spagosmail

Dobrodošli na moj blog


12.10.2018.

Bez golova u susretu Turske i BiH




Prijeteljska utakmica

TURSKA - BIH 0:0

Stadion: Yeni Rize Sehir
Gledalaca: 16000
Sudija: Sergei Karasev (Rusija)
Strijelci: -
Žuti kartoni: -

Turska: Bolat, Ozbayrakli, Yokuslu, Soyuncu, Ozyakup, Calhanoglu, Tekdemir (od 65. Yunus Malli), Unal (od 46. Tosun), Cengiz Under, Bayram, Ayhan Selektor: Mircea Lucesku

BiH: Šehić (od 46. Begović), Todorović, Nastić, Vranješ, Višća (od 46. Prcić), Pjanić (od 46. Milošević), Džeko (od 46. Bajić), Krunić, Zakarić (od 69. Kodro) Selektor: Robert Prosinečki

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine odigrala je neriješeno 0:0 protiv Turske u prijateljskoj utakmici u Rizeu, pred oko 16.000 gledalaca.
Prvo poluvrijeme proteklo je u otvorenoj igri sa nekoliko dobrih prilika na obe strane. Nešto opasniji u prvih dvadesetak minuta bili su nogometaši BiH, koji su imali prilike preko Višće, Zakarića, Krunića i Cimirota, ali bez uspješne realizacije. Turska je također propustila nekoliko dobrih prilika, posebno u drugom dijelu poluvremena te se na odmor otišlo pri rezultatu 0:0.
Na početku drugog poluvremena Prosinečki je u svlačionici ostavio Džeku, Pjanića i Višću, te golmana Šehića, umjesto kojih su u igru ušli Bajić, Milošević, Prcić i Begović, dok je u 69. minuti Cimirota zamijenio Kodro. Bez ključnih igrača reprezentacija BiH izgledala je mnogo lošije u nastavku, a Turci su dominirali svih 45 minuta. Domaći su imali i nekoliko dobrih prilika, ali nasreću u završnici nisu bili najprisebniji.
Ovo je, inače, sedma utakmica reprezentacije BiH u nizu bez poraza i sa dobrim raspoloženjem igrači dočekuju meč protiv Sjeverne Irske u okviru Lige nacija koji je na rasporedu u ponedjeljak u Sarajevu.
(sport)

12.10.2018.

"Kluč besmrtnosti" objavljuje izdavačka kuća Laguna


Roman ”Ključ besmrtnosti” mostarskog pisca sa holandskom adresom Harija Slipičevića doživio je veliko priznanje. Objaviće ga čuvena beogradska izdavačka kuća ”Laguna” u velikoj ediciji koja će pokriti zemlje regiona.
Nakon što je u rekordno kratnom vremenu ”Ključ besmrtnosti” postao najprodavanija knjiga u Bosni i Hercegovini, pojavio se interes više većih izdavačkih kuća, od kojih je Laguna bila najuspješnija za potpisivanje ugovora sa Slipičevićem.
Prema ugovoru između izdavačke kuće ”Laguna” i Harija Slipičevića, roman će biti objavljen iduće godine, a sve brojnije čitaoce očekuje i niz promocija u zemljama regije.
Nakon što je prvo izdanje bosanskohercegovačkog bestselera rasprodano, a drugo izdanje pri kraju, čitaoci će moći pronaći roman u novoj ediciji beogradske ”Lagune”.
”Raduje me saradnja s velikim izdavačem, poput Lagune. Mislim da je ovo nastavak jednog lijepog putovanja ‘Ključa besmrtnosti’. Drago mi je da će moj roman nastaviti stizati do sve većeg broja čitalaca”,poručio je autor romana, Hari Slipičević.
”Ključ besmrtnosti” je prvi roman mostarskog pisca sa holandskom adresom, Harija Slipičevića. Napeta priča romana ”Ključ besmrtnosti”, koja vodi čitatocekroz savremenu potragu za Knjigom Mrtvih, drevnim zapisom koji je pod zaštitom moćnog klana Ptolomejevića. Kroz splet istorijskih misterija, legendi, akcije i intrige, za Knjigom tragaju tajna društva, policijske agencije i vlade modernih država. u priču se na svoj 33. rođendan upliće Mac Lewit, naučnik i boem, dvojnik egipatskog boga Ozirisa, prvog čuvara Knjige Mrtvih.
(NovaSloboda.ba)
12.10.2018.

Nakon poplave


Ljudi nose članove njihovih familija iz dvorišta bolnica u gradu Palu, na ostvrvu Sulawesi u Indoneziji.
Mrtvi koji leže u plastičnim kesama, žrtve su cunamija, izazvanog zemljotresom jačine 7,5 stepeni, koji je ovaj grad preplavio talasima visokim preko 6 metara
U stvari, prethodno je bilo izdato upozorenje od cunamija, ali je, nažalost, prerano povučeno, tako da mnogi od 350 hiljada stanovnika ovog grada nisu ni bili svjesni opasnosti koja ih vreba sa mora.
Bezbrojne kuće, hoteli i klinike su srušene.
Broj žrtava se popeo na blizu dvije hiljade, a za mnogima se još uvijek traga.
(stern)
(NovaSloboda.ba)