spagosmail

Dobrodošli na moj blog


07.10.2018.

Velež neumoljivo gazi prema Premijer ligi
Rudar - Velež 1:3 (0:2)

Strijelci: 0:1 Fajić (21.), 0:2 Behram (44.), 0:3 Brandao (67.), 1:3 Kovač (69.)

FK Rudar: Bekan, Čehajić, Goralija, Smaka, Hrelja, Subašić, Kovač, Kobilica (K), Gačić, Topalović, Čizmić.

FK Velež: Bobić – Biševac, Zvonić, Mrgan, Dario (Mušinović 74.) – Zeljković – Behram (Ćosić 52.), Vehabović – Mujezinović, Ovčina – Fajić (Brandao 46.).
Na klupi su bili još Tipura, Alikadić, Cvijanović i Lucas.

Fudbaleri Veleža slavili su u Kaknju, u meču devetog kola, protiv Rudara sa 3:1.
Velež je i dalje jedina ekipa bez poraza, a šestom pobjedom Mostarci su zadržali prvo mjesto ispred Zvijezde, Orašja...
Raspucani Mostarci nisu dugo čekali na pogodak u Kaknju, pa je Fajić sredinom prvog dijela zabio za vodstvo od 1:0 i na neki način trasirao put do pobjede.
Mogao je ubrzo Mujezinović da poveća prednost na 2:0, ali nije bio precizan, no zato je Behram bio precizan u završnici prvog dijela, pa je sastav kojeg vodi Ibro Rahimić na odmor otišao s ogromnih 2:0.
Iako je Rudar bio opasniji u drugom dijelu, pa preko Spahića dobro i zaprijetio, Velež je stigao do još jednog gola i Bradao je u 70. ovjerio pobjedu Mostarcima.
Pogodak Kovača malo je vratio Kakanjcima nadu, no pobjeda Veleža je ipak bila neizbježna.
Velež je sa 21 bodom i dalje prvi, a po svemu dosad viđenom glavni je kandidat za plasman u Premijer ligu. Rudar je sa 13 bodova sada polako izgubio korak za vodećom ekipom lige i smješten je u sredini tabele.
(sport)


07.10.2018.

Na putu povratkaŽivotinjski tovar klizi lagano preko jezera Konigssee u Berchtesgadener nacionalnom parku u Bayernu. U svakoj turi nalazi se po deset krava, koje se vraćaju sa ljetne ispaše na Alpskim pašnjacima, nazad u svoje štale u kojima će zimovati.
Oko 100 dana provele su na pašnjacima Sallet i Fischunkelalma, a sada se vraćaju nazad, najkraćim putem, preko kristalno bistrog jezera, veličanstveno uokvirenog Alpama. Uz zvučno lupkanje motora na brodu miješa se muzika harmonike, a onda se kroz sve to protegne jedno nježno „Muuu“, koje se kao eho vraća odbijeno od zidova planinsog masiva, čija je južna strana Watzmann visoka 2713 metara.
Krajem septembra, krave se vraćaju u dolinu, a njima u čast čitavo mjesto biva svečano ukrašeno.
U Berhtesgardenu kraj sezone se proslavlja svake godine, a kićenje ulica počinje već krajem avgusta. Napor koji se isplati. Svake godine dolaze brojni posjetioci koji prate paradu povratka krava u njihove zimske štale. Vlada prava karnevalska atmosfera.
A u maju iduće godine, za krave, pravac nazad, na pašnjake u planini.
(bild)


(NovaSloboda.ba)