spagosmail

Dobrodošli na moj blog


15.09.2018.

Jimi Hendrix: 48 godina poslije


James Marshall Hendrix, samouki gitarski genij, pionir modernog gitarističkog izraza, inovator i kompozitor, umro je 18.9. 1970. godine.
U kratkoj karijeri, objavio je bezvremene albume: Are You Experienced? , Axis: Bold As Love, Electric Ladyland,  Band Of Gypsies, Cry Of Love i druge.
Neizmjeran je njegov uticaj na popularizaciju bluesa, kao i stvaranje potpuno drugačije dimenzije gitarskog izraza u rock muzici.
Cijeli muzički svijet će obilježiti godišnjicu Hendrixove smrti, pa tako i Muzički centar Pavarotti organizuje video projekcije, slušaonu i koncert grupe Little Wings – Tribute to Jimi Hendrix Experience.
Program posvećen Jimi Hendrixu će se održati u Pavarotti centru, u utorak, 18.9. sa početkom u 20,30 sati.
Ulaz je slobodan.
Mili Tiro
(NovaSloboda.ba)
15.09.2018.

Vječita elegancija super diva


Duga kosa i ogromni nakit, elegancija nije stvar starosti. Gina Lolobrigida (91), Tina Turner (78), Sophia Loren (83) Jean Collins (85), Helen Mirren (73), Sisan Sarandon (71) i Jane Fonda (80).
Zavodnice, dive, seks bombe. Zar je to moguće?
Postoji li formula za „femme fatale“? Odgovor: Da!
Raskošna kosa: Kosa puna lokni, kao kod Sophie Loren, ili „shag“ kod Tine Turner. Kosa je sexi.
Nakit: Bombastične naušnice, dijamantska ogrlica koja se sjaji u blizni lica.
Haljine: Laskaju figuri. Čak i sa 90 Gina ima struk ose.
Boje: Posebno plava, raskošno vezeni amsambl, kao kod Tine Turner, magnet za oči.
Rukavice: Ruke izdaju stvarnu starost. Gina ih nosi. Ali zbog čega?
Gola ramena: Jedini dio tijela koji ostaje bez bora. A to je baš ono što najradije inscenira Joan Collins.
Međutim, elegancija je nešto više nego sjajna odjeća, čistoća i styling. Karizma!
Ove četiri žene, već davno su slavljene kao svjetske zvijezde. Zamislite samo sve one, kojih već odavno nema, koji bi danas trebali imati 90 godina.
A kada se njihova ljepota pretvorila u atraktivnost, dodale su još malo gasa. Collins je bila zvijezda „Dinastije“ sa 50. Tina Turner je sa 45 objavila album „Private Dancer“. Sophia Loren je njenu scene sa čarapama u „Pret a Porter“ snimila kad je imala 60!
Znak raspoznavanja za Helen Mirren je bila i ostala njena platinasta boja kose. Susan Sarandon se i sa 71 oblači veoma cool. Jedna neprilagođena ljepota koja radije ide na demonstracije, nego na partyje, a njeni filmovi brišu mnoge tabue.
Nevjerovatno da je Jane Fonda sa njenom statuesknom figurom u 79. još uvijek snimala fitnes videa, a za „L'Oreal“ snima reklame.
Samopouzdanje, energija i životne radosti čine sexi.
To kažu i puno mlađi muškarci. Joan Collins je u braku sa 33 godine mlađim Percy Gibsonom (53), Tina Turner sa 16 godina mlađim Erwinom Bachom (62).
Elegancija se mjenja sa povećanjem starosti. Purizam, decentnost to su stvari za mladost. Jedna odrsala žena može podnijeti ornamente, sjaj i boje.
Sve gore nabrojane žene nisu ni danas tihe. One su eksplozivni događaji. Glamour bombe.
Rasne žene su vječne.
(bild)
(NovaSloboda.ba)
15.09.2018.

Najljepše strane jeseni


Ljeto se bliži svome kraju, a jesen daje znakove de je tu u blizini, dok šume počinju lagano da mijenjaju boje. Meteorološki početak jeseni je već početkom septembra, a prvi znaci dolaska jeseni pored promjene boja u prirodi je i pojava rane jutarnje magle. Na slici pogled na boje jeseni u Rheinland Pfalzu, njemačkoj pokrajini.

Dokle pogled doseže vidljiva je jesenja šumska igra boja, a u pozadini magla, preko doline Crnih planina na jugoistoku Walesa.

Čak i magla ima svoju vlastitu igru boja, a tokom zalaska sunca pojavila se u nježnoj roza boji, tako da se na prvi pogled čini da bi se od dolinom razasute magle mogla saviti ukusna šećerna vuna.

A na sljedećoj fotografiji nedostaju samo robusne stijene i stražnja figura u prednjem planu, a tada Casper Cavid Friedrichov “Putnik preko mora magle” ne bi gledao na Švicarsku Saksoniju u Njemačkoj, nego na Butleigh Moor u Engleskoj.

Nakon mora magle dalje, preko planina: Jezero u magli. U St. Moritzu u Švicarskoj pruža se fantastičan pogled sa pristaništa na jezeru Stazs, na šarene šume i sniježne planinske vrhunce.

Mali tržni grad Leiben nalazi se u Donjoj Austriji, a župna crkva upravo tone u maglu. Sve to je jesen dodatno ukrasila svojim bojama.

“Čudno je lutati u magli” znao je dobro Hermann Hesse rođen na Schwarzwaldu, Crnoj Šumi, koji se kasnije nastanio u švicarskom kanton Tessin. Slika je snimljena u mjestu Bülach, u sjevernijem kantonu Zürich.

Slijedi slika snimljena na istoku Njemačke. Ona pokazuje drvored u jutarnjoj magli u blizini grada sa gotovo pjsničkim imenom Müllrose, u Brandenburgu.

A onda opet nazad u kanton Zürich, koji nam daruje ovaj čudesni pogled. Podsjeća na izgled biblijskog neba iznad Crvenog mora. Za podjelu magle kriv je avion, koji se spustio na obližnji aerodrom u Zürichu.

Da li negdje nešto gori? – pitanje je koje se nameće samo po sebi, nakon prvog pogleda na možda najljepšu fotografiju u ovoj galeriji. Odgovor je odričan. Drvo ispred jesenje magle stoji na padini jednog brežuljka. Nažalost, autor fotografije nije poznat. A ono što se sa sigurnošću može ustvrditi, ovo mjesto se nalazi u Švicarskoj…

…koja je, usput rečeno, kao dušu dala za za slike autentične magle, bogate bojama. A da ne bi zaboravili da magla, kao i jesen, može biti i siva i tužna, pokazano je upravo na ovoj slici. Kvrgavo drvo na rubu puta upotpunjava tužni snimak iz Trachwalda u kantonu Bern.

Fotografija zalaska sunca u Branenburgu odiše zastrašujućom ljepotom, a crvena točka donekle   podsjeća na oko Sauronsa iz “Lorda prstenova”.

I na kraju, jedna svijetlija i prijatnija fotografija brda iznad doline rijeke Neckar. Čini se, kao da se magla spustila niz brdo, a onda se raspršila ravnicom. Baš ovakvu jesen i priželjkujemo.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)