spagosmail

Dobrodošli na moj blog


03.11.2018.

Balkanska metropola podiže spomenik Josipu Brozu Titu


Gradonačelnik i inicijator te ideje, Ivan Vuković, kazao je kako odluka o podizanju spomenika Titu ne predstavlja jugonostalgiju, već dokaz da Crna Gora ostaje vjerna antifašističkoj orijentaciji.
Podgorica, nekadašnji Titograd, uskoro ima namjeru podići spomenik Josipu Brozu Titu, odlučili su u utorak odbornici Skupštine glavnog grada Crne Gore.
Gradonačelnik i inicijator te ideje, Ivan Vuković, kazao je kako odluka o podizanju spomenika Titu ne predstavlja jugonostalgiju, već dokaz da Crna Gora ostaje vjerna antifašističkoj orijentaciji.
»Antifašizam u Crnoj Gori je živ i država nema namjeru skrenuti s tog puta«, poručio je Vuković, ocijenivši da u »Titovo vrijeme režim nije bio demokratski, ali su alternative tom režimu bile mnogo gore«.
U obrazloženju odluke navodi se da se na taj način trajno čuva uspomena na istaknutu osobu, revolucionara, borca protiv fašizma i jednog od najvećih svjetskih državnika 20. stoljeća.
Navodi se da je Tito iznimno poštivao Crnu Goru i njezinu povijest.
»Uvijek spreman da joj za njene podvige oda najveće priznanje i pomogne u svemu što, za njegova vremena, nije mogla ili smjela sama učiniti«, stoji u obrazloženju.
Podsjeća se između ostaloga da je Tito bio jedinstven primjer u povijesti borbe protiv fašizma jer je kao zapovjednik vojske bio stalno na čelu svojih boraca i da je u toj borbi bio i ranjen.
03.11.2018.

Jedinstveni vodopad „proradio“ nakon obilnih kiša

Veliki Movran, Čvrsnica, 29.10.2018, oko 9:00 ujutro

Nakon duljeg sušnog razdoblja veći dio Hercegovine zahvatilo je nevrijeme praćeno obilnim oborinama koje su uzrokovale pojavljivanje, mnogi tvrde, najvećeg vodopada u BiH i regiji. Tridesetak kilometara sjeverno od Mostara, u mjestu Drežnica, koje obiluje netaknutom prirodom, pojavio je se Veliki Movran, vodopad koji je visok 584 metra i moguće ga je vidjeti samo nakon obilnih kiša. Njegova polazna točka nalazi se na 1383 metra, a završna na 799 metara i samo rijetki ga mogu vidjeti kako se obara niz veliku stijenu planine Čvrsnica. Veliki Movran specifičan je po tome što on nije vodopad stalnog karaktera, već je to, zapravo, veliki sifon u kojem se voda sakuplja cijele godine da bi onda za vrijeme najvećih kiša, kada se planinski procijep ispuni, bljesnuo, odnosno eksplodirao pred očima posjetitelja. Kako smo saznali od lokalnih mještana, pojavio se u noći na utorak kad je večernju tišinu proparao zastrašujući huk vode koja je se odjednom počela obrušavati niz južnu stranu planine Čvrsnice. Lokaciju Velikog Movrana nije teško naći, ali je puno veći rizik da ga nećete zateći. Ako se ipak odlučite krenuti u “lov” na Movrana, najbolje vrijeme za to je razdoblje najvećih jesenskih ili proljetnih kiša, kada se uslijed izuzetne varijabilnosti vodotoka Veliki Movran pojavi i jednako tako u nekoliko sati nestane. Ekipa Večernjeg lista imala je sreću fotoaparatom ovjekovječiti ovu jedinstvenu atrakciju spoja vode i kamena.
(vecernji.ba)

03.11.2018.

Komadić domovine
U avgustu 2016. godine, Reyonce Tabu (40) izbjegla je pred građanskim ratom u njenoj domovini u Južnom Sudanu.
Danas, kao i ostalih 270 hiljada izbjeglica, živi u jednom izbjegličkom kampu u Bidibidiju u Ugandi. Kod kuće je nekada bila prodavačica odjeće, a u Bidibidiju sakuplja kamenje, usitnjava ih i nudi kao građevinski materijal. S novcem dobijenim od prodaje, pomaže svojoj majci. Njih dvije brinu se o desetoro djece, među kojima su i djeca od Tabuinog brata.
Fotografkinja Nora Lorek, koje radi na seriji fotografija o izbjeglicama iz Južnog Sudana, slikala je Tabu ispred tradiocionalnog sudanskog prekrivača za krevet. Milaya, kako se naziva taj prekrivač, jedna je od rijetkih stvari koje su izbjeglice prilikom napuštanja domovine mogle ponijeti sa sobom.
Tabu se odlučila da napusti domovinu kada je njen muž kao vojnik otišao na front. Od tada, o njemu nije čula ni riječi. Ne zna ni da li je još živ. Ali, kako kaže, još uvijek se nada da će se vidjeti.
(spiegel)
(NovaSloboda.ba)