spagosmail

Dobrodošli na moj blog


09.11.2018.

Dan poslije...
(spagos)
09.11.2018.

Godišnjica rušenja Starog mosta

Senad

Sanjin

Dženan

9. novembar 1993 – 9. novembar 2018

Na današnji dan 9. novembra 1993. godine srušen je Stari most u Mostaru.
Kao i svake godine Klub skakača u vodu “Mostari” i ove godine godišnjicu rušenja simbola Mostara obilježio je skokom bez aplauza i bacanjem cvijeća u Neretvu.
Godišnjicu rušenja Strag mosta danas su obilježili i učenici iz mostarskih škola. U manifestaciji obilježavanja, učestvovalo je oko 900 osnovaca i srednjoškolaca.
Simbol Mostara i Bosne i Hercegovine srušen je tačno u 10 sati i 16 minuta. Stari most u Mostaru porušen je granatiranjem od strane Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 9. novembra 1993. godine. S njim i cijela stara jezgra Starog grada među kojima je nekoliko monumentalnih džamija, medresa i jedini hamam u Hercegovini.
Simbol grada na Neretvi sagrađen je između 1557. i 1566. godine, po nalogu sultana Sulejmana Veličanstvenog, koji je građenje povjerio Mimaru Hajrudinu, istanbulskom arhitekti i učeniku čuvenog Mimara Sinana. Iako je malo službenih podataka o njegovoj gradnji, pouzdano se zna da je most bio najveća lučka konstrukcija na svijetu i jedan od najvećih graditeljskih poduhvata tog vremena.
Rušenje Starog mosta počelo je dvadeset dana ranije, a intenzivno 8. novembra 1993. Gađan je s obližnjih planinskih visova Planinice i Stotine granatama velike razorne moći. Granate su padale i na kule Taru i Halebinku koje su svojevrsni statički uteg mostu. Cijela jedna ulica sa dućanima zvana Kujundžiluk potpuno je nestala. Granate su dva dana za redom intenzivno rušile dio po dio mosta. I konačno u 10 sati i 16 minuta 9. novembra pokleknulo je remek djelo mimara Hajrudina. Pao je u hladnu Neretvu. Stari most je bio simbol mostarskog građanskog identiteta i simbol najvrjednijeg kulturno historijskog nasljeđa u Bosni i Hercegovini.
Obnova Starog mosta koju su finansirali Turska, Hrvatska, Italija, Holandija, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i Grad Mostar počela je 2003. godine. Prvi kamen u novi luk Starog mosta ugradio je tadašnji zamjenik premijera Republike Turske Bulent Arinč. Obnova je završena u julu 2004., a ceremonija svečanog otvorenja upriličena je 23. jula 2004. godine. Radove na obnovi mosta uspješno je izvela turska firma ER-BU.
2005. godine Stari most, zajedno sa starom gradskom jezgrom Mostara uvršten je na UNESCO-ovu listu svjetske kulturne baštine, prvi spomenik iz BiH.
(Mostarski.ba)

09.11.2018.

Svijet i u svijetu svašta: Slike dana


Artistkinja cirkusa „Cirque du Soleil“ prikazuje svoje umijeće u showu „Totem“, koji trenutno gostuje u Parizu, gdje će svoje predstave održavati sve do decembra.

Na takmičenju „Invictus Games 2018“, Britanac Paul Guest učestvovao je u disciplini bacanje kugle. Takmičenje je održano u australijskom Sydneyu.

U bilo koje drugo doba godina, ovakav snimak bi bio začuđujujući. Ali, tokom godišnje parade vještica na Tomkins Square u New Yorku, dinosaurusi koji šetaju sa psima, nisu bili rijetkost.

Tokom parade u povodu Dana mrtvih, jedna žena hoda ulicom Mexico Cityja. „Dia de los Muertos“ je najveći narodni praznik u Mexicu. U čitavoj zemlji o mrtvima se misli u jednoj veseloj i opuštenoj atmosferi.

Zbog rata u Jemenu, oko dva miliona djece nemaju pristupa školama. U sjeverozapadnoj provinciji Hajjah, školski časovi se održavaju na otvorenom.

Na perifriji Jalandhara u Indiji, cigle se i danas izrađuju ručno.

A iznad grada Aberstwyth, na obalama Walesa, jato čvoraka, na povratku u toplije krajeve, prekrilo je jesenje nebo.

Plesači na Baliju u vrijeme otvaranje 5. konferencije „Our Ocean Conference“. U centru pažnje ove donatorske konferencije za zaštitu mora nalazile su se teme, kao što su: Uticaj klimatskih promjena na okeane, Ugroženost okeana otpadom i Zaštita morskog biodiverziteta.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)