spagosmail

Dobrodošli na moj blog


16.09.2018.

Sedam komada za povratak na prvo mjesto
Velež sa sedam komada ispratio Zvijezdu i vratio se na prvo mjesto

FK Velež -NK Zvijezda 7:0

Stadion Rođeni.
Sudija: Adnan Kasupović (Bihać)

Strijelci: 1:0 Cvijanović (38’), 2:0 Fajić (44’), 3:0 Fajić (45’), 4:0 Zvonić (51’), 5:0 Brandao (62’), 6:0 Ovčina (77’), 7:0 Behram (84’)
Velež: Bobić, Biševac, Zvonić, Zeljković, Mujezinović, Ćosić, Cvijanović, Behram, Fajić, Kuduzović, Ferreyra.
Zvijezda: Prljača, Popović, Petrović, Brčkalić, Šarić, Jusufbašić, Pecelj, Jaćimović, Kadrić, Šarkanović, Ilić.


Rođeni deklasirali goste iz Gradačca

Velež je u derbiju kola deklasirao Zvijezdu, a da su domaći igrači imali malo više sreće, poraz gostiju mogao je biti još veći. S ovom pobjedom, Rođeni su opet na liderskoj poziciji.
Prvih petnaestak minuta derbija ozmeđu Veleža i Zvijezde proteklo je na sredini terena i u ispitivanju snaga. Domaći su pokušavali da uspostave terensku inicijativu, ali su gosti sve te pokupšaje uspješno otklanjali.
Prva prilika za domaće ukazala se u 22. minuti, kada je Fajić glavom šutirao, a lopta otišla pored stative.
Ponovo su domai zaprijetili u 27. minuti, kada je Zeljkovic izašao sam pred golmana gostiju, koji je uspio zaustaviti njegov šut, a Cvijanović u nastavku akcije promašuje cijelu loptu.
I, onda, u 38. minuti velika radost za igrače i navijače Veleža. Lijepu akciju na najljepši način Cvijanović je krunisao golom protiv svog bivšeg kluba – 1:0.
Šest minuta kasnije, Rođeni su povećali vođstvo, a u strijelce se upisao Fajić – 2:0.
U posljednjim trenucima prvog poluvremena, na scenu ponovo stupa prvi strijelac lige Nusmir Fajić, koji loptu šalje iza leđa nemoćnog Prljače – 3:0.
Kanonada Veleža nastavljena je i u drugog nastavku, kada je u 51. minutu mrežu gostiju zatresao kapiten Zvonić – 4.0.
Samo što je ušao u igru, Brandao je u 62. minuti po peti put zatresao mrežu gostiju – 5:0.
Sjajnu fudbalsku predstavu, domaći su krunisali šestim golom, koga je, u 77. minuti, postigao Ovčina.
Ni visoko vođstvo nije zaustavilo domaće igrače, koji, preko mladog Behrama, u 84. minuti postižu i sedm i gol, za jednu od najvećih pobjeda Veleža u novije vrijeme – 7:0.
(spagos)


16.09.2018.

Sjećanja draga i sjetna


Ovo sam ja. Sjećaš li me se još? Možda su ove žene dugo bile sjedinjene u mislima, jedna uz drugu, samo u sjećanju. Zemlja podijeljena 1953. godine, razdvojila ih je. Sve do ovog dana.
U jednoj hotelskoj sali na sjevernokorejskoj Dijamantskoj planini ponovo su se susreli članovi istih porodica, koje se decenijema nisu smjele vidjeti.
Na slici, devedesetogodišnja Jeon Hye Ok iz Južne Koreje sjedi sa njenom nećakom Kim Yoon Kyung sa sjevera, i gledaju stare fotografije.
Za prvi zajednički susret porodica javilo se 57 hiljada osoba na lutriju, u kojoj je izvučeno nekoliko stotina onih koji su se ovom prilikom smjeli susresti i ponovo vidjeti.
(stern)
(NovaSloboda.ba)