spagosmail

Dobrodošli na moj blog


08.09.2018.

BiH danas prva utakmica u Ligi nacija


Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine gostovanjem u Belfastu protiv selekcije Sjeverne Irske danas započinje nastup u novom takmičenju UEFA-e, Ligi nacija.
U prvom kolu grupe 3 Lige B, fudbaleri BiH pokušaće doći do pobjede u prvom zvaničnom susretu selektora Roberta Prosinečkog na kormilu reprezentacije.
Prosinečki je prethodno, na press konferenciji uoči utakmice ,izjavio da Sjeverna Irska ima kvalitetan tim, koji se nije mijenjao puno posljednjih godina.
“Disciplinovani su i malo im je nedostajalo da se plasiraju na Svjetsko prvenstvo. Sigurno je da su motivisani i da žele napraviti dobar rezultat”, kazao je selektor bh. tima.
Kada je u pitanju igrački kadar, izostaće Darko Todorović zbog žutih kartona.
Susret Sjeverna Irska – Bosna i Hercegovina igra se u 15 sati po srednjoevropskom vremenu na stadionu Windsor.


(Fena)

Utakmicu Sjeverne Irske i Bosne i Hercegovine (subota, 15,00 sati) u Bosni i Hercegovini prenosit će PINK BH televizija uz komentar Sabahudina Topalbečirevića.
Osim PINK BH ovu utakmicu će prenositi još više od 30 televizijskih i internet platformi iz cijelog svijeta.
(BIH.ba)
08.09.2018.

Taj čudesni svijet: Slike dana


Gusto zbijena goveda na jednoj farmi u Neu Anspachu u Hessenu (Njemačka), još samo prije nekoliko dana tražila su hlada, kako bi se barem malo rashladili od vrućina koje su vladale sedmicama. Na fotografiji snimljenoj u kasno popodne, životinje bacaju duge sjenke. Konačno je došlo do zahlađenja, a ostale su slike, kao sjećanje na jedno dugo toplo ljeto.


Ovi, ne baš tako previše obučeni muškarci plešu duž ulica Nagoye u Japanu, gdje se upravo održavao najveći plesni festival u Japanu. Na “Nippon Domannaka Festivalu” učešća je uzelo oko 23 hiljade plesača, pred oko 2 miliona gledalaca uz ulice ovoga grada.


Muškarci u uniformama iz Prvog svjetskog rata učestvovali su u okviru rekonstrukcije bitke kod Verduna na jednoj paradi. Stotine dobrovoljaca iz 18 zemalja sakupili su se u francuskom gradu Verdunu, ovog puka Prvog svjetskog rata.


Izbjeglice u Južnoj Americi. Jedna žena kiz Venecuele stoji na granici između Ecuadora i Perua. Ekvadorska vlada im je pripremila autobuse u kojima će proputovati preko ove zemlje do granice sa Peruaom. Međutim, mnogi od izbjeglica namjerno odugovlače sa proputvanjem, pošto znaju da na graničnom prelazu u Peru moraju pokazati pasoš. Druge izbjeglice, isti problemi.


Kraj ljeta je vrijeme za različite tradicionalne priredbe. Na slici je prikazan Trey Benton III iz Rock Islanda, u vrijeme “PRCA Xtreme Bulls” na “Kitsap Country Fair & Stampede” u Silverdaleu, u trenutku kad bud zbačen sa jednog bika. Stari dobri kaubojski običaji, nama poznati barem iz nekadašnjih western filmova.


U Katmanduu u Nepalu, dvojica članova nepalskog “LGBT Community! Pripremaju se za “Gay Pride paradu”. Na “Gay Jatra” godišnjoj svečanosti za Hinduse i Budiste, bili su nošeni kostimi i maske u bojama radosti.


U stavu mirno. U kineskom gradu Wuxi jedna guska je zauzela stav mirno, iza stroja polaznika vojne akademije. Ako je i od guske, sasvim je dovoljno.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)