spagosmail

Dobrodošli na moj blog


30.10.2018.

Obilježena pedeseta godišnjica Steleksa


Od Semira dobih link sa proslave 50 godina STELEKSa (Studenti Elektrotehnike Sarajevo), Društva studenata elektrotehnike Sarajevo, održane u Torontu, Kanada.

Od onog što se dešavalo prije punih pola stoljeća, jedino je ostalo poneko ime u memoriji i možda nagađanje, ko je ko na slikama, pogotovo što se na prosalvi našli nekadašnji studenti ETF Sarajevo iz različitih generacija, a ruku na srce, čovjek je najbolje poznavao svoju generaciju i uz to, plus, minus još koju. U prostorije STELEKSa u Sarajevu sam navraćao dosta puta, u vrijeme mog studiranja. Bio sam na prvoj godišnjici otvaranja 1969. godine, nisam bio neko od onih, koji je tamo visio redovno, ali smo onako u grupi, mostarska raja, znali ponekad navratiti, vidjeti se sa rajom i družiti se. Putem interneta, već nekoliko godina, pratim aktivnosti nekadašnjih studenata elektrotehnike, koji su se nakon ratnih zbivanja našli u Kanadi. Impozantna je cifra od 200 inžinjera koji su se našli na proslavi.

Evo Semirovog teksta u vezi proslave, i linka na kojima se mogu pogledati detalji sa proslave:

U subotu veče je bilo veselo u jednoj sali Columbus centra u Torontu nedaleko od nas. Skup od 200 elektro inženjera, nekadašnjih studenata Eelektrotehničkog Fakuleta u Sarajevu je organizovan u povodu proslave 50 godina od osnivanja društva studenata ETF-a Steleks. Neki su došli iz Australije, USA, zapadnih kanadskih provincija Alberte i British Columbia-e.
Kolege koje su uložile mnogo truda oko organizacije skupa, zaslužuju svaku pohvalu za realizaciju. Sala, večera, muzika sve je bilo adekvatno ovakvom skupu. Naravno najvažnije je bilo druženje i mogucnost da čovjek sretne dragu raju nakon dugo vremena. Iz moje generacije nas je bilo troje: Gojko Babic, Medo Kantardzić i ja. Mi smo bili među najstarijim ali još uvijek ne i najstariji, ha,ha.
Ovdje možete vidjeti sadržaj pozivnice, a dodaću i nekoliko slika da vam priblizim sinoćnju atmosferu. Odlazak je bio iza jedan sat poponoći. SK

Ovako je izgledala obavijest o skupu:

Molimo vas da pažljivo pročitate ovu poruku, i ako ste uplatili za nekog drugog, čiji e-mail mi
možda nemamo, obavijestite ih o ovoj poruci.
Proslava se održava na ovoj adresi: COLUMBUS CENTRE
901 Lawrence Ave West (at Dufferin), Toronto, Ontario M6A 1C3
-Vrata sale se otvaraju u 6:00PM.
-Okupljanje uz koktel traje do 7:00PM kada ćemo početi sa programom.
-Večera će početi ne kasnije od 8:00PM.
-Naš muzički gost je Neven koji će nas vratiti u stara vremena svirajući hitove iz naših
krajeva.
-Svaki sto će imati po dvije boce vina a sokovi, gazirana pića, kisela voda, kafa i espreso su
takođe uračunati u cijenu večere. Bar će biti otvoren do ponoći.
-Sala je rezervisana do 1:00 AM.
-Više detalja možete naći na:


(spagos)


30.10.2018.

Taj čudesni svijet: Slike dana


Na aero mitingu u Brienzu u Švicarskoj, helikopter izbacuje svijetleće rekete. Sve ovo se dešavalo u Axalpu, koji se nalazi na nadmorskoj visini preko dvije hiljade metara. Gledaocima je tom prilikom bio ponuđen jedan pravi spektakl.


Rodeo, stara kaubojska zabava živi i dalje. U kalifornijskom malom gradu San Dimas ova tradicija je ponovo obnovljena prije 24 godine kao charity rodeo. Na slici, jedan jahač, i pored bijesa konja, nakon ove scene zadržao se u sedlu.


Polarna svijetlost osvjetljava nebo iznad Godafoss vodopada na sjeveru Islanda. Ovaj prirodni spektakl tamo se može doživjeti i posmatrati skoro osam mjeseci u godini.


Čini se da je jesen prava sezona za zabavu balonima. Ovog puta, spektakl se odigrao na jugozapadu Kine. Baloni u raznoraznim bojama pojavili su se na internacionalnoj Outdoor sportskoj konferenciji, uz brojne zabave i veliki broj posjetilaca.

Neko se bavi sportom iz zabave, neko želi pobjedu, neko samo učestvovati, a opet neki se tamo nađu samo da se pokažu. Igrači golfa, sa slike, opušteno sjede na klupi, prije nego što uzmu učešća na  Svjetskom prvenstvu Hikory Open u Longinddry golf klubu u Škotskoj. Sve se uklapa.


Jedan švicarski stočar pozira sa svojim kravama u povodu njegove inicijative za podršku uzgajivačima rogate stoke. Naime, krajem novembra, Švicarci će izaći na referendum na kome će odlučiti da li će stočari ubuduće dobijati finansijsku podršku za uzgoj rogate stoke.


Na kraju i o Noći vještica. Plesačica Ekaterina Kalugina, onako kako je izgledala, na tradicionalnom Halloween partyju u Berlinu. Ove godine, tema noći je bila: Bajke.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)