spagosmail

Dobrodošli na moj blog


02.09.2018.

Dan poslije: Bez pobjednika u velikom derbijuDok se slegne: Još se igra 26 kola, a na kraju će u Premijer ligu ona ekipa koja bude imala najviše bodova...do kraja prvenstva biće i dobrih i manje dobrih utakmica...ne treba ja odmah presuđivati...vara se svaki onaj koji misli da će ova ekipa samo prošetati ligom...nakon sinoćnjih komentara...najlakše je odmahKomentar, dan poslije osuti paljbuFK Velež – FK Olimpik 0:0

Prva liga FBiH, 4. kolo
Stadion Rođeni, ispunjen do poslijednjeg mjesta
Sudija: Elvis Mujić (Banovići)
Žuti kartoni: Jusufi (Olimpik)

Velež: Bobić, Biševac, Zvonić, Mujezinović, Ćosić, Cvijanović, Behram (od 46’ Ojeda), Mrgan, Fajić, Brandao (od 53’ Brandao), Ferreyra.

Olimpik: Bandović, Pehar (od 60’ Tatar), Uzelac, Osmanović, Muminović, Džafić, Jusufi (od 46’ Pavlović), Beširević, Sadiković, Stojanović, Drljević.

U velikom derbiju 4. kola Prve lige FBiH danas su Mostaru na stadionu Rođeni snage odmjerili Velež i Olimpik. Završilo je 0:0, iako je veliki broj navijača mogao vidjeti dosta dobrih šansi, međutim napadačVelež je bio bolji u prvom poluvremenu, imao nekoliko sjajnih prilika, a prvi je zaprijetio u osmoj minuti Behram, no lopta odlazi pored gola Bandovića. Šest minuta kasnije Ćosić upošljava Cvijanovića, a ovaj izlazi pred golmana Bandovića i ne pogađa.
U 21. minuti Fajić se dobro snalazi, šutira glavom  iz teške situacije, ali lopta pogađa vanjski dio prečke.
Olimpik je pred sami kraj prvog poluvremena došao do svoje igre, a sjajnu šansu početkom drugog poluvremena propustio je Pehar koji je šutirao preko gola iako je isti bio prazan nakon nesporazuma golmana Bobića i zadnje linije domaćih.
Gosti su u tim momentima imali više loptu u svom posjedu, a Rođeni su teško dolazili u priliku da ugroze Bandovića.
U drugom poluvremenu vidjeli smo dosta prekida, opao je tempe igre i izostala su uzbuđenja.
Četiri minute prije kraja zatresao se vanjski dio mreže gostiju. Cvijanović je šutirao, ali nije bio precizan. Ostalo je 0:0 i sigurno da bodom mogu biti zadovoljniji gosti iz Sarajeva.
i nisu bili raspoloženi.Rezultati 4. kolo

Mostar: Velež-Olimpik 0:0
Gradačac: Zvijezda-Goražde 2:0 (Jaćimović 5’, 75’)
Jajce: Metalleghe-Igman 0:0
Novi Travnik: Novi Travnik-Vitez 1:1 (Sulić 45’ za Novi Travnik, Kesić 90’ za Vitez)
Gračanica: Bratstvo-Orašje 1:2 (Čakar 25’ za Bratstvo, Marošević 32’, Lugavić 40’ za Orašje)
Visoko: Bosna-Rudar 1:2 (Rizvanović 55’ za Bosnu, Hrelja 78’, Spahić 82’ za rudar)
Čapljina: Čapljina-Slaven 3:1 (Hasinović 11’, Mustafić 70’, Buhač 87’ za Čapljinu,   za Slaven))
Bihać: Jedinstvo-TOŠK 2:0 (Galin 30’, Samardžić 87’)(spagos)

02.09.2018.

Ono si što jedeš?


Tamna pernata odjeća ovih, inače, ružičastih flamingosa, ne daje utisak da će oni kasnije sjajiti punim sjajem.
Ružičastu boju starije životinje će dobiti tek kad pojedu dovoljan broj slanih rakova i algi. Sa svakim obrokom flamingosi uzimaju sve više karotenoida, materije koja će im kasnije donijeti njihovu kićastu boju. Mnogo boje u njihovom životu se isplati, jer flamingosi čak i u izboru seksualnog partnera u prvom redu preferiraju baš na puno boje.
Slika u prilogu je snimljena na području Andaluzije. U lokalnoj Laguna de Fuente de Piedra živi najveća kolonije flamingosa na Iberijskom poluostrvu. Tamo je sredinom avgusta boravilo 500 volontera, kao i svake godine do sada, kako bi izvagalo, izmjerilo i očistilo ukupno 600 flamingosa.
A to je procedura, koja po jednoj ptici zahtijeva čak četiri sata vremena.
(spiegel)
(NovaSloboda.ba)