spagosmail

Dobrodošli na moj blog


24.09.2018.

Kad šetalište oživi

Kojom god prilikom se na šetalištu, nekadašnjem korzu u Mostaru, od gimnazije do Rondoa, nešto dešava, i to bude posjećeno od dosta raje, čovjeku dođe milo oko srce.

Slike i tekst u prilogu sa stranice Mostarski behar.
U Mostaru, 23. septembra 2018. godine

Dok sam pio kafu u Fejićevoj, vidim prolaze grupe mladih i nose sude sa hranom.
Pitam raju sta je to.
Kazu đaci iz internacionalne škole idu na šetaliste, od gimnazije prema Rondou, prezentirati tradicionalnu kuhinju svojih zemalja.
Muzika trešti, skaču, pjevaju, vesele se. Lijepo ih vidjeti.
Probao sam nekoliko stvari. Između ostalog, ovaj sos sa tortiljom je bio odličan.
Malo neobično?!

(SK/Mostarskibehar)A šta se stvarno dešavalo:

Koledž ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru obilježio je Dan UWC pokreta i tim povodom učenici tog koledža organizirali su događaj pod nazivom “Put oko svijeta za 80 minuta”.


“Put oko svijeta za 80 minuta” je kao i prethodnih godina održan na Španskom trgu u Mostaru.
Učenici su građanima Mostara predstavili svoje zemlje, tradicije i kulture, a svi posjetioci događaja imali su priliku da barem jednim dijelom upoznaju 70 zemalja svijeta, saznaju nešto više o svjetskim tradicijama i uživaju u ukusnim jelima i tradicionalnim plesovima i muzici.

U sklopu obilježavanja Dana UWC pokreta i Međunarodnog dana mira, učenici Koledža organizirali su u 19 sati ispred zgrade Gimnazije Mostar i događaj “Eye Contact Experiment”. Sam eksperiment je globalni događaj koji se održava širom svijeta te demonstrira moć ljudskog kontakta, a po prvi put se održava i u Mostaru.

Inače, Dan UWC pokreta ove godine obilježen je u 17 zemalja svijeta, a sam pokret je osnovan 1962. prema zamisli njemačkog pedagoga Kurta Hahna.

UWC Mostar jedan je od 17 koledža na svijetu i jedini na području Balkana. Koledž u Mostaru je jedinstven i po svojoj misiji doprinosa razvoju post-konfliktnog društva, a dvogodišnji obrazovni program uključuje brojne vannastavne aktivnosti i projekte u saradnji sa organizacijama i institucijama Grada Mostara, zaključuje se u saopćenju.

******

Are you ready to inspire change and celebrate UWC Day with us?
UWC Mostar welcomes you to an amazing journey around the world in 80 minutes!!!
Travel the world with us, meet new cultures and traditions, inspire change and join our students in celebrating UWC Day on Sunday 23/9/2018 at 11:00 (Španski trg, Mostar). Welcome!!!
#

Da li ste spremni da inspirišete promjene i proslavite dan UWC-a sa nama?
UWC Mostar vas dočekuje na neverovatan put oko svijeta u 80 minuta !!!
Putujte svijetom sa nama, upoznajte nove kulture i tradicije, inspirišite promjene i pridružite se našim učenicima u proslavi Dana UWC u nedjelju 23.9.2013 u 11:00 (Španski trg, Mostar). Dobrodošli!!!

(UWC Mostar /facebook)

(spagos)
24.09.2018.

Biti u Mostaru, a ne vidjeti Blagaj?Tekija, turbe i musafirhana na vrelu rijeke Bune u Blagaju iz XVII stoljeća smješten ispod kamene litice na kojoj se nalazi poznati srednjovjekovni grad Hercega Stjepana privlači posebnu pažnju zbog atraktivnosti pejzaža u kojem se nalazi i zbog specifičnih arhitektonskih vrijednosti sačuvanih do našeg vremena.

Blagaj i vrelo Bune

(iz knjige Heinrich Renner, "Bosnom i Hercegovinom uzduž i porijeko" 1896.)

"Da budeš u glavnom grudu hercegovačkom, pa da ne vidiš Blagaja ni vrela Bune, bila bi sramota, ako imaš i najmanje osjećaja za prirodne krasote, po gotovo, gdje se tu a njima spaja istorijski interes. Blagaj je nekada bio glavnim mjestom u zemlji, dok se je još zvala Humom i Zahumljem, a vladar je stolovao na Stjepanogradu. kojemu se još i danas uzdižu goleme ponosite ruševine na visokoj goloj stijeni, posljednjem ogranku Podveleža. Onda je, kaže narodna pjesma u Hercegovini, Mostar bio šeher, Blagaj varoš, a sada je naopako: Blagaj šeher, Mostar varoš. Blagaj je danas malo mjestance, no okoliš mu je zanimljiv, jer imaš ovdje da vidiš, što u takvoj veličajnosti možda nigdje više u Evropi ne ćeš naći. i što bi, da je u Švajcarskoj, svake godine domamilo tisuće i tisuće stranaca, - vrelo Bune".

fotografije: Mirsad Pintul, 23. septembar 2018.

(spagos)

24.09.2018.

Svijet i u svijetu svašta: Akceptira i karticu


Za ovu uličnu pjevačicu nema više lažnih izgovora. Kada se negdje, na ulicama velikih gradova, tamo, kuda se kreće veliki broj pješaka, pogotovo subotom, naiđe na jednu ovako lijepu djevojku, koja uz to još ljepše svira i pjeva, malo ko prođe a da ne ubaci koji novčić u za to pripremljenu kutiju sa natpisom: Hvala!
Za one koji bi slušali muziku, a ne bi dali novac, pod izgovorom: nemam sitno, sada je i u ovom poslu došlo do jedne novine koje prati najnovije trendove.
Charlotte Chambell je ulična muzičarka, a najčešće nastupa u blizini „London Eye“. Ona sada prima i sa bezgotovinske donacije, koje preuzima pomoću male elektronske mašine u koferu njene gitare. Uređaj je povezan sa njenim mobitelom i uzima iznose od 2 eura naviše.
(stern)
(NovaSloboda.ba)