spagosmail

Dobrodošli na moj blog


02.11.2018.

Tamo gdje živimo: Nekad i sad sa iste pozicije


Jedna fotografija iz 1911. godine, iz zbirke kolekcionara Joachima Brokmeiera iz Kelna, pokazuje Kreuzkapelle, evangelističku kapelu u Riehlu, dijelu grada Kelna u Njemačkoj. Ona je svečano otvorena 3. decembra te godine. Slijedeće godina završen je zvonik. Kasnije, 1933. godine, zbog povećanja evangelističke zajednice u tom naselju, sala za molitve je još proširena. Kako ni to vremenom nije bilo dovoljno, između 1963. i 1965. godine, izgrađena je Stephanus crkva, koja je bila druga po veličini protestantska crkva u mjestu. Vremena se mijenjaju, a zbog opadanja broja članova zajednica je 2016. godine odlučila da Kreuzkapelle promjeni namjenu. Od tada se ovdje čuje shalom, umjesto amen. Liberalna jevrejska zajednica „Gesher LaMassoret“ je preuzela objekat, tako da je nekadašnja Kreuzkapelle, od tada službeno postala sinagoga.
Na neki način, tu se zatvorio krug tužne istorije Kreuzkapelle iz zadnjih godina Drugog svjetskog rata. Tada su pokršteni članovi zajednice, koji su imali jevrejsko porijeklo, prije njihove deportacije u logore smrti, dovođeni ovdje, kako bi se oprostili putem jedne cinične „završne božije molitve“.
(ksta)

(spagos)

02.11.2018.

U subotu „Dan u prirodi“Brdsko – biciklističko udruženje “MTBA“ Mostar u saradnji sa Sportskim društvom “Zalik“ Mostar organizuje “DAN U PRIRODI“ u subotu 03. novembra od 10:00 sati na lokaciji Parka Fortica / Zip line.
Pored besplatnog graha kojeg će pripremati pobjednici “Grahijade 2018.“ iz SD “Zalik“ u ponudi su i promotivne cijene za: najam bicikala, najam električnih bicikala, zip line, dječiji zip line, penjanje.
Više informacija potražite na FB događaju.
(AbrašMEDIA)

02.11.2018.

Iz životinjskog svijeta: Fotografije godine

I ove godine je održano takmičenje fotografije pod nazivom „Wildlife Photographer of the Years“, po različitim kategorijama iz životonjskog svijeta, ali i po dobi uzrasta forografa. Ovdje donosimo pregled nekoliko najzanimljivijih, nagrađenih fotografija

Jedan od najmlađih učesnika takmičenja za najbolju fotografiju, indijski dječak Arshdeep Singh pobjednik je u kategoriji „10 godina i mlađi“. Njegova fotografij prikazuje dvije mlade sove, koje su se dobro prilagodile urbanom životu, a kako se vidi, kao gnijezda im je poslužila jedna obična cijev.

U kategoriji „Ponašanje vodozemaca i reptila“, pobijedila je fotografija koja prikazuje borbu između salamandera, blatnog vraga (Cryptobranchus alleganiensis) i vodene zmije. Iako je u početku situacija izgledala beznadežna, veliki salamander se uspio osloboditi.

Slika jaguara uz stablo daje povoda za razmišljanje kako je fotograf u bijegu potražio sklonište na stablu, i odatle napravio ovaj snima. A u stvari, radi se o oštrenju kandži jaguara o koru stabla, čime istovremeno ostavlja upozorenje: „dalje od moje teritorije“.

U kategoriji „Urbani divlji život“, ne dominiraju samo boje, nego i sjenke. Na slici se ne vide mačke koje prolaze ulicama jednog sela u Apeninima, nego jedan martianski mrki medvjed. Od ove jako ugrožene podvrste egzistira još samo oko 50 primjeraka.

U kategoriji „Podvodni“, fotograf je u letu uhvatio brzinu, pokret i ljepotu jedne leteće ribe. Inače, leteća riba može pobjeći od grabljivaca i ostati u letu i nekoliko stotina metara iznad površine vode.

Jedan vrući ljetni dan na zapadu Australije, u kome ose valjaju kuglice od blata, kako bi proširile osinjak koji se nalazi u blizini. Fotografija je pobijedila u kategoriji „Ponašanje bezkičmenjaka“. Za nastanak fotografije, bilo je potrebno ležanje satima u blatu i stotine pokušaja, dok se nije pojavio savršeni trenutak za snimku.

Jedna majka se trudi da po stabljici rasporedi njeno potomstvo. Ona jaja postavlja sa donje strane lišća i štiti njene potomke dok ne odrestu. Naravno, za savršenu fotografiju autoru je slijedila nagrada „Wildlife Photographer Portofolio Award“.

U kategoriji fotografa od 15 do 17 godina, nagradu je odnijela fotografija leoparda po imenu Mathoja, što na jeziku Bantu znači „onaj koji se ljulja dok hoda“. U stvari, radi se o ženki leoparda, koja nosi mlade, a dok je u takvom stanju, ne može pravilno hodati.

Fotografija pod nazivom „Krvožedna“, odnijela je nagradu u kategoriji „Ponašanje ptica“. Na slici se vidi zeba, na udaljenim sjevernim ostrvima Galapagosa, koja se u nedostatku hrane pretvorila u vampira i pije krv ranjenoj bluni. Čini se da bluna toleriše ponašanje zebe, jer joj čisti ranu i neće izazvati nikakve druga oštećenja.

Planinski gorila Lady Kuhirwa nikako ne može napustiti ostatke njene mrtve bebe. Slika je osvojila nagradu u kategoriji „Ponašanje sisavaca“. Beba je najvjerovatnije umrla od hipotermije. Majka je mrtvu bebu nosila sednicama, prije nego što je njene ostatke pojela.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)