spagosmail

Dobrodošli na moj blog


05.10.2018.

Pasarela i liskaluci
Nije protekao ni dan od kako je pasarela u Zaiku puštena u upotrebu, a već su se javili komentari, ono pravo pod mostarski, prvo na facebook stranici „Mostarski liskaluci“

Mostar ne bi bio Mostar kad se ovako nešto ne bi desilo. Kao i svaka novina i ova je odmah doživjela promociju na svoj način.

Fotografija se stranice (Mostarski liskaluci/facebook)

PS: Pasarela je riječ španjolskog porijekla a ima značenje pješački most. Na engleskom se kaže Gateway, Gangway, na njemačkom Steg, ili Laufsteg, a svi ovi pojmovi imaju slično značenje, pješački most, lučni most.
Pasarela je relativno mali most koji uglavnom koriste pješaci ili biciklisti, da pređu preko vode, močvare, ili ceste. Ima ih u veoma različitim formama i oblicima. Barem tako kaže Wikipedia.

Mostarska pasarela ima jedan od tih neobičnih oblika, a kako je rečeno priliko otvaranja, podsjeća na mostarski Stari most.

(spagos)


05.10.2018.

Kao u disko klubu


Kao u jednom disko klubu na otvorenom, vulkan Villarica, u Chileu, baca svjetlost lave u noć punu zvijezda.
Planinski vrh visok 2847 metara jedan je od najaktivnijih vulkana Južne Amerike. U proteklih 500 godina, više od 100 puta je bljuvao vatru i plamen.
Prilikom erupcije 2015. godine, vlasti su iz bezbjedonosnih razloga evakuisali 3400 stanovnika iz okolnih mjesta.
Ovog puta, Villarica je malo više prijateljska, jer se njegov vrući dah vidi se samo na noćnom nebu. Spektakl za turiste, koji se tokom dana još mogu popeti do vrha i pogledati krater vulkana. Villarica se nalazi u takozvanoj čilaeanskoj Švicarskoj, jednom od omiljenih ciljeva posjeta turista iz čitavog svijeta.
(spiegel)
(NovaSloboda.ba)