williams (36), očigledno u zadnjim potezima njene karijere, hitno treba još jednu Grand-Slam titulu, dominirala je u igri, a uz to i više puta opomenuta, verbalno je napadala sudiju.
Do sada poznata kao diva, ovom prilikom je pjenila od bijesa. Publika joj je uzvratila istom mjerom, a pobjednici zviždala.
A Osaka: Teško joj se nakon svega toga bilo i radovati.
(stern)
(NovaSloboda.ba)
13.09.2018.

Rutinski u slijedeći krug kupa

foto:mirso

foto: fkvelež

Velež je u srijedu na svom terenu, pred daleko manjim brojem gledalaca nego u zadnjem prvenstvenom kolu, eliminisao ekipu Bratstva rutinskom pobjedom, rezultatom 2:0. Prvo poluvrijeme je završeno rezultatom 0:0, a onda je u nastavku Fajić pogodio na asistenciju Brandaa za 1:0, a nedugo zatim Lucas postiže  drugi gol za Veleža.
Ovom pobjedom Velež je izborio mjesto u završnici Kupa BiH.


FK Velež - NK Bratstvo 2:0

FK Velež: Bobić, Mešanović, Zvonić, Ćosić, Behram, Ovčina, Alikadić, Fajić, Kuduzović, Ojeda, Vehabović.

NK Bratstvo: Mustafić, Alihodžić, Salkić, Stojanov, Ćosić, Berbić J.,, Salkić, Kahrimanović, Berbić Ar., Biković, Buljić
(spagos)13.09.2018.

Zaustavljeni momenti: Slike dana


Suše, vrućina, poplave, slike su koje su ispunjavale ove stranice prethodnih sedmica i mjeseci. Ovog puta, jedno dramatično spašavanje dječaka sa područja poplavljenog Paravoora na jugu Indije. Akciju spašavanja sa područja odsječenih od vanjskog svijeta nakon jakih kišnih padavina pomogli su helikopteri i čamci za spašavanje. Čak 320 osoba je izgubilo život tokom najjačeg monsuna koji je zadesio ove krajeve u zadnjih 100 godina.


S druge strane svijeta, u holandskom gradu Leeuwarden produkcija „Giants“ je od strane Royal de Luxe doživjela svoju premijeru. Tokom tri dana, figure divova visokih i po nekoliko metara kružili su ovim gradom. Najveća figura, koje je predstavljala jednog ronioca, bila je visoka 11 metara, i teška 3 tone. Royal de Luxe je ulična pozorišna trupa iz Francuske, čiji je spektakl fokusiran na velikim tehničkim igračkama, u što spadaju i metrima visoke lutke.


Justin Rodney (33) igrač Frankfurt Universe, proslavlja njegow touchdown jednim saltom nazad tokom utakmice Kirchdorf Wildscatsa, iz njemačke Football League.


Jedna vojna medicinska sestra prska hladnom vodom ukrajinske vojnike kako bi ih rashladila, tokom probe za vojnu paradu u centru Kijeva.


Sajam kompjuterskih igrica, pod nazivom Gamescom, održan po deseti put, nedavno je završen u Kelnu, Njemačka. Američki razvojni studio Vigil Games je tokom sajma ispred svog štanda predstavio je figure iz igre „Darksiders“.


Onaj, kojeg svi žele uslikati, jedva da se može i nazrijeti iza vjernika sa selfie-stickovima u rukama. Sve se dešavalo tokom sedmične generalne audijencije, dok je Papa ulazio u aulu Paolo VI.


Proteklih dana Japan je zadesila serija tajfuna, koji su svu svoju snagu i bijes pokazali tokom udara u zaštitni pojas ispred obalskog grada Akija.
(web)
Smail Špago


(NovaSloboda.ba)
12.09.2018.

Sitan znamen: Ploča na stambenoj zgradi kod ložioneDonosimo sliku ploče na zgradi kod nekadašnje željezničke ložione, koja je prije dvije godine obnovljena.
Tekst na njoj glasi:
„Palim borcima i žrtvama fašističkog terora iz perioda Narodnooslobodilačkog rata, koji svoje živote nesebično žrtvovaše za slobodu naših naroda i njen dalji procvat, podižemo ovu Spomen ploču u znak dužne pošte i zahvalnosti. Njihovi svijetli primjeri vječno ce nas potsjećati na veliko djelo i napajati nas snagom istinskog rodoljublja i pregalaštva“.
Na ploči su dalje nevedena imena aktivnih borcaca Narodnooslobodilačkog rata kao i imena civilnih žrtava fašističkog terora, a ispod stoji:
“Neka je vječna slava palim borcima i žrtvama fašističkog terora.
NOR-a Mostar
1955.g.
Radnici željezničke ložione i radione“.
Spomen ploča je obnovljena u aprilu 2016. godine
PrirediliIsmail Braco Čampara Tibor Vrančić / Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
12.09.2018.

Liga nacija: Druga utakmica druga pobjeda, BiH – Austrija 1:0 (0:0)

klix.ba

sportsport.ba

klix.ba


Bosna i Hercegovina - Austrija 1:0 (0:0)

Stadion: Bilino polje, Zenica
Gledalaca: 12000
Sudija: Ruddy Buquet (Francuska)
Strijelci: 1:0 - Džeko (78.)
Žuti kartoni: Hinteregger, Lainer (Austrija)

Bosna i Hercegovina: Šehić, Todorović, Šunjić, Zukanović, Ćivić, Bešić, Sarić, Pjanić (89. Krunić), Džeko, Duljević (90. Bajić), Višća (86. Zakarić). Selektor: Robert Prosinečki

Austrija: Lindner, Ilsanker (86. Schaub), Prodl, Hinteregger, Lainer, Lazaro, Žulj, Grillitsch (81. Burgstaller), Alaba, Arnautović, Gregoritsch (72. Sabitzer). Selektor: Franco Foda

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine ostvarila je drugu pobjedu u Ligi nacija.
Nakon trijumfa u Belfastu nad selekcijom Sjeverne Irske, izabranici selektora Roberta Prosinečkog večeras su u Zenici pobijedili Austriju s 1:0. Strijelac jedinog gola bio je Edin Džeko u 78. minuti.
Susret je protekao u borbenoj igri oba tima, bez mnogo prilika. Austrijanci su u prvih petnaestak minuta bili nešto opasniji, ali je odbrana bh. tima bila na visini zadatka. Sredinom poluvremena BiH je preuzela inicijativu, a najbolju priliku imala je u 40. minuti kada Džeko nije uspio da zahvati loptu nakon centaršuta Duljevića i sa par metara zatrese mrežu.
U drugom poluvremenu nastavila se “rovovska” borba na sredini terena za svaku loptu. Obje ekipe su napravile veliki broj grešaka koje nisu protivnički napadači znali iskoristiti, a na gol se čekalo do 78. minute. Sarić je dobro uposlio Džeku, a kapiten bh. reprezentacije pored svog čuvara šutira sa desetak metara u suprotni ugao i dovodi BiH u vodstvo.
Nakon primljenog gola Austrijanci su svim snagama krenuli po izjednačenje, ali je bedem ispred gola BiH dobro funkcionirao.
U finišu je reprezentacija BiH mogla udvostručiti prednost, no šut Krunića izblokirao Lazaro na gol-liniji.
Nakon dvije utakmice u Ligi navija BiH je vodeća u grupi 3 sa šest bodova, dok su Austrija i Sjeverna Irska bez bodova.
Austrija će 12. oktobra dočekati selekciju Sjeverne Irske, dok BiH naredni meč igra 15. oktobra kada Irce (dočekuje na Grbavici.
(spagos))
12.09.2018.

Svijet i u svijetu svašta: Previše posla za malo novca


Roba je svježa i kvarljiva, a put do kupaca dalek. Proizvođači voća iz Madhupura, u srcu Bangladesha, moraju prevaliti put dug 20 kilometara, kako bi njihovu berbu dovezli na pijacu.
Napor je vidljiv na licima ljudi. Prevoz robe na biciklu nalikuje aktu balansiranja. Teret mora biti dobro izbalansiran, kako b ljudi put do pijace prešli bez zaustavljanja.
Komad ananasa na tamnošnjoj pijaci košta, preračunato, oko 30 centi.
Malo novca za previše posla.
(stern)
(NovaSloboda.ba)
11.09.2018.

Liga nacija: Večeras, BiH protiv Austrije


Nakon teško ostvarene pobjede u Sjevernoj Irskoj nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras od 20:45 sati na Bilinom Polju dočekuje Austriju u okviru 2. kola B3 Lige nacija.
Uz nova tri boda Zmajevi bi napravili ogroman korak ka osvajanju prvog mjesta u svojoj grupi. Do kraja grupne faze u Ligi nacija, pored večerašnjeg meča, očekuje nas domaći meč protiv Sjeverne Irske (15. oktobar) i gostovanje Austriji (15. novembar).
Forma Austrije djeluje zaista impresivno, jer radi se o timu koji je u posljednjih devet mečeva, računajući kvalifkacijske i prijateljske, ostvario osam pobjeda i samo jedan poraz i to onaj od Brazila koji se spremao za Mundijal u Rusiji. Ipak, Austrijanci su poprilično zakasnili s podizanjem forme ukoliko u obzir uzmemo kvalifikacije za SP u Rusiji, gdje je ovaj tim zauzeo četvrto mjesto u grupi D iza Srbije, Irske i Velsa.
Za Austriju će ovo biti prvi meč u Ligi nacija, a posljednju pripremu za ovaj meč Austrijanci su odradili prije pet dana kada su u Beču u prijateljskom meču rezultatom 2:0 savladali Švedsku.
BiH se također može pohvaliti formom, jer u posljednjih pet mečeva Zmajevi su upisali tri pobjede i dva remija. Posljednji poraz nanio nam je Meksiko u januaru prilikom američke turneje.
Susret između BiH i Austrije počinje večeras u 20:45 sati, a možete ga gledati na kanalu Pink BH, kao i putem tekstualnog prijenosa na portalima.
(spagos)


11.09.2018.

Selfie sekundu prije pada


Ludosti oko najbolje slike samog sebe, danas svima poznate kao selfie, poprima sve apsurdnije dimenzije.
Kada bi priča o mladiću Narcisu nastajala danas, on ne bi izgubio život pokušavajući da poljubi svoj odraz na površini vode. To bi se garant desilo prilikom pravljenja selfija dok on pada u vodu.
Prekomjerna samozaljubljenost Narcisa, koja dolazi iz stare legende pjesnika Ovidija, danas je na instagramu & Co prisutnija više nego ikada, i tamo se razvija do ludila. Bezazleno cvijeće, koje kod nekoga izmami samo kratko slijeganje ramenima, kao kod it-poza, kakvim se danas predstavljaju instagram zvijezde i influenceri, nose imena „baby žirafa“ sa jednom nogom naprijed, a drugom pozadi, u jednoj liniji, Zatim, „lice vrapca“ sa napućenim usnama, kao kod izgovora slova O, pri čemu oči ostaju širom otvorene, Dalje, ruka u položaju T-Rex, pri čemu se prsti stavljaju pod bradu, na čelo, ili na lice, položaj je kao kod dinosaurusa, jer se iz daljine čini da neko ima previše kratke ruke.
Naravno, sve ove poze se mogu napraviti puno bolje i luđe, što zauzvrat na društvenim mrežama donosi mnogo više lajkova, a kako mnogu kažu, od lajkova se ne živi.
I tu se pojavljuju ekscesi na koje čovjek, kao u nevjerici, može samo odmahivati glavom. Dvije žene, turistkinje, bore se u fontani Trevi, kako bi napravile što bolji selfie-spot. Čovjeka je u Indiji ubio medvjed, dok je pokušavao da se s njim uslika. Ili ljudi, koji padaju u dubine Kaaterski vodopada, jer su željeli napraviti što spektakularniji selfie.
Jedno je sasvim sigurno, danas bi Ovidije mogao napisati ne samo pjesmu, nego debeli roman o samozaljubljenosti.
I uz sve rečeno, ludostima i najluđim idejama nikad kraja.
(stern)
(NovaSloboda.ba)
10.09.2018.

Rođeni i dalje bez poraza, bod iz TešnjaI dalje bez poraza, ali i bez prvog mjesta

Prva liga, 5. kolo:
TOŠK - Velež 0:0
NK TOŠK: Bošnjak, Koprivica, Kurdić, Mace, Rastoka, Kalesić, Papaz, Jovanović, Dizdarević, Ivković, Hasić.
FK Velež: Bobić, Biševac, Zvonić, Ćosić, Cvijanović, Behram, Fajić, Brandao, Kuduzović, Ferreyra, Zeljković.

Prvo poluvrijeme donosi nešto konkretniju igru Rođenih. Igralo se tvrdo sa obje strane, ali izrazitih šansi nije bilo.
Nakon 45 minuta igre mreže su mirovale i na odmor se otišlo sa nepopularnih 0:0.
TOŠK je u nastavku meča bio bolji tim. Igra Veleža je potpuno pala, pa je domaći tim imao nekoliko dobrih prilika da ugrozi gol Bobića.
Papaz i Kršić su imali dobre šuteve, a u 76. minuti i Ivković dobro šutira, Bobić uz dosta muke uspijeva da odbrani.
Do kraja ipak promjene rezultata nije bilo. Ostalo je 0:0, pa su Rođeni i nakon pet kola i dalje neporaženi.
(sportsport.ba)

Jedinstvo i Orašje današnjim pobjedam preuzeli su vrh tabele i istisnuli Velež na treće mjesto.
Velež je osvajanjem jednog boda u Tešnju izgubio lidersku poziciju.
U derbiju kola, Olimpik i Zvijezda podijelili su bodove.
Za iznenađenje se pobrinula Čapljina, koja je u Kaknju pobijedila favorizovanog Rudara..
Igman je bio bolji od Novog Travnika, dok su Goražde i Vitez došli do prve prvenstvene pobjed
Tešanj: TOŠK – Velež 0:0
Živinice: Slaven – Jedinstvo 0:1 (Radosavljević 65’)
Kakanj: Rudar – Čapljina 0:2 (Jović 40’, Hrvanović 90’)
Orašje: Orašje – Bosna 3:0 (Radulović 42’, Brković 65’, Lugavić 80’))
Vitez: Vitez – Bratstvo 1:0 (Salihagić 65’)
Konjic: Igman – Novi Travnik 2:0 (Klarić 38’, Kašić 80’)
Goražde: Goražde – Metalleghe 1:0 (Korjenić 25’)
Sarajevo: Olimpik – Zvijezda 1:1 (Osmanović 65’ za Olimpik, Šarić 20’ za Zvijezdu)
(spagos)
10.09.2018.

Trenuci radosti u svakodnevnici bez nade


Tamo gdje su nevolje velike, oni najmlađi pate najviše. Stoga su izbjeglice u kampu Kutupalong, u jugoistočnom Bangladeshu, izgradili neku vrstu zabavnog parka sa jednom jednostavnom žičarom, najobičnijim ringišpilom, sve od drveta.
Ovakvi trenuci radosti donose barem malo promjene u svakodnevnici bez nade.
Od avgusta 2017. godine, oko 700 hiljada  pripadnika narodne skupine  Rohingya iz Myanmara pristiglo je u trenutno najveći izbjeglički logor na svijetu.
U najnovijem izvještaju UN, vođstvu armije iz Myanmara se pripisuju ratni zločini i masovna ubistva nad Rohigya narodom, s ciljem genocida.
(stern)
(NovaSloboda.ba
09.09.2018.

Liga nacija: Prva utakmica, prva pobjeda - Sjeverna Irska – BiH 1:2 (0:1)Stadion: Windsor Park, Belfast
Gledalaca: 16.000.
Sudija: Pavel Královec (Češka Republika).
Žuti kartoni:Ćivić, Pjanić, Džeko, Šehić (Bosna i Hercegovina).
Strijelci: 0:1 Duljević (36), 0:2 Sarić (64), 1:2 Grigg (93).
Sjeverna Irska: Peacock-Farrel; McLaughlin (69. Boyce), J. Evans, Cathcart, Lewis; Norwood, S. Davis (k), Saville; Dallas, K. Lafferty (69. Grigg), McGinn (76. Ward). Selektor: Michael O'Neill.
Bosna i Hercegovina: Šehić; Bešić, Šunjić, Zukanović, Ćivić (76. Zakarić); Sarić (67. Krunić), Cimirot, Pjanić (83. Bajić); Višća, Duljević, Džeko (k). Selektor: Robert Prosinečki.

Rezultatom 1:2 okončana je prva fudbalska utakmica novog takmičenja Lige nacija između Sjeverne Irske i Bosne i Hercegovine u Belfastu.
Strijelci za BiH bili su Haris Duljević u 36. minuti i Elvis Sarić u 65. minuti. Prvi gol za reprezentaciju BiH Dujević je dao uz asistenciju Edina Džeke, dok je drugi došao nakon što je veliki pritisak na gol BiH vršila reprezentacija Sjeverne Irske.
Na samom početku drugog poluvremena, domaći fudbaleri imali su dvije sjajne prilike, a druga je odbranjena izuzetnom koncentriranošću bh. golmana Ibrahima Šehića.
Inače, domaćini su bili mnogo dominantniji na terenu tokom slih 90 minuta igre, ali tek u sudijskoj nadoknadi u 93.oj minuti jedini pogodak za Sjevernu Irsku postigao je Grigg.
Četiri bh. fuabdlera dobila su žute kartone i to Pjanić, Ćivić, Džeko i Šehić, ali poslije žutog za Šehića uslijedio je nesportski potez jednog od igrača Sjeverne Irske, koji je laktom udario Šehića u glavu.
Da je Šehić dobar izbor selektora Roberta Prosinečkog pokazalo se u 85. minuti ovog susreta jer nakon što je napravio veliku grešku loše šutnuvši loptu u nastavku akcije sjajno je odbranio i Sjeverna Irska je dobila još jedan korner
Koliko su fudbaleri Sjeverne Irske vršili pritisak na bh. gol, pokazuje i činjenica da su imali 18 kornera, dok je BiH imala samo jedan i to u sudijskoj nadoknadi drugog dijela utakmice.
Prva je ovo utakmica u novom takmičenju UEFA-e, Ligi nacija, a bh. fuabdaleri igraju u prvom kolu grupe 3 Lige B i to je prvi zvanični susret selektora Roberta Prosinečkog.
Narednu utakmicu bh. reprezentacija igraće u utorak, 11. septembra, kada u Zenici dočekuje selekciju Austrije.

(spagos)
09.09.2018.

Red Bull Cliff Diving: Hunt i Jimenez pobjednici u Mostaru 2018.


Četvrti put zaredom u Mostaru je održan veliki sportski spektakl u sklopu takmičenja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva gdje su u subotu sa Staroga mosta najbolji svjetski skakači i skakačice pokazali svoje nevjerojatno umijeće.
Borba za prvo mjesto bila je krajnje neizvijesna, da bi na kraju pobjedu na Red Bull Cliff Diving takmičenju u Mostaru odnio Britanac Gary Hunt, dok su drugo i treće mjesto zauzeli Michal Navratil i Catalin Preda.
U ženskoj konkurenciji najbolja je bila Meksikanka Adriana Jimenez, a slijede je Rhiannan Iffland (AUS) i Jessica Maculay (UK).
Osim što je pohvalio sjajnu atmosferu u Mostaru, Hunt je kazao kako skakanje sa Starog mosta predstavlja poseban izazov za sve skakače te da je to jedno od najtežih mjesta s kojih je skakao.
Pobjednica ženskog dijela takmičenja atjecanja Meksikanka Adriana Jimenez izjavila je kako uživa u pobjedi kao što je uživala i u takmičenju i predivnoj atmosferi.
Muškarci su u Mostaru skakali s 27 metara, a žene s 21 metra visine. Ovogodišnje takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva završava u Italiji 23. septembra.
(novasloboda)
09.09.2018.

Park s drugog kraja svijeta
Zhangjiajie ie nacionalni park, nalazi u pokrajini Hunan u Kini, postao je poznat po svojim prelijepim šumama i nevjerovatnim visokim i tankim kamenim stubovima, Jibianyan, kojih ima ih oko tri hiljade.
Ove različite prirodne skulpture dobijale su ime po onome na šta asociraju, Par, Krilati konj, Zmaj, a najupečatljiviji je “Zlatni bič sa visinom od 350 metara. U ovom parku preovladavaju šume gingkoa, te stabla dove i redwood drveće.
Ovaj predio je toliko nevjerovatan i lijep da čak i poznatom reditelju James Cameronu poslužio kao inspiracija za stvaranja njegovog filma Avatar. Između visokih vrhova se nalazi veliki broj kanjona, kojima teku prelijepi potoci i rijeke sa vodopadima. Park se prostire na površini od 4810 hektara, a 1892. godine je zvanično proglašen prvim nacionalnim parkom Kine i nalazi se pod zaštitom UNESCO-a. U njemu se nalazi 560 znamenitosti, od kojih je svaka vrijedna pogleda i posjete.
Među njima se nalaze brda, doline, šume, pećine, rijeke i vodopadi.
Nikako se ne smiju zaboraviti mostovi, koji su sastavni dijelovi ovog parka. Most Xianrenqias (Most besmrtnika) ima dužinu od 26 metara, visinu od 100 metara, a širinu od 1,6 metara, dok se most Tianqiashengkong (Most na nebu) nalazi na visini od 357 metara iznad kanjona, dužine 40 metara i širine od 10 metara.
Treći, a možda najpoznatiji most, napravljen od stakla, podignut je na visini od 400 metara iznad kanjona, ima dužinu od 430 metara i širinu od 6 metara. Stručnjak firme odgovornog za normalno funkcionisanje parka je naveo da je struktura mosta podvrgnuta više od stotinu vrsta testova, kako bi se provjerilo da li će moći da izdrži težinu od 800 ljudi istovremeno. Most je testiran na otpornost na vjetrove, zemljotrese i promjenu temperature, a kako bi se neutralisale vibracije, na njega je stavljeno 70 kugli od stakla. Za izgradnju ovog zaista neobičnog mosta je potrošeno oko 250 miliona juana.
Sve ove karakteristike čine Zhangjiajie jednim od najljepših mjesta na svijetu.
(ttp)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
08.09.2018.

BiH danas prva utakmica u Ligi nacija


Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine gostovanjem u Belfastu protiv selekcije Sjeverne Irske danas započinje nastup u novom takmičenju UEFA-e, Ligi nacija.
U prvom kolu grupe 3 Lige B, fudbaleri BiH pokušaće doći do pobjede u prvom zvaničnom susretu selektora Roberta Prosinečkog na kormilu reprezentacije.
Prosinečki je prethodno, na press konferenciji uoči utakmice ,izjavio da Sjeverna Irska ima kvalitetan tim, koji se nije mijenjao puno posljednjih godina.
“Disciplinovani su i malo im je nedostajalo da se plasiraju na Svjetsko prvenstvo. Sigurno je da su motivisani i da žele napraviti dobar rezultat”, kazao je selektor bh. tima.
Kada je u pitanju igrački kadar, izostaće Darko Todorović zbog žutih kartona.
Susret Sjeverna Irska – Bosna i Hercegovina igra se u 15 sati po srednjoevropskom vremenu na stadionu Windsor.


(Fena)

Utakmicu Sjeverne Irske i Bosne i Hercegovine (subota, 15,00 sati) u Bosni i Hercegovini prenosit će PINK BH televizija uz komentar Sabahudina Topalbečirevića.
Osim PINK BH ovu utakmicu će prenositi još više od 30 televizijskih i internet platformi iz cijelog svijeta.
(BIH.ba)
08.09.2018.

Taj čudesni svijet: Slike dana


Gusto zbijena goveda na jednoj farmi u Neu Anspachu u Hessenu (Njemačka), još samo prije nekoliko dana tražila su hlada, kako bi se barem malo rashladili od vrućina koje su vladale sedmicama. Na fotografiji snimljenoj u kasno popodne, životinje bacaju duge sjenke. Konačno je došlo do zahlađenja, a ostale su slike, kao sjećanje na jedno dugo toplo ljeto.


Ovi, ne baš tako previše obučeni muškarci plešu duž ulica Nagoye u Japanu, gdje se upravo održavao najveći plesni festival u Japanu. Na “Nippon Domannaka Festivalu” učešća je uzelo oko 23 hiljade plesača, pred oko 2 miliona gledalaca uz ulice ovoga grada.


Muškarci u uniformama iz Prvog svjetskog rata učestvovali su u okviru rekonstrukcije bitke kod Verduna na jednoj paradi. Stotine dobrovoljaca iz 18 zemalja sakupili su se u francuskom gradu Verdunu, ovog puka Prvog svjetskog rata.


Izbjeglice u Južnoj Americi. Jedna žena kiz Venecuele stoji na granici između Ecuadora i Perua. Ekvadorska vlada im je pripremila autobuse u kojima će proputovati preko ove zemlje do granice sa Peruaom. Međutim, mnogi od izbjeglica namjerno odugovlače sa proputvanjem, pošto znaju da na graničnom prelazu u Peru moraju pokazati pasoš. Druge izbjeglice, isti problemi.


Kraj ljeta je vrijeme za različite tradicionalne priredbe. Na slici je prikazan Trey Benton III iz Rock Islanda, u vrijeme “PRCA Xtreme Bulls” na “Kitsap Country Fair & Stampede” u Silverdaleu, u trenutku kad bud zbačen sa jednog bika. Stari dobri kaubojski običaji, nama poznati barem iz nekadašnjih western filmova.


U Katmanduu u Nepalu, dvojica članova nepalskog “LGBT Community! Pripremaju se za “Gay Pride paradu”. Na “Gay Jatra” godišnjoj svečanosti za Hinduse i Budiste, bili su nošeni kostimi i maske u bojama radosti.


U stavu mirno. U kineskom gradu Wuxi jedna guska je zauzela stav mirno, iza stroja polaznika vojne akademije. Ako je i od guske, sasvim je dovoljno.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
07.09.2018.

Dan prije

dan prije

dan prije

sa skokova 2017.

sa skokova 2017.Jedini skokovi iz serije Red Bull Cliff Diving World Series, na kojima skakači skaču sa spomenika UNESCO-ove svjetske baštine. Mostar ima posebno mjesto u srcima skakača. Skokovi se izvode sa Starog mosta iz 16. vijeka, koji ima tradiciju skokova dugu preko 450 godina. U gradu sa takvo dugim skakačkim naslijeđem, svi žele pobjedu, pa se i ovom prilikom mogu očekivati veliki performansi, kakve skakači pokazuju na svim skakaonicama širom svijeta, u toku ovog takmičenja.
(RedBull)

(spagos)
07.09.2018.

Vikend u znaku zabave: Old Town Street FestRed Bull Cliff Diving takmičenje u Mostaru, pored sportskog spektakla, u grad na Neretvi donosi i mnoštvo popratnih sadržaja. Old Town Street Fest će u dva dana trajanja na sedam pozornica predstaviti nastupe više od 20 izvođača, koji će obogatiti noćni život u starom dijelu grada.
Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo ove godine po četvrti put dolazi u Bosnu i Hercegovinu. Prethodna tri izdanja su donijela istinske sportske spektakle za rijeke gledalaca koje su svaki put preplavile sva mjesta u blizini Starog mosta odakle je bilo moguće pratiti skokove.

Ove godine, pored fantastičnih skokova i nevjerovatnog umijeća najboljih svjetskih skakača i skakačica, Mostarci i njihovi gosti će imati priliku da uživaju u raznovrsnim noćnim dešavanjima.
Zahvaljujući popratnom programu takmičenja, u Mostaru će ovih dana biti jako živo i u večernjim satima. Old Town Street Fest, koji se održava u petak 7. i subotu 8. septembra, na sedam pozornica raspoređenih u Starom gradu donosi nastupe više od 20 izvođača. Među njima će biti mladih mostarskih bendova poniklih iz Mostar Rock škole, iskusnih klupskih muzičara, te dobro poznatih imena muzičke scene.

U petak u klubu Alibaba nastupaju Frenkie, Kontra i Indigo. U subotu, nakon koncerta Helem Nejse ispred Hamam muzeja, slijedi oficijelni after party u Alibabi uz sjajni DJ/VJ dvojac Diskobajagi, kojima će podršku davati Audio InFunktion i Mixmaster Zlee. Na Black Dog Pub Stageu u petak svira karizmatični beogradski kantautor duhovitog pseudonima Kralj Čačka, a na istom mjestu u subotu će publiku zabavljati Laka.

Glavni protagonisti subotnjeg spektakla, elitne svjetske skakačice i skakači, konačno su stigli u našu zemlju. Nakon slijetanja na sarajevski aerodrom, zaputili su se u Mostar, gdje već sutra u podne imaju zakazan prvi trening. Do tada će na Starom mostu biti podignuta platforma kako bi se postigli potrebni uslovi za takmičenje: muškarci će skakati sa 27, a žene sa 21 metra visine.
(klix)

07.09.2018.

Izložba - Najbolji prijatelji

Prijateljstvo i identitet, komšiluk i blizina, osnovne su teme izložbe pod nazivom “Najbolji prijatelji“ –  „Best friends#1“, turske umjetnice Nevin Aldag.
Izložba pokazuje najbolje prijatelje, čija veza se izražava po izgledu, govoru tijela i stilu odjevanja. Imitacija i adaptacija, da li svjesno ili nesvjesno, ispoljva prijateljstvo, i dopušta da portretirani postanu jedna cjelina.
Za stvaranje ovih fotografija, Aladag se poslužila istraživanjem na ulicama Los Angelosa, Dortmunda i Berlina. Stoga se pojedine fotografije mogu smatrati i kao portreti ovih gradova. P
o prvi put, Nevin Aladag pokazuje njene fotografije u formatu većem od prirodnog. Na taj način, za posmatrača, slike prijateljstva postaju fizički opipljivije.
Izložba je vrlo bliska životu. Ono što se ujutro može vidjeti na autobuskoj stanici, popodne u kafiću, a što, sa puno samopouzdanja, svakako završava na instagramu facebooku i drugim mrežama: u stvari je insceniranje istog outlooka, prikaz bliskosti, stereotip poza
Izložba se može pogledati u Kestnergesseldschaft u Hanoveru.
A kako umjetnica reče, do kraja godine slijedi izložba „Best friends#2“
(stern)
(NovaSloboda.ba)

06.09.2018.

Kad bajka postane stvarnost
Bliznakinje se udale za blizance, a uz to dodale još jednog.
Još dok su bile djevojčice, jednojajčanim bliznakinjama Brittany i Briana Deane (32) bilo je jasno da se žele udati za blizance. Sada je taj njihov san postao stvarnost. One su prošlog mjeseca uplovile u bračne vode. A sretne mladoženje: Josh i Jeremy Saylers (34), takođe jednojajčani blizanci. Vjenčanice, frizure, šminka, odijela, pribor: sve je bilo identično na ovom najvažnijem danu u njihovom životu.
A ono što se uklopilo u svu ovu priču je, da se vjenčanje obavilo u mjestu Twinsburg, (riječ twins na engleskom znači blizanci), na tamnošnjoj proslavi “Twins Day Festival” (festival Dana blizanaca)
Svadba ne bi bila nešto posebno da četvorka nije na sve ovo dodala još nešto. Njih je vjenčao sveštenik, koji je, takođe, jednojajčani blizanac.
Udati se za blizance, za sestre je bilo neobično važno. Što je još interesantno, parovi su se upoznali prije godinu dana na ovom istom “Twins Day Festivalu”. Kratko nakon toga, braća Josh i Jeremy su kleknuli i zaprosili svoje mladenke. A zar se nešto drugo moglo i očekivati.
(express)


(NovaSloboda.ba)
05.09.2018.

The incredible story of a Bosnian concentration camp survivor


Ramiz Tiro describes his time in concentration camps run by Croat forces as 'hell'

(tekst koji slijedi objavljen je na portalu Al-Jazeera dana 4. sptembra, autorica Mersiha Gadžo)

Ramiz Tiro lost 33kg in camps run by Croat forces, where he was tortured and forced to serve on the front lines.

Mostar, Bosnia & Herzegovina - When 67-year-old Ramiz Tiro was finally released from the concentration camps run by Croat forces during the war in Bosnia and Herzegovina in 1994, he felt like an animal.
Starved and dehydrated, he had lost 33kg. Having spent 262 days in "hell", as he described it, he had forgotten what it felt like to be treated as a human being.
"I thought I wouldn't make it out alive because you lose hope," Tiro told Al Jazeera.
"I was tortured so much; they made an animal out of me. There was psychological [torture], hunger, thirst, non-stop labour, working on the front line amid shootings; you didn't feel like you were going to survive and that there would ever be an end to this."

It's important to tell our stories so that we don't forget and so that it doesn’t happen ever again.
RAMIZ TIRO, BOSNIAN CONCENTRATION CAMP SURVIVOR

It was under the leadership of the so-called Croat wartime statelet "Herceg-Bosna" and its military (HVO) that thousands of Bosnian Muslims (Bosniaks) were rounded up from their homes and transferred to a network of concentration camps where they were regularly abused - enduring severe beatings, psychological torture, hunger and thirst while others were shot dead.
Detainees were forced to carry out dangerous work on the front lines for the HVO - digging trenches, building forts and picking up dead bodies - and were forced to serve as human shields, as confirmed by the International Criminal Tribunal for Former Yugoslavia, (ICTY) in 2017.
Some detainees were forced to drink their own urine, others were made to eat shoe polish and grass off the ground. Another detainee was subjected to electric shocks until he blacked out, the ICTY noted.
In another case, the Croat military police forced a Bosniak to lick his own blood off the floor so that "the blood of a ‘Balija’ [derogatory word for a Bosniak Muslim] does not remain on Croatian soil," they told him.

It was under the leadership of the so-called Croat wartime statelet "Herceg-Bosna" and its military (HVO) that thousands of Bosnian Muslims (Bosniaks) were rounded up from their homes and transferred to a network of concentration camps where they were regularly abused - enduring severe beatings, psychological torture, hunger and thirst while others were shot dead.
Detainees were forced to carry out dangerous work on the front lines for the HVO - digging trenches, building forts and picking up dead bodies - and were forced to serve as human shields, as confirmed by the International Criminal Tribunal for Former Yugoslavia, (ICTY) in 2017.
Some detainees were forced to drink their own urine, others were made to eat shoe polish and grass off the ground. Another detainee was subjected to electric shocks until he blacked out, the ICTY noted.
In another case, the Croat military police forced a Bosniak to lick his own blood off the floor so that "the blood of a ‘Balija’ [derogatory word for a Bosniak Muslim] does not remain on Croatian soil," they told him.
It was under these conditions that Tiro, as prisoner number 320243, spent nine months between 1993 and 1994 in three detention centres including "Dretelj", the most notorious camp in the former barracks of the Yugoslav National Army (JNA) in the so-called Croatian Republic of Herceg-Bosna.

Removing Muslims

This past week marked the 25th anniversary of the declaration of the unrecognised statelet of Herceg-Bosna as a Croatian republic, with Mostar designated as its capital city.
It was formed in Bosnia and Herzegovina in 1991 with the intent to secede from Bosnia and Herzegovina and unite with Croatia, as the ICTY confirmed.
In November 2017, the ICTY sentenced six high-ranking officials of Herceg-Bosna to 111 years in prison.
They were found guilty of contributing to the joint criminal enterprise (JCE), which had as its ultimate goal creating Croatian territory in Bosnia and Herzegovina, including Mostar - the southern city besieged for nine months.
Croatia was also complicit in the JCE, the ICTY said.
Crimes committed against Muslims between 1993 and 1994 "were not random acts of a few unruly soldiers", the ICTY stated in 2013.
"On the contrary, these crimes were the result of a plan drawn up by members of the JCE whose goal was to permanently remove the Muslim population from Herceg-Bosna."
An illustration from Tiros book „Dretelj: At the Door to Hell“, picturing a scene in the camp by artist Ekrem Moca Dizdar (Courtesy: Ramiz Tiro)

Croat forces began their new wave of arrests in May and July 1993.
At night, apartment by apartment, one block after the other, separation awaited each Bosniak family. The men were transported to camps and the rest of the family was typically expelled from their homes in west so-called Croat Mostar to east so-called Muslim Mostar.
Tiro was arrested on the night of June 30, 1993, with the rest of the Muslim men from his neighbourhood, and transported to Heliodrom, a former JNA military facility.
Once the heavy steel doors opened, he saw a room packed with hundreds of drained faces, their owners sitting on the concrete floor. There was barely room to stand, let alone sit, Tiro said.
However, the 19 days that he later spent in Dretelj were by far the worst.
"They wouldn't open the door for days, leaving us shut inside without any food or water," Tiro said. 
When they were given a meagre ration of food, they had only a few seconds to eat it under threat of punishment.
All the while, Tiro asked himself: Why? Why am I being arrested? Why am I being tortured? Why are we being expelled from our homes when our families have lived here for the past 500 years?
“We went to school together [with Croats], we lived together and all of a sudden he’s my enemy now?" he said.
Tiro recognised one of the soldiers who would lock them in as a former schoolmate.
Tiro asked him, “Why is this being done to us? I’m just like you."
“No, no, you’re ‘balije’ [Muslims]. You’re the enemy of our state,” the soldier said.
“This was unfathomable for me,” Tiro recalled. “But I realised what it was about during my time as a prisoner.”

Serving as a human shield

At Heliodrom, being picked from the rows of detainees for labour was a "nightmare".
On some days, they knew they would face "a guaranteed death", Tiro said, working on the front line amid clashes between HVO and Bosnian forces (ARBIH).
“When you went for labour on these days, you weren’t sure if you were going to come back,” Tiro said.
It was here that the majority of detainees would be killed. A truck would leave with 60 detainees in the morning and come back in the evening with only 40 or 50.

Those who survived were covered in blood and in shock.
These crimes were the result of a plan drawn up by members of the JCE whose goal was to permanently remove the Muslim population from Herceg-Bosna.
THE INTERNATIONAL CRIMINAL TRIBUNAL FOR THE FORMER YUGOSLAVIA

Tiro's turn to work on the front line as a human shield came on Saturday, August 14, 1993 - the most frightening day in his life.
Forty men were brought to the front line in the middle of Mostar. An HVO soldier ordered them to head into the clearing and build a protective wall out of sandbags just 10 metres away from ARBIH's position, putting its security at stake.
They hesitated, knowing they would surely be shot at.
"Get out!" the soldier shouted at them. “Or do you want me to kill you all now on the spot?” he said, aiming his loaded gun at them.
With no choice, they headed for the clearing, carrying sandbags two by two. Halfway there, bullets began hitting the sandbags, sending sand spilling onto the ground. Another bullet hit a branch above them.
How many warning shots will there be? Tiro thought to himself.
But there was no turning back or running away as the HVO soldier who had given them the orders kept them in his crosshairs, threatening to shoot them if they did.
"We were surely headed towards death. I was just waiting for the moment when I would fall to the ground," Tiro said.
They set down their first sandbags unscathed, but when they turned back to for more, an explosion went off and they found themselves on the ground.
Tiro had been hit in the head by shrapnel. Blood ran onto his face. He could hardly see. He held his hand to his head stop the bleeding but felt as if a large part of his head was missing. His fellow detainees were also injured, covered in blood.
Luckily, the shrapnel hadn't damaged his brain, the surgeon told him later on when he regained consciousness in the hospital.
His friend and fellow detainee had also survived after undergoing surgery to repair veins and arteries that were ruptured in the explosion.
In spite of the danger, sometimes hunger was so dire in the camp that detainees would risk their lives and volunteer to work on the front lines, just so they could get a tin of food.
Twenty-five years later, the search continues for the bodies of 700 killed detainees, according to the Association of Mostar Concentration Camp Detainees.
To this day, Tiro still has trouble sleeping and suffers from pain. Despite everything he's been through, he says he doesn't hold on to negative feelings.
"By writing my book [Dretelj: At the Door to Hell], I was able to return to my old self," Tiro said.
"It's important to tell our stories so that we don't forget and so that it doesn’t happen ever again.”
An illustration from Tiros book „Dretelj: At the Door to Hell“, picturing a scene in the camp by artist Ekrem Moca Dizdar (Courtesy: Ramiz Tiro)

SOURCE: AL JAZEERA NEWS

Mersiha Gadzo is a journalist and online producer for Al Jazeera English.

(Courtesy: Ramiz Tiro)

05.09.2018.

Sitan znamen: Stećak Radivoja KrivoušićaPreko puta nekadašnjeg Radničkog doma, u malom parku na vrhu ulice Huse Maslića, a kako saznajemo iz rukopisa Hivzije Hasandedića, u malom haremu gdje se nekada nalazila Husein-hodžina džamija, i danas se nalazi stećak iz 15. vijeka.
Na njemu je uklesano da tu počiva Radivoje Krivoušić, jedan od posljednjih bogumila (patarena).
Ismail Braco Čampara / Tibor Vrančić / Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
05.09.2018.

Zaustavljeni momenti: Slike nedelje


Moda na visokom nivou: U jednom baznom logoru na Mount Everestu, na 5.200 metara visine, na jednom showu tradicionalne kostimografije modeli prezentiraju različite odjevne predmete. Na višem nivou, teško da može i biti.


Veslači na dasci tokom akcije “Hamburg Alster postaje pink” veslaju prko Alstera. Oko 250 učesnika uzelo je učešća na ovom eventu, kojim se željelo ukazati više pažnje temi zaštite od raka dojke.


Aarne Bielefeld je na britanskom takmičenju brada i brkova u Blackpoolu (kakvih li sve takmičenja nema na svijetu) predstavio njegov impozantni ukras lica. Ove godine je pomenuto takmičenje održano po četvrti put. Učesnici su bili podijeljeni u ni manje ni više nego 21 kategoriji. Sav prihod je upućen u dobrotvorne svrhe.


Maskirani muškarci učestvuju na jednoj paradi u Barceloni. Kostimi su dio ovogodišnjeg Correfoc Gracia feastivala. Riječ Correfoc ima značenje Trka vatre. Tradicija potiče iz ranog dvanaestog vijeka i predstavlje borbu između dobra i zla.


Jedan mrki medvjed pentra se uz ogradu zoološkog vrta u Miercurea Ciuc u Rumuniji. Nestašni medo se pobrinuo za veliki haos u gradu. Upao je u veliki broj kuća i dvorišta, pojeo jednu kozu, a na kraju ga je policija morala ustrijeliti, jer se nije dao uhvatiti.


U povodu 50. godišnice Praškog proljeća, na zidu jedne zgrade u Brünnu, Češka, prikazan je video materijal događanja iz tog perioda.


Balerine iz St Petersburger baleta (Rusija) poziraju ispred telefonskih govornica u Londonu (Velika Britanija), gdje su ovih dana u Coliseumu izvodile poznato Labudovo jezero.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)
04.09.2018.

Ode još jedna legenda
Marijan Beneš, jedan od najboljih evropskih boksera svih vremena, umro je danas u Banjoj Luci u 67. godini.

Beneš je preminuo nakon duge i teške bolesti.
“Jutros je prestalo da kuca srce našeg velikog šampiona. Umrla je legenda ex-yu boksa”, navedeno je na internet stranici Bokserskog kluba Slavija Banja Luka.
Marijan Beneš je rođen u Beogradu 11. juna 1951. godine, a već sa devet godina ulazi u ring i bori se protiv osamnaestogodišnjaka i pobjeđuje.
Sa samo sedamnaest godina potpisuje za “Slaviju”, bokserski klub iz Banje Luke, gdje i ostaje tokom čitave svoje amaterske karijere.
Bio je prvak Mediterana, prvak Balkana, najbolji sportista Jugoslavije, osvojio je „Zlatnu rukavicu“, „Zlatni gong“, „Čeličnu pesnicu“. Vrhunac svoje amaterske karijere doživljava 1973. godine kada je u Beogradu osvojio titulu amaterskog prvaka Evrope u lako-velter kategoriji. Tada se borio protiv Rusa Kamnjeva.
Nakon amaterske karijere prešao je u profesionalce i osvojio titulu evropskog prvaka u verziji Evropske bokserske unije (EBU) u lako-velter kategoriji 1979. godine.
Beneš je imao ukupno 39 profesionalnih mečeva, od kojih je 32 puta iz ringa izašao kao pobjednik, 21 meč pobijedio je nokautom, a šest je izgubio (tri nokautom) i jedan meč je boksovao neriješeno.
Beneš se povukao iz boksa 1983. godine i boksovao je još dva egzibiciona meča tokom devedesetih godina prošlog stoljeća. Iz boksa se povukao zbog teške povrede i gubitka oka.
(novasloboda)

04.09.2018.

Kao da se sprema nešto veliko


Kao da se sprema nešto veliko

(tekst koji slijedi objavljen je na portalu sportsport.ba dana 3. septembra 2018. godine, autor je A. Ćulić)

Izvod iz matične knjige Rođenih: Mostar u srcu, Velež do groba

Buđenje posrnulog diva

Kada proslavljeni sinonim za snalažljivost i visprenost Tarik Samarah, inače fotograf po fahu, priča o aktivnostima i dogodovštinama koje se dešavaju među navijačima Veleža uoči ili nakon utakmica njihovog voljenog kluba, slušaoci ga uzimaju s rezervom smatrajući da njegove priče graniče s naučnom fantastikom.
Tarik je neprevaziđeni pripovjedač koji ne propušta često utakmice pa čak ni gostujuće. Bio je svojevremeno transparent "Je.o Džanku gdje smo mi bili" aludirajući po kakvim su sve mjestima morali ići da bi bodrili svoj klub. To je bilo u vrijeme kada je Velež prvi put ispao u niži rang gdje se i sada nalazi. Ali ni tada, a posebno danas podrška nije izostajala.
Elem nazvao je Samarah tri dana prije utakmice zajedničkog prijatelja da mu ispriča kako se Rođeni pripremaju za utakmicu sa Olimpikom nakon tri uvodna trijumfa. Takvu priču, prema priznanju pomenutog ne ispriča ni navijač Boce Juniors pred utakmicu s River Plateom. Kaže svi su u kolonama, sa trubama, zastave se viore...
Svoju verziju priprema za subotu Samarah je ispričao oprilike predveče, da bi nekoliko sati kasnije društvene mreže pronijele video: Sve o čemu je Tarik pričao prijatelju, šira javnost imala je priliku vidjeti golim okom. Kolone automobila, Veležov restaurirani Fićo, pjesma, baklje koje gore... najavljivali su rijetko viđen spektakl na stadionu Rođeni.
Ne, ne dolazi ni Derby County, ni Borussija Dortmund, već sarajevski Olimpik.
Euforija koja je obuzela Mostarce proširila se brzinom svjetlosti i među "sarajevskim" Rođenim. Rijetko čijih navijača u Sarajevu, a da ne navijaju za sarajevske rivale, ima više no Veležovih. Velež se naprosto voli i u neka sretnija vremena izazivao je neskrivene, posebne simpatije širom Jugoslavije.
Muhamed Pašić, oličenje je ostvarnog čovjeka i meraklije. Na zidu njegovog ugostiteljskog objekta stoji veliki Veležov grb. Gledaju se tu utakmice razne, ali za jedan se klub smije otvoreno navijati.
Kada je odabrao opciju "attending", da ima namjeru posjetiti Vrapčiće, bio je to jasan znak da bi ovaj autor konačno trebao provjeriti, barem djelomičnio, ono o čemu Samarah godinama oduševljeno priča.
(Samarah odrastao je u Ljubuškom, a njegova osobenost je skoro tarantinovska. Nekadašnji pomoćnik selektora rukometne reprezentacije i trener Izviđača, Zdena Grbavac pričao je jedne prilike o njegovim podvizima iz osnovne škole, budući da su zajedno sjedili u klupi. To bilo prosto nadrealno. Između ostalog Tarik je jedne godine pred zadnji čas srpsko-hrvatskog ili čega već, nabešao bruku kečeva, pa ga je nastavnica fino upozorila da do posljednjeg časa mora naučiti to i to da bi uopće dobio prolaznu ocjenu. Smilovala mu se. Kad je došao zadnji čas bez po muke je pitao da li može odgovarati sljedeći čas. Dragi Tarik, nema više časova, kakav pobogu zadnji čas... O njegovim dogodovštinama s fudbalerima iz reprezentacije koje je slikao netom poslije rata pa im prodavao slike, mogao bi se duži dokumentarac snimiti.)
Prilika je bila jedinstvena. Ljudi kojima je Mostar u srcu (Velež do groba) nakon godina letargije i besperspektivnosti osjetili su da se počinje nešto dešavati.
"Sklonjeni su metilji, sada krećemo od nule. Malo bi bilo pretjerano očekivati neviđene rezultate uporedo radeći na infrastrukturi i praveći dobre temelje. Ali krenulo je polako i to se odmah vidi. Prije tri dana kružili smo po gradu, vidiš šta je raje", priča sarajevski student, rođeni Jablaničanin, a Veležovac po opredjeljenju Ado Palić nakon što je autor s Pajom i još jednim Rođenim - Mešom Pajevićem nekako uspio zauzeti poziciju u kafani uz sami stadion.
Bilo je pola četiri, sat vremena prije prvog sučevog zvižduka.

1. Prije utakmice
Ne postoji autentičniji smisao za humor nego što je onaj u Hercegovini, mada će za Mostarce reći da oni nisu ništa osim -Mostarci, sami za sebe, kakva Hercegovina.
Možete vi susresti razne varijacije istog tog duha svugdje na jugu, i u Crnoj Gori ljudi su prije svega urnebesno duhoviti, ali Mostar je ipak drugo.
Kada progovori očekuj da ćeš prasnuti u smijeh, o bilo čemu da se priča, šta god da je tema. I nije to tako samo u priči. I kada čitaš, Ozrena Kebu recimo koji se "sjeća koliko je samo Baka Slišković plakao onog dana kada su se i jedan i drugi rodili", da je ječalo porodilište i da je on tada znao da će biti Baka virtuoz - krajevi usana šire počinju se širiti lateralno i prema gore.
U moru ljudi ofarbanih u crveno, orila se pjesma, jedni su sjedili i mezeteli poput Profe i Denisa iz Sarajeva, drugi zagrljeni pjevali iz sveg glasa, treći ćakulali, a konobar brisao znoj sa čela jer mu rapidno ponestaje piva.
"Nikad ovo ovako nije bilo", čuje se iz mase.
Pojavljuje se u tome u momčina, u prepoznatljivom je koloritu.
"Gdje si brata, ko ti je javio da je tekma", dočekuje ga drugi i u toj rečenici sublimira čitav taj mostarski neprevaziđeni dar za polupotcjenjivačku 'ta će on' zajebanciju. Kao ono otkud tebe, bola', nisi garant sam skontao da je "ludilo" obuzelo sve...
Ado (odozgo iz teksta) priča dalje kako se proveo na moru. Došao sa suprugom i dvoje djece.
"Ujutro na plažu - priča - oblačim ovaj dres Veleža, kaže žena šta ti je bolan jesil normalan, ma reko samo ti svoje... Naručim, kaže, jednu pivu, dođe mi za sto još tri. Gazda mi rekao molim te da se dogovorimo da sljedeće godine dođeš, upola cijene ću ti dati."
Dobro mu bilo s dresom, sva vrata pootvarao i uvjerio se koliko je Velež drag, poseban, da i dalje ima ono nešto.
Dolazi zatim pjevač Adnan Jakupović i počinje potpuni lom. "Nikad te niko voljeti neće, k'o što te volim jaaaaaa, Semireeeeee, Semireeeeee, Bože fudbala".
Tu, u toj kafani, koja će bude li Velež istrajao na svom putu biti premala i nedovoljna čovjek shvati da ne postoje najvatreniji navijači Veleža jer su svi podjednako vatreni. Imaju samo mlađi i stariji.

2. Za vrijeme utakmice
Ono što prosječan ljubitelj fudbala iz Sarajeva može doživjeti na tribinama među navijačima Veleža vjerovatno je u stanju susresti još samo u Top listi nadrealista. Toliko vrckavosti na svakom pedlju, da je prosto očaravajuće. Ali jeste upravo očaravajuće ako dolazite kao neutralac, reporter kojeg ne zanima mnogo sama utakmica koliko sve ono što pridonosi atmosferi. A atmosfere u subotu protiv Olimpika ne bi postidio nijedan grčki klub sa iole frenetičnim navijačima. Stadion ispunjen skoro do posljednjeg mjesta, ali niko nije u stanju tačan broj odgonetnuti.
"Ma ima jedno sedam hiljada. I protiv Goražda je bilo dosta, ali vruće brate, morali su prekidati igru da igrači piju vode", priča čovjek koji sjedi pored, srednjih godina, čije je dijete udaljeno na tribinama nekih desetak metara.
"Možemo li se ovdje kod tebe smjestiti?"
"Ma može legendo, ako treba i u krilo"
Liskalukom je nadaren kao i većina, pa u jednom trenutku apeluje na svog igrača: "Idi na loptu, nije pegla". Kada se jedan gostujući igrač odlučio previjati na terenu, on je lakonski ocijenio da se neće još zadugo ustati jer je onda "mehka trava, pa mu odgovara". Diskutabilne situacije će da premotaju, pa će iza ponoći svi moći vidjeti je li bilo penala ili nije.
Nije ni završilo prvo poluvrijeme kolega ga s drugog kraja tribine zove na pivu, a kako on odvija, ovaj otpuhnu "meni vala žena nije rekla da moram čitavu utakmicu gledati". I to je samo na jednom dijelu tribine, na bilo kojem drugom isto bi vjerovatno bilo. Ono što je rijetkost za ostale terene bilo gdje u BiH i u bilo kojem rangu takmičenja je ogroman broj djevojaka, žena i djece na utakmici. Ljepota. Vidiš koliko to ljudima znači i koliko bi ljudi bili sretniji9 i ispunjeniji uz jak i snažan Velež...

3. Poluvrijeme
Velež se voli, džaba. Teško je objašnjiva ta ljubav i u najtežim vremenima kada bi svi digli ruke ljudi se i dalje interesuju. Velež je naprosto simbol, pa je tako bio i dedi Ibri iz Zenice koji je svojevremeno svoju skromnu penziju proslijedio na račun kluba od sviju napuštenog.
I dedo Hasan kojeg su slučajno na ulici u Sarajevu nešto priupitali, a on im odgovorio da samo navija za Velež i da se Velež, kako on vidi, polako vraća, također je bio tu. Malu svečanost napravio je domaćin da im se oduži, makar simbolično, jer takve geste simboliziraju neko drugo vrijeme i neopterećenost lokalpatriotskim porivima.
Ljudi su plakali kada ih je zvanični spiker prozvao da izađu na teren stadiona Rođeni čije tribine će uskoro biti natkrivene, i "gdje će morati postaviti stolice, zbog Evropske lige", kako reče naš Paja.
Utakmici osim dvojice deda i nekoliko hiljada ljudi prisustvovali su Vaha Halilhodžić, Džema Hadžiabdić i Sead Kajtaz, legende čija će podrška biti dodatni vjetar u leđa, jer su novi vjetrovi očiti.

4. Drugo poluvrijeme i kraj
Velež je u prvom poluvremenu protiv Olimpika bio konkretniji protivnik, imalo se šta vidjeti, desni bek energičan, pokretljiv, Brandao opasan makar samo i da stoji kod lijeve aut linije, a Nusmir Fajić klasa za sebe. Kada skoči imaš osjećaj da stoji u vazduhu i samo malo glavom pipne loptu, proslijedi je gdje treba. Od "kockaste" lopte pravi okruglu.
U drugom, izlaskom "desetke" Seida Behrama malo je domaćin izgubio konce, čak su se u finišu bespotrebno nečega i prepali, pa je na semaforu nakon 90 minua stajalo 0:0.
"Kada dođe 500 ljudi oni odigraju k'o sat, kaže što su dobri bili, navrate me da dođem. Skupi se desam hiljada oni ne mogu gola zabit'. Dobro je da ga ne primismo ovi nam uvijek jedan šut upute i zabiju gol", bio je komentar našeg susjeda-šereta na kraju.
Brzo smo se relativno iskobeljali iz gužve u Vrapčićima jer nas je put vodio u suprotnom smjeru. Konstatujući kako je šteta što bar jedan gol nije pao, zbog raje, ambijenta, Pajinu djelomičnu neispunjenost zamijeni optimizam:
"Dolazi nama sad Duško Bajević, sad ćemo mi to sve pošamarati. Jesi mu pročitao izjavu? Ama, ništa da ne uradi za Velež ona mu izjava vrijedi para. Svaka mu čast."
A Princ s Neretve nakon ostavke u AEK-u rekao da će se posvetiti sad malo Veležu, jer vrijeme je ipak da se i kaljuže izađe.
Velež se budi, ali istinski, ne ublehaški, a to ljudi prepoznaju. Puni su poleta, elana i iskreno su se s početkom ove sezone predali Veležu. Ima i nekakvih sponzora, no da su pametni ovi drugi, imao bi ih Velež još više jer liči kao da se sprema nešto veliko. Tek će Velež da bude zanimljiviji svima. Osjeti se to u zraku.
(sportsport.ba)04.09.2018.

Prekretnica: Crne žene ukrašavaju naslovnice modnih magazina


Ovog septembra, naslovne strane brojnih modnih magazina ukrašavaju crne žene.
Super star Beyonce ukrašava naslovnicu američkog „Voguea“. Kraljica komedije Tiffani Haddissh smije se na naslovnice „Glamoura“. Pjevačica Rihana je na naslovnici britanskog „Voguea“. Glumica Trace Ellis Ross zrači sa naslovnice „Elle“. Pjevačica Zendaya pojavila se na naslovnici „Marie Claire“.
„Na naslovnim stranama magazina crni ljudi se slabo prodaju, tako mi je rečeno na početku moje karijere“ kazala je Beyonce za američki „Vogue“. „Naravno to se pokazalo kao mit“.
Jedan mit koga je veliki broj magazina u svojim izdanjima za septembar ove godine stavio u stranu.
Američki i britanski „Vogue“, „Marie Claire“, „Glamour“ i kanadski „Elle“ slave tamnopute žene u najvažnijem izdanju godine.
September Issue, septembarsko izdanje, ima poseban značaj za magazine. Lagane haljinice ustupaju mjesto modno uzbudljivijim jesenjim kolekcijama, teški materijali, krojevi punog volumena. A na sve to podržavaju i New York, i Milano, i Pariz.  Sa pretežno bijelim modelima? Tako je bilo u Engleskoj 2017. godine. Modni magazini su na 214 naslovnica imali samo 20 tamnoputih žena. Za jednu branšu koja sama sebe deklarira raznovrsnom, jedan vrlo mršav rezultat.
Beyonce se pobrinula da jedan crni fotograf pripremi naslovnicu „Voguea“.  Sa njom, naravno.
Moguće da naslovnice stoje na pragu jedne nove ere.
U dokumentarnom filmu „September Issue“ o američkom „Vogueu“ kaže se: „Septembar je januar u svijetu mode. Tada sve počinje nanovo“.
Vrijeme je za to.
(stern)


(NovaSloboda.ba)
04.09.2018.

Poređenje vrijednosti


Koju vrstu toaletnog papira koriste ljudi u Venecueli ovoga vremena, u principu je njima sasvim svejedno.
U jednom superxafsu u Caracasu, sva drama zemlje simbolično stoji na jednoj izvrnutoj prljavoj plastičnoj gajbi. Obična rolna toalet papira koliko i hrpa novčanica, od tačno dva miliona i šesto hiljada bolivara.
Međunarodni monetarni fond izračunao je da bi hiperinflacija do kraja godine mogla dostići milion procenata.
Predsjednik Maduro najavio je reforme, koje bi trebale za sobom povući radikalnu devalvaciju valute.
Slaba utjeha narodu: Plate bi se trebale povećati za 3.000 posto. Nešto nam sve ovo poznato, iz nekih drugih vremena!
(stern)


(NovaSloboda.ba)