spagosmail

Dobrodošli na moj blog


26.10.2018.

Treskavica – Novi mostarski toponim

Mostar, Titova ulica prema sjeveru

U Mostaru već odavno postoje toponimi: Lepa Brana, Bejrut, Mostarka, Uglovnica, Neboder, DUM i još dosta tome sličnih, kojima se tačno označava određeni objekat ili mjesto u gradu, i ni kome iz Mostara ne treba obašnjavati gdje se to nalazi, a manje više, kad neko pita gdje se nešto nalazi, u Mostaru nikad niko i ne pita za ulicu i broj, nego za neki detalj, ili neki ovakav naziv, koji je u Mostaru svakome poznat.

Odnedavno se u Mostaru koristi još jedan toponim, pod nazivom „Treskavica“ i onaj koji ga je prvi izgovorio, kao da ga je uzeo iz usta hiljada drugih Mostaraca. Naime, još od vremena početka izgradnje kolektora za gradsku kanalizaciju, manje vše, sve glavne ulice sa obe strane Neretve su doživjele duboke kopove, polaganje cijevi, zasipanje, i na kraju asvaltiranje. Na nekim mjestima se javila potreba da se zbog iste stvari ulice ponovo prokopavaju, a radovi do gornjeg sloja sa asvaltom, manje više rađeni su sa hiljadu i jednim nedostatkom. Nekada su se o ovome problemu brinuli nadležni organi, vjerovatno se brinu i danas.
Ulica Maršala Tita, od novosagrađene pasarele u Zaliku, odnosno, kojih dvadesetak metara naviše, od kružnog toka na istoj ulici, pa sve do autobuske stanice doživjela je upravo ovo o čemu smo gore pisali. Ne zna se ni broj koliko puta se asvalt polagao, ponekad je trajao samo do jačih kiša ili leda, pa onda su slijedila nova kopanja i uzduž i poprijeko. Većina vozača, ako ikako može, izbjegava ovaj dio Glavne ulice sa sjevernog ulaza u grad, jer se na ovoj dionici malo dužoj od jednog kilometra, auto zatrese i zaljulja barem hiljadu puta, znači skoro sa svakom metru ulice.
I onda je nekome izletjelo, namjerno ili nenamjerno: Treskavica.
Ovih dana, skoro pa udarna vijest, na svim mostarsklim medijima je bila da se konačno kreće sa uređenjem ovoga dijela ulice.
Nadamo se da će ulica biti urađena po struci, zanatu i propisima. Nadamo se da će nestati i gore rečenog toponima.
Ali eto, da zabilježimo ono što je svojstveno samo Mostaru i Mostarcima.

Smail Špago
26.10.2018.

Pobjeda rukometaša BiH na startu kvalifikacija


fotosi: twitter

Sa stranice Rukometna reprezentacija BiH:

Stanje u Savezu nikakvo. Finansijska situacija nikakva.
Sjedneš u autobus i 16 sati putuješ do Bjelorusije. Izađeš na teren i pobijediš!!!

Bjelorusija – Bosna i Hecegovina 29:30

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pobjedom je započela kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2020. godine.
Izabranici selektora Bilala Šumana su u prvom kolu kvalifikacija danas u Minsku pobijedili selekciju Bjelorusije sa 30:29 (12:16).
Rukometaši BiH ostvarili su pobjedu nad prvim favoritom u grupi, nakon velikog preokreta i dramatičnog finiša.
Naime, domaći rukometaši su gotovo cijelu utakmicu imali rezultatsku prednost, ali su bh. reprezentativci u finišu meča uspjeli napraviti veliki preokret.
Susret nije dobro počeo za bh. rukometaše koji su se mučili u napadu, što je rezultiralo da su na prvi gol čekali do šeste minute. Domaći igrači su već na početku tako došli do tri gola prednost i tu razliku su držali veći dio meča.
Reprezentativci BiH su u nekoliko navrata uspijevali prići na gol zaostatka, ali bi onda uslijedile tehmičke greške u napadu koje su po pravilu Bjelorusi kažnjavali i vraćali prednost.
Selektor Šuman je odlučio rizikovati i prilikom napada igrati sa sedam igrača, bez golmana, što mu se na kraju i isplatilo. Serijom od 3:0 BiH je u 49. minuti došla na gol zaostatka, a četiri minute kasnije je prvi put izjednačila te već u narednom napadu i povela. Do kraja se igralo gol za gol, a posljednja minuta donijela je pravu dramu. BiH je imala priliku da u posljednjem napadu dođe do nove prednosti, ali je nekoliko sekundi prije kraja promašen gol. No, na sreću Bjelorusi su izgubili loptu u pokušaju brzog napada, a prilikom kontranapada nad Karačićem je napravljen sedmerac u posljednjoj sekundi, koji je realizirao Prce i pogodio za konačnih 30:29.
Nuić je bio najefikasniji igrač bh. reprezentacije sa sedam golova, po pet su postigli Karačić i Prce, a četiri gola Terzić. U selekciji Bjelorusije po šest golova postigli su Puhovski i Vailupau, a dva gola manje Šilovič.
Naredni meč rukometaši BiH igraju u subotu u Tuzli kada dočekuju selekciju Češke. Česi su u prvom kolu u srijedu pobijedili Finsku sa 31:27.
(sport)