spagosmail

Dobrodošli na moj blog


11.09.2018.

Liga nacija: Večeras, BiH protiv Austrije


Nakon teško ostvarene pobjede u Sjevernoj Irskoj nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras od 20:45 sati na Bilinom Polju dočekuje Austriju u okviru 2. kola B3 Lige nacija.
Uz nova tri boda Zmajevi bi napravili ogroman korak ka osvajanju prvog mjesta u svojoj grupi. Do kraja grupne faze u Ligi nacija, pored večerašnjeg meča, očekuje nas domaći meč protiv Sjeverne Irske (15. oktobar) i gostovanje Austriji (15. novembar).
Forma Austrije djeluje zaista impresivno, jer radi se o timu koji je u posljednjih devet mečeva, računajući kvalifkacijske i prijateljske, ostvario osam pobjeda i samo jedan poraz i to onaj od Brazila koji se spremao za Mundijal u Rusiji. Ipak, Austrijanci su poprilično zakasnili s podizanjem forme ukoliko u obzir uzmemo kvalifikacije za SP u Rusiji, gdje je ovaj tim zauzeo četvrto mjesto u grupi D iza Srbije, Irske i Velsa.
Za Austriju će ovo biti prvi meč u Ligi nacija, a posljednju pripremu za ovaj meč Austrijanci su odradili prije pet dana kada su u Beču u prijateljskom meču rezultatom 2:0 savladali Švedsku.
BiH se također može pohvaliti formom, jer u posljednjih pet mečeva Zmajevi su upisali tri pobjede i dva remija. Posljednji poraz nanio nam je Meksiko u januaru prilikom američke turneje.
Susret između BiH i Austrije počinje večeras u 20:45 sati, a možete ga gledati na kanalu Pink BH, kao i putem tekstualnog prijenosa na portalima.
(spagos)


11.09.2018.

Selfie sekundu prije pada


Ludosti oko najbolje slike samog sebe, danas svima poznate kao selfie, poprima sve apsurdnije dimenzije.
Kada bi priča o mladiću Narcisu nastajala danas, on ne bi izgubio život pokušavajući da poljubi svoj odraz na površini vode. To bi se garant desilo prilikom pravljenja selfija dok on pada u vodu.
Prekomjerna samozaljubljenost Narcisa, koja dolazi iz stare legende pjesnika Ovidija, danas je na instagramu & Co prisutnija više nego ikada, i tamo se razvija do ludila. Bezazleno cvijeće, koje kod nekoga izmami samo kratko slijeganje ramenima, kao kod it-poza, kakvim se danas predstavljaju instagram zvijezde i influenceri, nose imena „baby žirafa“ sa jednom nogom naprijed, a drugom pozadi, u jednoj liniji, Zatim, „lice vrapca“ sa napućenim usnama, kao kod izgovora slova O, pri čemu oči ostaju širom otvorene, Dalje, ruka u položaju T-Rex, pri čemu se prsti stavljaju pod bradu, na čelo, ili na lice, položaj je kao kod dinosaurusa, jer se iz daljine čini da neko ima previše kratke ruke.
Naravno, sve ove poze se mogu napraviti puno bolje i luđe, što zauzvrat na društvenim mrežama donosi mnogo više lajkova, a kako mnogu kažu, od lajkova se ne živi.
I tu se pojavljuju ekscesi na koje čovjek, kao u nevjerici, može samo odmahivati glavom. Dvije žene, turistkinje, bore se u fontani Trevi, kako bi napravile što bolji selfie-spot. Čovjeka je u Indiji ubio medvjed, dok je pokušavao da se s njim uslika. Ili ljudi, koji padaju u dubine Kaaterski vodopada, jer su željeli napraviti što spektakularniji selfie.
Jedno je sasvim sigurno, danas bi Ovidije mogao napisati ne samo pjesmu, nego debeli roman o samozaljubljenosti.
I uz sve rečeno, ludostima i najluđim idejama nikad kraja.
(stern)
(NovaSloboda.ba)