spagosmail

Dobrodošli na moj blog


10.11.2018.

Mostar 1893. godine


"Mostar, iako izgledom siromašan grad, je veoma zanimljiv zahvaljujući svom orijentalnom izgledu. Nalazi se u uskoj dolini, kuda Neretva probija svoj put između strmih litica, jedva ostavljajući prostora za više od dvije duge ulice sa obje obale rijeke. Dvije četvrti grada, tako formirane, su povezane jednim od najljepših mostova na svijetu, građevinom sa jednim lukom koji se proteže iznad rijeke na visini od sedamdeset stopa, tako strm i lagan u svojoj pojavi da izgleda nesiguran, iako postoji toliko dugo da je njegov nastanak izgubljen u dalekoj prošlost."

Dio članka iz engleskih novina "THE GRAPHIC" 16.09.1893.
(Armin Džabirov/cidom)
10.11.2018.

Trajanje glumačke prolaznosti


(Tekst koji slijedi objavljen je na portalu klix.ba, 9. novembra 2018.)

Okovani Zijah Sokolović prošetao Sarajevom, građanima poklonio nesvakidašnji performans

Kako bi obilježio trajanje glumačke prolaznosti, bh. glumac Zijah A. Sokolović prošetao je Sarajevom okovan u daske koje život znače sve vrijeme govoreći dijelove teksta iz kultne predstave "Glumac... je glumac... je glumac".Ispred i iza njega bila su po dva bubnjara, a iza u koloni oni koji žive za pozorište, oni koji žive od pozorišta, oni koji vole pozorište, oni koje zanima pozorište i slučajni prolaznici.
Zijah Sokolović krenuo je od Centra za kulturu u Jelićevoj ulici gdje je bilo prvo Pozorište za djecu grada Sarajeva u kojem je Zijah, u predstavi "Čiča Tomina koliba", odigrao svoju prvu pozorišnu ulogu. Kolona je išla do Kamernog teatra 55 gdje je bilo Malo pozorište u kojem je Zijah u novembru 1968. godine odigrao svoju prvu ulogu kao profesionalni glumac, ulogu Vojnika u predstavi "Pas koji pjeva" Miodraga Žalice u režiji Josipa Lešića.Kolona je išla ulicom Ferhadija, pored Katedrale koja je pojam vjere, tržnice Markale koja predstavlja pojam hrane i počast onima koji su poginuli za hranu, pored Vječne vatre koja je pojam nezaborava za one koji su poginuli za svaku slobodu.Na svim ovim mjestima Sokolović je govorio dijelove teksta iz kultne predstave "Glumac... je glumac ...je glumac".Po povratku je ponovo stao kod Markala gdje je polijevan vodom, bojom koja simbolizira krv i posipan cvijećem. Nakon toga se, uz aplauz okupljenih građana, vratio na početnu poziciju - Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo.
Zijah A. Sokolović kojeg su nazvali maestrom, kraljem monodrame iza sebe ima 5.000 izvedbi monodrama, a ove godine obilježava 50 godina glumačkog rada.
(klix.ba)

10.11.2018.

Drama sa slonovimaU istočnoj Indiji odigrala se prava drama sa sedam slonova, kada su u potrazi za hranom u jednom selu naišli na viseći električni vod pod naponom. Pri tome je smrtno stradalo svih sedam slonova.
Vijest je indijskoj novinskoj agenciji javio Jitendranath Dass, iz službe za zaštitu životinja.
Slonovi su veče prije protutnjali kroz jedno selo u potrazi za hranom. Pri tome su došli u kontakt sa električnim provodnikom i uginuli na licu mjesta.  Beživotna tijela životinja otkrili su stanovnici sela i odmah obavijestili nadležne.
Najvjerovatnije su slonovi u potrazi za hranom napustili njihovo uobičajeno mjesto boravka.
Sječa drveća, krivolovci i široko raširena sela ograničavaju životni prostor preostalih 26 hiljada slonova, koji u Indiji žive u slobodnom prostoru. Ovdje slonovi često stradaju i od prolazećih vozova.
(express)
(NovaSloboda.ba)