spagosmail

Dobrodošli na moj blog


08.11.2018.

Film o ŠvabiPrije nekoliko dana u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu upriličena svjetska premijera filma "Švabo iz Sarajeva" autora Sabahudina Topalbećirevića o životu i djelu Ivice Osima, najvećeg bh. fudbalskog autoriteta i životnog učitelja.

(tekst koji slijedi objavljen je na portalu sportsport.ba, 4. novembra 2018.)

Ovo je drugo Topalbećirevićevo filmsko ostvarenje nakon filma "Džajić", a njime je otvoren ovogodišnji, osmi Intenacionalni sportski simpozij Simposar.

Prije projekcije filma prisutnima se obratio nekadašnji član predsjedništva SFRJ iz BiH Bogić Bogičević, Osimov prijatelj koji je održao kratak ali veličanstven, emotivni govor.
"Počašćen sam što vam se mogu svima obratiti. Šta reći o svjetskom čovjeku koji je zadužio BiH a neću pretjerati ako kažem Evropu i svijet. Rođen u porodici bravara i od majke domaćice. Od djedova i baka iz Njemačke, Poljske, Češke i Slovenije. On je 1941. imao Evropu i svojoj kući, ovu Evropu kojoj mi sada stremimo. Osim je kao naš savremenik daleko ispred našeg doba. Čovjek koji je rano shvatio da je različitost život, a jednoobraznost smrt", kazao je nekoliko rečenica Bogičević kojima je izazvao jezu kod većine prisutnih i gromoglasne aplauze, izrazivši nadu da će prisutni iz sale nakon filma izaći kao bolji ljudi.
Film je realiziran u saradnji sa Aljazeerom, a projekciji su prisustvovale brojne zvanice iz sportskog, kulturnog i javnog života. Među njima selektor Robert Prosinečki, predsjednik NSBiH Dino Begić, zatim zvanice iz Hrvatske, Zlatko Dalić, Zdravko Mamić, Zdravko Reić, Predrag Naletilić, legende Želje Refik Šabanadžović i Radmilo Mihajlović, atletičar Asmir Kolašinac, dvostruli evropski košarkaški prvak Željko Pavličević, Samir Avdić, zatim članovi uprava sarajevskih vječitih rivala, trener Sarajeva Husref Musemić, bivši fudbalski reprezentativci, kao i drugi mnogobrojni prijatelji i štovatelji lika i djela Ivice Osima.
(sportsport.ba)
Naviru sjećanja

Uz pomenuti film, odjednom, iz memorije počinju da  naviru sjećanja na fudbalska dešavanja prije pola stoljeća.
Pored utakmica koje je igrao za FK Željezničar, koje sam redovno pratio na stadionu pod Bijelim Brijegom u derbijima Velež – Željo, naročito su mi u sjećanju ostale utakmice Ivice Osima koje je odigrao u dresu reprezentacije Jugoslavije, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 1968. godine. Bili su to počeci gledanja pravih utakmica na televizijskim crno bijelim ekranima, kupovine prvih televizora baš radi prenosa utakmica, vrijeme čitanja sportskih izvještaja u novima, dan nakon utakmice, i sportskih pregleda, ponedeljkom oko deset uvečer, dok ne stignu snimci sa svih utakmica. Takvi su tada bili tehnički uslovi televizije.Kako je zapisano u novinskim izvještajima, „Te 1968. godine Evropa je gledala najbolju reprezentaciju kontinenta u tom trenutku, reprezentaciju Jugoslavije...“. Pored tadašnje planetarne fudbalske zvijezde Dragana Džajića, u reprezentaciji Jugoslavije su u to vrijeme igrala i četiri Bosanca i Hercegovca: Vahidin Musemić centarfor, Mirsad Fazlagić bek, Boško Antić krilo, Idriz Hošić, tada igrač Partizana, te desetka Ivica Osim.
Reprezentacija Jugoslavije je toga vremena najčešće igrala u sastavu
Pantelić, Fazlagić, Damjanović, Pavlović, Paunović, Holcer, Petković, Trivić, Musemić, Osim, Džajić.
Ovaj sastav je dospio do finala Evropskog prvenstva 1968. godine u Italiji. U polufinalu savladana Engleska sa 1:0, a u finalu protiv Italije, zahvaljujući čudnim odlukama švajcarskog sudije Gotfrieda Diensta, utakmica završena 1:1. Jugoslavija je bila za klasu bolja od domaćina prvenstva, ali se po tadašnjim pravilima morala igrati nova utakmica za 2 dana. Jugoslavija je tu utakmicu izgubila 0:2. Utakmica je igrana na Olimpijskom stadionu u Rimu. U finalnim utakmicama Jovan Aćimović je zamjenio povrijeđenog Ivicu Osima, kome je protiv Engleza slomljena ključna kost.
Naročito je ostao zapažen uspjeh Ivice Osima kao selektora Jugoslavije u periodu od 1986 do 1991, kada je sa reprezentacijom Jugoslavije otišao na Svjetsko prvenstvo 1990. godine u Italiji. (opet Italija, op.a) gdje je dospio do četvrtfinala i na penale izgubio od Argentine.
Naravno, puno više u filmu.
(spagos)08.11.2018.

U indiji otkrivena najviša statua na svijetu
U Indiji je otkrivena najviša statua na svijetu, visoka 182 metra, koštala je 430 miliona dolara, a posvećena je lideru Sardaru Vallabhbhaiju Patelu
Smještena je u zapadnoj državi Gujarat i prekrivena bronzom. Premijer Narendra Modi kazao je kako će statua jedinstva služiti kao velika turistička atrakcija, ali su neki kazali kako je ovo “bacanje” javnog novca, tvrdeći da su se sredstva iz budžeta mogla iskoristiti u bolje svrhe.
Otkrivajući statuu, premijer je kazao da je ona simbol indijskog integriteta i rješenja. Iz aviona je ispuštano cvijeće na nju. Vlada Gujarata je platila više od polovine iznosa, dok je ostalo prikupljeno od federalne vlade i donacija.
Statua je visine kao skoro dva Kipa slobode u New Yorku, a nadmašila je i visinu kipa Spring Temple Buddha u Indiji (128 metara).
Kako kažu, ni ova statua neće zadugo ostati najduža. Vlada zapadne države Maharashtre gradi memorijal ratniku i kralju Šivaji, koji će navodno biti visok 190 metara.
Patel je bio prvi ministar unutrašnjih poslova i vicepremijer Indije. Bio poznat kao “Iron Man Indije”, koji je uvjerio države da se ujedine i postanu dio nezavisne indijske države.
Očekuje se da će njegov kip privući 2,5 miliona turista godišnja, što će itekako pomoći razvoju ekonomije. Posjetioci će se moći popeti na galeriju, koja se nalazi u visini njegovih grudi i imati pogled sa 153 metara visine.
(express)
(NovaSloboda.ba)