spagosmail

Dobrodošli na moj blog


21.10.2018.

Velež nastavlja sa sjajnim igrama

(foto:Adnan Bobić)
Prva liga FBiH, 11. kolo:

HNK Orašje - FK Velež 1:3

HNK Orašje: Kurbašić, Fačić, Đurčević, Šabić, Mikić, Živković, Marošević, Mujčić, Prgić, Brković, Lugavić.

FK Velež: Bobić, Biševac, Zvonić, Zeljković, Mujezinović (Brandao), Ćosić, Ovčina, Mrgan (Lucas), Fajić, Ferreryra, Vehabović.

Strijelci: 0:1 Prgić (18, 11m), 1:1 Brandao (54.) 1:2 Ovčina (68.), 1:3 Fajić (84.)

Velež je nastavio sa sjajnim igrama ove sezone. Rođeni su danas slavili 3:1 na neugodnom gostovanju u Orašju i tako potvrdili sjajnu formu.
Orašje je bolje otvorilo susret, imalo loptu u svom posjetu, a Prgić je u 19. minuti sa 11 metara matirao Bobića i doveo domaće u vodstvo. Nakon toga vrijedi izdvojiti sjajnu šansu za goste kada jedan domaći igrač zamalo vara vlastitog golmana, no ostalo je 1:0.
Pred sami kraj poluvremena Orašje ostaje sa deset igrača. Živković je dobio drugi žuti odnosno crveni karton, te ostavio svom tim na cjedilu i čini se da je to presudilo ovaj meč.
Tek što je počelo drugo poluvrijeme Brandao nakon sjajne akcija pogađa za slavlje stotinjak gostujućih navijača. Nakon toga Ovčina glavom matira Kurbašića za potpuni preokret u Orašju.
Pred sami kraj posao je završio Fajić svojim 14. pogotkom ove sezone. Ovčina je bio asistent, a Fajić pogodio.
(sport)


21.10.2018.

Prezentacija knjiga o Mostaru, u Umagu


Na internet stranici Gradske knjižnice u Umagu objavljen je tekst o Tiboru Vrančiću, dugogodišnjem saradniku ovog portala, koji će svoje knjige o Mostaru predstaviti na književnoj večeri u Umagu.Tekst prenosimo u cjelosti.

Tibor Vrančić i njegove knjige o Mostaru

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige u Umagu organiziramo u četvrtak 25. 10. 2018. u 20:00 sati susret s našim sugrađaninom Tiborom Vrančićem, kolekcionarom, publicistom i nakladnikom. Vrančić će nam predstaviti pet svojih knjiga o starom Mostaru, uz projekciju mnoštva povijesnih fotografija i slika. Na kraju će nas upoznati i sa svojom kolekcijom fotografija starog Umaga!
Dobrodošli!

O autoru:

Tibor Vrančić, rođen je 1952. g. u Subotici. Kao šestogodišnjak doseljava u Mostar gdje završava osnovnu školu, gimnaziju i ekonomski fakultet. Sve do zadnjeg rata radio je u koncernu APRO na poslovima vanjske trgovine, da bi ga posao godine 1992. odveo, prvo u Sloveniju, a nakon toga u Umag, Hrvatska, gdje i danas živi. Kolekcionar je starih knjiga te starih fotografija, posebice razglednica Mostara iz austrougarskog perioda.
Skupljajući već dugi niz godina stare fotografije i tekstove o Mostaru, nastojeći time sačuvati sjećanje i uspomenu na onaj njegov nekadašnji izgled i ugled, jedan je od inicijatora za pokretanje jedne trajnije arhive povijesnih slika i pisanih dokumenata Mostara, besplatno dostupnih svima koje zanima ova materija. Ovaj projekt, koji je zaživio na internetu pod imenom CIDOM (Centar za dokumentaciju Mostar), ostvario je uz pomoć prijatelja entuzijasta. Tako se na stranici www.cidom.org može pronaći ogromna arhiva knjiga, tekstova i fotografija iz svih razdoblja povijesti Mostara.


Do sada je samostalno objavio tri knjige tematikom usko vezanima za Mostar. Prva knjiga “Mostar – krhotine prošlosti” (izdavač vlastita naklada, tisak Fram Ziral, Mostar, 2010.) je mozaik slika i sjećanja na stari Mostar, a druga – “Ćesar na ćupriji” (izdavač Fram Ziral, Mostar, 2013.), povijesni je roman o posjetu cara Franje Josipa Mostaru. Nakon male pauze, samostalno je objavio knjigu “Stambol u Mostaru” (izdavač Fram Ziral Mostar, 2017.), koja je svojevrstna zbirka zanimljivih tekstova o Mostaru iz literature objavljene prije 100 i više godina. U suradnji s Ismailom Bracom Čamparom i Smailom Špagom 2017. objavljena je njihova zajednička knjiga “U sjeni zaborava” (izdavač IC štamparija Mostar), koja je pokušaj autora da slikama i kratkim tekstovima otrgnu od zaborava neke manje poznate događaje koji su se dogodili u Mostaru. Nakon pune četiri godine ležanja knjige u njegovu računaru, nažalost, Ismail Braco Čampara nije doživio objavljivanje ove zajedničke knjige – dva dana prije zvaničnog izlaska knjige iz tiskare, preminuo je.
Petu knjigu Vrančića (opet u suradnji sa Smailom Špagom i Ismailom Bracom Čamparom), “Perom i kamerom o Mostaru”, također je izdala izdavačka kuća Fram Ziral Mostar. Radi se o knjizi koja donosi mnoge zanimljive tekstove o Mostaru koje su napisali brojni inozemni putopisci s kraja 19. i početka 20. stoljeća posjećujući naš grad. Svi ti dojmovi o Mostaru predstavljaju svjedočanstva jednog povijesnog vremena i čuvaju ih od zaborava. Prvi je to pokušaj predstavljanja brojnih putopisaca koji su posjetili Mostar u jednoj knjizi. Usto, u knjizi su obrađeni i brojni fotografi iz istog perioda (skupa s njihovim fotografijama grada) koji su kamerama ovjekovječili Mostar. Fotograf s početka dvadesetog stoljeća je snimao likove i predjele prvim fotoaparatima i brižljivo čuvao staklene ploče, kako bi ih objavio u knjizi ili pokazao zemljacima, rušeći tako stereotipe koje je zapadni svijet stvorio prema ovoj zemlji.
Smail Špago
(Novasloboda.ba)
21.10.2018.

Ribolov na kineski način


Reda mora biti, također i kod ribolova! Na takmičenju ribolovaca na Hangze jezeru u Kini, ribari sjede na tačno određenim rastojanjima, na okruglim dugim pontonima, jedan pored drugog, jedan preko puta drugog.
Takmičenje je trajalo tri dana, učestvovalo je oko hiljadu ljubitelja ribolova. Jezero nastalo izgradnjom brane u istočnoj kineskoj provinciji Jiangsu, je najveće slatkovodno jezero u Kini. Poznato je po bogatom vodenom životu, i glavno mjesto u ovoj zemlji za uzgoj slatkovodnih riba.
Na ovom jezeru se redovno oržavaju takmičenja ribara.
(xinhuanet)

(Novasloboda.ba)