spagosmail

Dobrodošli na moj blog


27.10.2018.

Spavamo sat duže, ali s posla po mraku kući


Kraj ljetnog računanja: Zimsko računanje vremena počinje u nedjelju 28. oktobra u tri sata i trajat će do 31. marta 2019. godine. Naučnici su dokazali da pomicanje sata dva puta godišnje remeti čovjekov bioritam

U nedjelju, 28. oktobra u 3 sata ujutro završava ljetno računanje vremena pomicanjem kazaljki za jedan sat unazad, i počinje zimsko računanje vremena.

Iako se bioritam lakše prilagođava na pomicanje sata unazad nego naprijed, nesanica je i dalje najčešća nuspojava. Te promjene najlakše padaju noćnim pticama koje imaju dodatan sat za svoje noćne aktivnosti, potvrdila su istraživanja.
Praktična primjena zimskog računanja vremena, osim pomicanja satova, znači i obavezno paljenje svjetla na automobilima.
Moguće su migrene, ali i pojačana osjetljivosti na vremenske prilike
Pomicanje sata utječe na unutrašnji sat i može poremetiti hormonalnu sliku što pak uzrokuje niz tegoba kao što su bolne migrene, nervoza i depresija. Zbog vraćanja sata unazad ljudi gube energiju i više osjećaju vremenske prilike kao što je jugovina.
(zan)


27.10.2018.

Kina pustila u promet supermost dužine 55 kilometara


Jedna nova veza između Macaua i Hong Konga ruši sve dosadašnje rekorde.
Visoke planine, još viši neboderi, vode delte Pearl River, i sve to jedno uz drugo, slike su koje spuštanje avionom na aerodrome Hong Konga i Macaua čine spektakularnim.
Sada je ova mega-metropolitanska regija sa 60 miliona stanovnika obogaćena još jednom atrakcijom: Novi divovski most koji premoštava deltu rijeke na Južnokineskom moru i povezuje financijsku metropolu Hong Kong sa kockarskim gradom Macau i industrijskom regijom Zhuhai na kineskom kopnu.
Hong Kong-Zhuhai-Macau most, kojeg nazivaju građevinom stoljeća, nakon skoro deset godina gradnje oficijelno je otvoren za promet. Konstrukcija je dužine kao Gotthard bazni tunel, naime, punih 55 kilometara. Od toga 35 kilometara ide preko vode kao most, a to je za dvadeset puta više nego Golden Gate u San Francisku.
Za izgradnju je bilo potrebno 400 hiljada tona čelika što je 60 puta više nego za gradnju Ajfelovog tornja u Parizu. „Most će ovdje stajati preko 100 godina“ kazali su graditelji nakon otvaranja. U svakom smjeru izgrađene su po tri saobraćejne trake. Uz brzinu od 100 km/h vožnja od Hong Konga do Macaua trebala bi se sa sadašnja 3 sata smanjiti na 30 minuta.
Hong Kong nije britanska kolonija od 1997, a Macau nije portugalsaka od 1999. godine. Oba grada pripadaju Narodnoj republici Kini, ali još uvijek imaju status posebnih upravnih područja sa vlastitim zakonima i nezavisnom upravom. Između Hong Konga, Macaua i kopnene Kine još uvijek postoje oštre granične kontrole. Stoga su projektanti u sklopu mosta izgradili vještačka ostrva na kojima se nalaze granični prelazi.
Podvodni tunel dug je 6,7 kilometara i najduži je tunel te vrste na svijetu. Otvaranje je održano godinu dana kasnije od planiranog. Procjenjeni tročkovi se kreću oko 14
milijardi eura, što je skoro dva puta više od planiranog. U svemu tome postoji jedan problem: U Hong Kongu i Macau vozi se lijevom stranom, a na kinseskom kopnu desnom.
Većina vozača iz ova dva grada ne smije voziti kopnenim cestama i obrnuto. Ustvari, u delti Pearl River živi isti broj ljudi, kao recimo u Italiji, ili Velikoj Britaniji. Trenutno samo 30 hiljada vlasnika automobila imaju dozvolu koja im omogućuje da voze i u Hong Kongu kao i desnom stranom ceste na kopnu. Stoga, u prvim trenutcima nakon otvaranja, nije ni bilo do neke velike navale za prelazak preko mosta.
(express)

Smail Špago
(Novasloboda.ba)
27.10.2018.

Slon hologram u Londonu


Kao duh djeluje hologram jednog afričkog slona, postavljen protekle nedelje u blizini St. Paulus katedrale u Londonu. Sablasno umjetničko djelo od svijetlosti, inicirano od strane WWF, Svjetske organizacije za zaštitu prirode, imalo je zadatak da podsjeti kako je najveća životinja na svijetu uvelikoj opasnosti.
Prosječno dnevno na svijetu biva ubijeno oko 50 slonova, zbog njihovih kljova. Ako se tako nastavi, ovim divovima prijeti nestanak zauvjek.
(spiegel)

(Novasloboda.ba)