spagosmail

Dobrodošli na moj blog


15.10.2018.

„Ocean Cleanup“ počeo sa radom

Sistem "Ocean Cleanup" je naziv za sistem koji će čistiti smeća iz Tihog okeana.
Ono što se samo do prije nekog vremena činilo samo kao ambiciozni san, postalo je stvarnost, nakon što je prethodnih dana „Ocean Cleanup“ počeo sa radom.
Radi se o sistemu vrijednom 20 miliona dolara, kojim se planira čišćenje 1,8 biliona komada smeća koji pluta Tihim okeanom.
Sistem će u prvom periodu plutati uz obale San Francisca , a to je ujedno test faza koja će trajati nekoliko sedmica, prije nego počne raditi "punom parom". Dizajnirala ga je nevladina organizacija "Ocean Cleanup" koju je 2013. godine osnovao holandski izumitelj Boyan Slat. Njihova misija je da razviju napredne tehnologije koje će pomoći u rješavanju plastike iz okeana.
Očekuje se da će ovaj sistem u narednih pet godina očistiti dio Tihog okeana ispunjen plastikom. Svaki od plutajućih krakova, kako se vidi na slikama u prilogu, hvataće oko 68.000 kilograma plastike godišnje, dok budu ovako plutali između Californije i Havaja.
Inače je ovaj dio Tihog okeana postao "oaza smeća", otkrivena je sredinom osamdesetih godina prošlog vijeka. Morsko smetljište je toliko veliko da se vidi iz svemira. Prostire se na 1,6 miliona kvadratnih kilometara i sadrži 1,8 biliona komada smeća. Skuplja se na jednom mjestu zbog struja koje idu u krug.
Prikupljena plastika će se reciklirati, a ukoliko projekat bude uspješan proširit će se i na druge morske površine.
(express)
(spagos))


15.10.2018.

Prkos male djevojčice


Protiv koga bi se mala Matilda mogla pobuniti danas? U istraživanju povodom 30. godišnjice objavljivanja istorijskog klasika za djecu, pisca Roalda Dahla, Britanci su ove godine odlučili: protiv Donalda Trumpa.
Ispred Muzeja pisca u Buckinghamshireu postavljen je spomenik djevojčici, koja stoji na nekoliko naslaganih knjiga, a nasuprot nje, američki predsjednik Donald Trump sa kratkim rukama i predugom kravatom, u njemu tipičnom položaju.
Hrabra junakinja dokazuje da se svako može oduprijeti, kako kažu iz kompanije Roald Dahl Story, koja je osmislila i izgradila skulpturu.
(focus)


(NovaSloboda.ba)