spagosmail

Dobrodošli na moj blog


31.10.2018.

Putovanje kroz vrijeme: Nekad i sad sa iste pozicije – Titova ulica, Šadrvan kod Hafiz hodžine džamije
Mostar nekad i sad, fotografije sa iste pozicije u vremenskom razmaku od nekoliko decenija, do punog stoljeća. Fotografija nikad nije dosta, kao i pogleda u blisku ili dalju prošlost, onoliko daleku, koliko to dozvoljavaju fotografije napravljene nekada u našem gradu, od strane znanih i neznanih fotografa.
Danas uporedni pogled prema jugu na Titovu, nekad Glavnu ulicu, Šadrvan iz 1900. i 2014. godine.
Hafiz hodžina džamija bila je locirana u Brankovcu, na uglu Titove ulice i ulice Riste Milićevića, nekada Temimova sokaka. Imala je stalaktitima ukrašenu munaru i šadrvan u dvorištu. Bila je zadužbina nekog Hafiza, o kome je ostalo zapisano samo da je bio bogat čovjek.
Džamija je izgrađena prije 1631. godine, a to se može utvrditi na osnovu sidžila mostarskog kadije iz te godine, u kome se spominje Hafizova mahala. Iz zapisa Hivzije Hasandedića, saznajemo da su 1899. godine vakufu džamije pripadala tri dućana i harem. Munara ove džamije je 1932. godine prenesena u Čapljinu i postavljena uz tamo izgrađenu džamiju.
Na temeljima džamije je izgrađena jednospratnica, u čijem prizemlju su se tokom vremena nalazile radnje različite namjene, od gostione, zdravljaka, do mesare danas, a sprat je korišten za kancelarije.
Ovaj objekat i okolina je i danas Mostarcima poznato kao Šadrvan, a najviše po istoimenoj gostionici, koja se nalazila na mjestu prijašnje džamije.
Priredili: Smail Špago, Tibor Vrančić, Ismail Braco Čampara

(NovaSloboda.ba)
31.10.2018.

Konkurs za izbor kratkih filmova o antifašizmuU povodu 75 godina od Prvog zasjedanja ZAVNOBIH-a i 70 godina SABNOR-a BiH, Udruženje antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Mostar raspisalo je konkurs za izbor kratkih filmova snimljenih mobitelom.

Konkurs je otvoren do 20. novembra ove godine, a odabrani filmovi bit će prikazani u okviru programa 3. Festivala antifašističkog filma.

Filmovi mogu konkurisati za dvije nagrade, i to za najbolji film po odluci stručnog žirija, te za najbolji film po odluci žirija publike.

Iz tog udruženja pozvali su "nove generacije antifašista i antifašistkinja" da mobitelom snime filmove koji za temu imaju 'antifašizam', te da radove prijave slanjem linka ili file-a wetransferom na mail: antifasistimostar@gmail.com, saopšteno je iz UABNOR-a Mostar.

(UABNOR Mostar)

31.10.2018.

Priprema za zlatni dodir


Sa rukavicama na rukama, jedna saradnica priprema Kate Moos za veliki događaj koji slijedi.
Međutim, bolje je reći, za figuru koja predstavlja poznati fotomodel.
Figura je izrađena od 18 karatnog zlata i nosi ime „Song Of The Siren“, „Pjesma sirene“, a uradio je britanski umjetnik Marc Quinn. Ova figura je sa ostalim figurama bila predmet prodaje na aukciji kod Shotebyja. Svi predmeti su bili izrađeni od plemenitih metala.
Naslov aukcije je bio „Midas Touch“, „Dodir Midasa“. Kralj Midas je bio jedan legendarni lik, koji je sve što bi dodirnuo pretvarao u zlato
Usput: početna cijena za figuru Kate Moos bila je oko 450 hiljada eura.
(stern)

(Novasloboda.ba)