spagosmail

Dobrodošli na moj blog


14.09.2018.

A sad i virtuelni skok sa Starog
VR simulacija skoka sa Starog mosta

Grupa istraživača sa Prirodno-matematičkog i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u saradnji sa kolegama iz Velike Britanije, kreirala je simulaciju skoka sa Starog mosta u Mostaru tehnikom virtuelne realnosti (VR).
Projekat je prezentiran na konferenciji za medije u Sarajevu, a iskustva dosadašnjih korisnika su odlična.
Selma Rizvić, voditeljica projekata, kazala je kako je projekat trenutno dostupan na njihovoj web stranici i trenutno je prilagođen samo HMD displej uređajima.
Korisnik, nakon gledanja digitalnih priča o historiji Starog mosta i intervjua sa šampionom skokova, rješava 3D kviz i dobija priliku da virtuelno skoči pomoću HMD (Head Mounted Display) uređaja.
Digitalne priče i intervju su snimljeni 360 kamerom,da bi odgovarali HMD prezentaciji i omogućili potpunu imerziju korisnika u virtuelno okruženje.
Projektni tim: Prirodno-matematički fakultet: doc. dr Elmedin Selmanović Malek Chahin Elektrotehnički fakultet, Sarajevo Graphics Group van. prof. dr Selma Rizvić doc. dr Dušanka Bošković mr. Sanda Šljivo University of Bournemouth dr Vedad Hulusić, Senior Lecturer Birmingnam City University dr Carlo Harvey, Senior Lecturer Zahvaljujemo se: dr Belma Ramić Brkić, Asistant Professor, Adem Hadrović, Sarajevo School of Science and Technology, Jesenko Krehić, Adnan Mušanović, Lorens Listo, Bojan Mijatović, Renato Scuzzarello
Muzika: www.bensound.com(spsgos)
14.09.2018.

Tiha pobjeda


Nakon pobjede u finalu US Opena, Naomi Osaka (20) sjela je na pobjednički podijum čvrsto držeći u rukama pobjednički pehar, kao đače prvače, ne vjerujući u ono što je upravo napravila. U finalu je impresivno glatko pobijedila njenog idola, Serenu Williams, sa 6:2, 6:4.
Međutim, Serena Williams (36), očigledno u zadnjim potezima njene karijere, hitno treba još jednu Grand-Slam titulu, dominirala je u igri, a uz to i više puta opomenuta, verbalno je napadala sudiju.
Do sada poznata kao diva, ovom prilikom je pjenila od bijesa. Publika joj je uzvratila istom mjerom, a pobjednici zviždala.
A Osaka: Teško joj se nakon svega toga bilo i radovati.
(stern)
(NovaSloboda.ba)