spagosmail

Dobrodošli na moj blog


05.11.2018.

Prvi u svijetu: Postavljen saobraćajni znak koji upozorava na šišmiše u pećini


Članovi Centra za krš i speleologiju postavili su u subotu prvi saobraćajni znak opasnosti koji upozorava na šišmiše u pećini.
To je prvi takav znak u svijetu (koliko znamo postoje za divljač općenito, divlje svinje, kengure, losove). Dozvolu za postavljanje znaka odobrila je Direkcija za ceste Zeničko-dobojskog kantona. Znak je postavljen sa obe strane ulaza u pećinu / tunel Ponikva na regionalnoj cesti koja iz Vareša vodi preko planine Zvijezde u dolinu Krivaje. Ova pećina je jedna od pet pećina u svijetu kroz koje cijelom dužinom prolazi saobraćajnica.
Pećinu Ponikvu naseljava nekoliko vrsta šišmiša: veliki potkovasti šišmiš (Rhinolophus ferrumequinum), mali potkovasti šišmiš (Rhinolophus hipposideros), veliki mišouhi šišmiš/mali mišouhi šišmiš (Myotis myotis/Myotis oxygnathus), veliki kasni šišmiš (Eptesicus serotinus), šrajbersijev šišmiš (Miniopterus schreibersii) te širokouhi šišmiš (Barbastella barbastellus) i alpski dugouhi šišmiš, (Plecotus macrobullaris). Ova dva posljedna šišmiša su vrlo rijetke vrste u Bosni i Hercegovini.
Znak je postavljen zato što je već zabilježeno stradanje šišmiša usljed sudara sa automobilima. Budući da je prije nekog vremena postavljena javna rasvjeta (sa bespotrebno jakim osvjetljenjem – čitaj: svjetlosno zagađenje), vjerovatnoća novih slučajeva stradavanja je još veća. Iz Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva se nadaju da će novi saobraćjni znak skrenuti vozačima pažnju na moguće sudare sa šišmišima i potrebu smanjenja brzine, a nadaju se i da će novi saobraćajni znak biti još jedna turistička atrakcija Vareša, saopšteno je iz Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva.
(NovaSloboda.ba)
05.11.2018.

Iscurilo jezero


Švicarsko jezero Lac de Brenets je nakon mjesecima duge suše jednostavno iscurilo. Nivo vode je opao za više metara, javjaju iz firme za organizaciju prevoza brodom.
Iako već od septembra nema turističkih vožnji brodom, neuobičajeni pogled na presušeno jezero privukao je mnogo znatiželjnih.
Prema navodima meteorološke službe iz Švicarske, istočna Švicarska je između aprila i avgusta ove godine doživjela najveći deficit kišnih padavina od početka mjerenja, godine 1864. U jezeru kod mjesta Les Brenets, u kantonu Neunburg, mnogi brodovi su ostali ležati na dnu jezera.
Dno je nakon presušivanja jezera postalo baš tako tvrdo, pa je prethodnih dana jedna djevojčica trčeći dnom upala u blato, odakle je morala biti isčupana.
Kiše su prethodnih dana konačno ponovo počele padati, pa se očekuje poboljšanje situacije.
(web)
(NovaSloboda.ba)